Filodendron pnący (Philodendron hederaceum) 'Brasil'
Filodendron pnący (Philodendron hederaceum) 'Brasil'
Czy ktoś posiada tą odmianę? Jestem ciekawa jakie warunki trzeba tej roślince zapewnić
aby liście pozostały dwu-kolorowe? W tym tygodniu czekam otrzymam paczuszkę z tą roslinką
Czy to prawda, że za duzo słońca powoduje, iż liście robią się zielone?
Czy ktoś może pochwalić się zdjęciem swojej variegaty?
aby liście pozostały dwu-kolorowe? W tym tygodniu czekam otrzymam paczuszkę z tą roslinką
Czy to prawda, że za duzo słońca powoduje, iż liście robią się zielone?
Czy ktoś może pochwalić się zdjęciem swojej variegaty?
- PoprostuAga20
- 50p
- Od: 23 kwie 2009, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Philodendron Scandens Variegata
Witam, ja posiadam taka roślinkę chociaż nie jestem do końca przekonana czy to ta odmiana. Jedna mam w pokoiku gdzie jest bardzo duzo światła, ma prawie cała ścianę dla siebie i tam gdzie poda go więcej to liście są bardziej wybarwione więc chyba lubi światło:)
2 doniczkę mam w ciemniejszym miejscu ale tez się ładnie wybarwił i nie jest cały zielony.
Wydaje mi się że brak światła powoduje zielenienie liści.
Ale możne jakiś ekspert lepiej się wypowie:)
2 doniczkę mam w ciemniejszym miejscu ale tez się ładnie wybarwił i nie jest cały zielony.
Wydaje mi się że brak światła powoduje zielenienie liści.
Ale możne jakiś ekspert lepiej się wypowie:)
- treissi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2008, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Agnieszka ma rację - mniejsza ilość światła powoduje, że listki będą słabiej wybarwione. Ale pełne słońce prawdopodobnie może poparzyć listki. Mój filek stoi metr od okna zachodniego i wygląda tak ...
Specjalnych wymagań nie ma. Traktuje go tak jak inne kwiaty. Podlewam jak ziemia przeschnie i zraszam od czasu do czasu.
Specjalnych wymagań nie ma. Traktuje go tak jak inne kwiaty. Podlewam jak ziemia przeschnie i zraszam od czasu do czasu.
Witam wszystkich..
Zaciekawił mnie post o Philodendronach gdyż sam kolekcjonuję te rośliny..
Przedstawiony na zdjęciach Philodendron jest oznaczony jako: Philodendron scandens var.medio pictum lub Philodendron oxycardium 'Brazil'.
Philodendron scandens "Variegata' ma białokremowe,nieregularne wybarwienie liści!
Philodendrony nie są roślinami,które bardzo potrzebują ostrego światła,ponieważ w naturalnym środowisku rosną na drzewach bądz w niższych partiach lasów deszczowych stąd światło rozproszone dobrze im służy.
Najlepszy jest wschodni,zachodni lub północny parapet okna,ale w południowym świetle też będą ładnie tworzyły liście ale należy unikać bezpośredniego ostrego (południowego) światła.
Jeśli chodzi o pstrolistne wybarwienie to muszę powiedzieć iż z własnego doświadczenia wiem,że Philodendrony pstrolistne nie lubią w zbyt dużej ilości dokarmiania nawozami wysokoazotowymi,dlatego dokarmiane takim nawozem bez przerwy mogą stracić atrakcyjne dla nich wybarwienie liści.Prawdą też jest,że pstrolistne odmiany lubią większą ilość światła niż gatunki zielone w rosnące w naturze więc dobrze rosną i wybarwiają się na parapetach okiennych lub gdzieś w pobliżu okna.
Na koniec pragnę wszystkich pozdrowić i zamieszczam zdjęcia mojego Philodendrona scandens 'Variegata'
Zaciekawił mnie post o Philodendronach gdyż sam kolekcjonuję te rośliny..
Przedstawiony na zdjęciach Philodendron jest oznaczony jako: Philodendron scandens var.medio pictum lub Philodendron oxycardium 'Brazil'.
Philodendron scandens "Variegata' ma białokremowe,nieregularne wybarwienie liści!
Philodendrony nie są roślinami,które bardzo potrzebują ostrego światła,ponieważ w naturalnym środowisku rosną na drzewach bądz w niższych partiach lasów deszczowych stąd światło rozproszone dobrze im służy.
Najlepszy jest wschodni,zachodni lub północny parapet okna,ale w południowym świetle też będą ładnie tworzyły liście ale należy unikać bezpośredniego ostrego (południowego) światła.
Jeśli chodzi o pstrolistne wybarwienie to muszę powiedzieć iż z własnego doświadczenia wiem,że Philodendrony pstrolistne nie lubią w zbyt dużej ilości dokarmiania nawozami wysokoazotowymi,dlatego dokarmiane takim nawozem bez przerwy mogą stracić atrakcyjne dla nich wybarwienie liści.Prawdą też jest,że pstrolistne odmiany lubią większą ilość światła niż gatunki zielone w rosnące w naturze więc dobrze rosną i wybarwiają się na parapetach okiennych lub gdzieś w pobliżu okna.
