Ślimaki - to nasz wielki problem

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

felo pisze:...zastanawiam sie jeszcze nad blaszkami miedzianymi czy są skuteczne ?
Napisz coś więcej na ten temat!
Pozdrawiam Andrzej.
trzmiel
100p
100p
Od: 9 gru 2005, o 21:12
Kontakt:

Ślimaki

Post »

Witam:
Podaję skuteczny zabieg przeciw slimakom grządki należy otoczyć wapnem palonym rozsypanym na szerokości 5cm i 2 cm grubosci. jeśli wykonamy taka zaporę prawidłowo zaden ślimak jej nie przejdzie. Jest niestety nietrwała i po deszczu należy ją odnawiać a wapno palone jest dość nieprzyjemne w stosowaniu /uwaga żrące! rękawice gumowe konieczne/(można uzywać popiołu z ogniska ale jest mniej skuteczny)
Bardzo sprawdzony i naturalny jest nicień opisywany na forum Nemaslug.
pozdrawiam Maciek
Maciek
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znalazłem już na działce trochę ślimaków, ale pomrowika polnego jeszcze nie widziałem. Trzeba z nimi zacząć walkę...
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Pomrowik polny – ślimak nagi

Post »

Dwa lata temu w trawie pod tujami znalazłem takie jaja. Jak się okazało są to jaja ślimaka nagiego – pomrowika polnego. Jak znajdziecie u siebie to radzę szybko niszczyć.
Obrazek
Pozdrawiam Andrzej.
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

Na suchym i piaszczystym terenie, na którym leży mój ogród, ślimaków nie ma za wiele, więc z nimi nie walczę. Od czasu do czasu zbieram trochę na przynętę dla ryb.

Na kanale Szymońskim, u jego wlotu do jeziora Szymon, łowiłem na ślimaki z ogródka krasnopiórki (wzdręgi), o wadze powyżej pół kilograma każda.
Mietek.
olo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 lip 2006, o 19:41

Post »

Nie wiem czy ktoś już pisał o środku Ślimax 04GB jest sprawdzony, tani i skuteczny. Więcej inf. na http://www.bestpest.com.pl . Pozdrawiamy nemo56(Jakuba) twoje posty dają nam dużo radości
trzmiel
100p
100p
Kontakt:

Ślimaki

Post »

Od kilku lat stosuję na ślimaki Nemaslug - preparat nicieniowy , ślimaki bezskorupkowe są już całkowicie wytepione a te z domkami są nieliczne. W produkcji sałaty w tunelach i rozsady kapusty pekińskiej stosujemy te preparaty co roku. 100% efektywności bez chemii! Pozdrawiam Maciek
Maciek
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już zaczynam ślimaki po trochu zwalczać. Zaczynają się pokazywać na działce zwłaszcza w trawie. A jak u Was?
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Dorota T.
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 11 mar 2007, o 12:09

Śimaki

Post »

Ostatnio szukałam tego tematu. Po ostatniej wizycie w ogródku , jestem przerażona, zatrzęsienie ślimaków . Czeka mnie Syzyfowa praca. Domowe sposoby zawiodły, pozostało wytoczyć działa i kupić środki chemiczne. Super forum-jestem nowa, a tu taka rodzinna atmosfera . Pozdrawiam
Inter vepres rosae nascuntur. Róże rosną wśród cierni.
Mój ogródek-cz.1 ... Mój ogródek-cz.2 ...
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Erazm pisze:Już zaczynam ślimaki po trochu zwalczać. Zaczynają się pokazywać na działce zwłaszcza w trawie. A jak u Was?
Podczas wygrabiania igliwia i pozimowych śmieci wygrabiło się też nieco ślimaków ! Już są ! One chyba szykują się (powoli :D :D :D :D ) do czynienia spustoszeń w ogrodzie ! Tylko czekają , aż coś pysznego wyrośnie . :(
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Chyba otoczę kompostownik jakimś wałem ochronnym z wapna albo superfosfatu. Gdy jesienią przerzucałam kompost, trafiały się jajeczka ślimaków. Niszczyłam je, ale kompost jest doskonałą kryjówką dla ślimaków, tym bardziej, że go od czasu do czasu nawilżam. Teraz też tam chyba znoszą jaja?
Waleria
Awatar użytkownika
felo
100p
100p
Od: 1 gru 2005, o 08:51

Post »

W tym roku używam opasek z blachy miedzianej wysokich na 10 cm , którymi obtaczam rośliny. W wyniku zetknięcia sie śluzu ślimaka z miedzią powstają związki chemiczne [nie zostało to dokładnie przebadane]które działają zniechęcająco na ślimaki do dalszej wspinaczki .Przed ułożeniem opasek wokół roślin ,należy je wkopać w ziemie na ok. 2cm.
Marcinek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 maja 2007, o 22:05

Post »

Witam wszystkich prowadzacych wojne ze slimakami. Podaje sprawdzony sposob na te szkodniki - nie trzeba ich miazdzyc, wystarczy pozbierac do wiadra wypełnionego wodnym roztworem soli. Za niedlugi czas gotowa zupa slimakowa :-) Dodatkowo mozna wysypac na chodniku lub sciezce otaczajacej grzadki wałek z soli kuchennej. Slimaki takich zasiekow na pewno nie przejda i zostaja spalone. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Mała sesja zdjęciowa :wink:

Obrazek Obrazek

Oto ślimaka profil lewy... i profil prawy .
A co do ślimaków nagich i pomrowów( brrrr !) to rozsypałam na rabatkę kwiatową "Ślimakol ". Niestety już zaczęły ostro odżywiać się moimi roślinkami, a tego im nie daruję ;:14
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
trzmiel
100p
100p
Kontakt:

Ślimaki

Post »

Witam. Ja używam Nemaslug-działa długo i nie tylko niszczy ślimaki ale także je odstrasza naokoło 4-5 tygodni. Jest przyjazny środowisku i nie zagraża ani ludziom ani innym zwierzetom /ślimakol działa krótko i tylko gdy jest sucho po deszczu koniec efektywności/
Pozdrawiam Maciek
Maciek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”