Na koniec pragnę wszystkich pozdrowić i zamieszczam zdjęcia mojego Philodendrona scandens 'Variegata'
- NINa
- 200p
- Od: 15 maja 2008, o 22:32
- Kontakt:
Odkopuję temat ;)
To jest Philodendron hederaceum 'Brasil', odnaleziony w Brazylii w 1991 r. i opatentowany jako kultywar pH. 'Brasil' w 2002 r. W sprzedaży występuje jako 'Brazil', mediopicta, medio-pictum i 'Mediopictum'. Wszystkie filodendrony typu oxycardium, micans, scandens i cordatum zostały już zakwalifikowane do pH. hederaceum i takiej nazwy należy używać.
Natomiast wygrzebałam informację, że w latach 70-tych amerykański botanik Robert H. MCColley uprawiał już filodendrona o fenotypie takim, jak 'Brasil', ale chyba nie opatentował go do celów sprzedaży i być może nazwa pH. hederaceum var. mediopictum była roboczo używana dla określenia takiej właśnie rośliny.
Posiadam małą sadzonkę i rozpoczęłam artykuł z cyklu 'Obserwacje' na moim portalu: http://fabryka.darknation.eu/filodendro ... icle_id=41
Ten pH. hederaceum variegata (nie wiem czy po łacinie nie powinno być 'variegatum', bo to rodzaj męski?) Cyberragi jest rzadko spotykany w handlu.
To jest Philodendron hederaceum 'Brasil', odnaleziony w Brazylii w 1991 r. i opatentowany jako kultywar pH. 'Brasil' w 2002 r. W sprzedaży występuje jako 'Brazil', mediopicta, medio-pictum i 'Mediopictum'. Wszystkie filodendrony typu oxycardium, micans, scandens i cordatum zostały już zakwalifikowane do pH. hederaceum i takiej nazwy należy używać.
Natomiast wygrzebałam informację, że w latach 70-tych amerykański botanik Robert H. MCColley uprawiał już filodendrona o fenotypie takim, jak 'Brasil', ale chyba nie opatentował go do celów sprzedaży i być może nazwa pH. hederaceum var. mediopictum była roboczo używana dla określenia takiej właśnie rośliny.
Posiadam małą sadzonkę i rozpoczęłam artykuł z cyklu 'Obserwacje' na moim portalu: http://fabryka.darknation.eu/filodendro ... icle_id=41
Ten pH. hederaceum variegata (nie wiem czy po łacinie nie powinno być 'variegatum', bo to rodzaj męski?) Cyberragi jest rzadko spotykany w handlu.
- oShibby
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 26 lut 2012, o 18:28
A ten to wygląda zupełnie jak moje epipremnum "marble queen".
cyberraga pisze:
_______
oShibby
oShibby
- NINa
- 200p
- Kontakt:
Tak, bardzo podobny wzór, ale u filodendrona liście są wyprostowane, inne ogonki liściowe, pędy delikatniejsze i korzonki czepne cieńsze. Za odmianami variegata nie przepadam, bo nie lubię białego/kremowego koloru, ale tak jak napisałam, ten filodendron rzadko występuje w sprzedaży, nie wiem czy z powodu trudności w uprawie czy popytu.
O widzisz NiNa a ja wręcz przeciwnie. Zbieram filodendrony inne niż zielone, co stanowi prawdziwe wyzwanie bo to nie są rośliny często spotykane. Zresztą wersje variegata innych roślin to tez często unikaty
Ciekawostki zawsze mają duuużo wyższą cenę, stąd i popyt jest na nie niższy i niestety są bardzo trudno dostępne
Ciekawostki zawsze mają duuużo wyższą cenę, stąd i popyt jest na nie niższy i niestety są bardzo trudno dostępne
- NINa
- 200p
- Kontakt:
Wiadomo, zależy od gustu Gdzieś jednak czytałam, że odmiany variegata są bardziej kapryśnie w uprawie niż jednokolorowe.
Moja prośba do moderatora/moderatorki, o korektę tematu posta na Philodendron hederaceum 'Brasil', żeby było poprawnie i nie wprowadzać w błąd Dzięki.
Moja prośba do moderatora/moderatorki, o korektę tematu posta na Philodendron hederaceum 'Brasil', żeby było poprawnie i nie wprowadzać w błąd Dzięki.
Re: Philodendron hederaceum 'Brasil'
Niestety to prawda Są bardzo piękne ale niektóre z nich przyrastają tak wolno, że może to doprowadzić do rozpaczy.NINa pisze:Wiadomo, zależy od gustu Gdzieś jednak czytałam, że odmiany variegata są bardziej kapryśnie w uprawie niż jednokolorowe.
Bardzo często variegaty, nie tylko te filodendronowe rosną o wiele wolniej, bo przecież są z biologicznego punku widzenia "chore", po prostu brakuje im barwników fotosyntetycznych: chlorofilu i/lub karotenoidów
- NINa
- 200p
- Kontakt:
Pytanko do osób uprawiających tą odmianę - jeśli macie roślinę z ciętej sadzonki, rozmnażaną wegetatywnie - czy młode liście mają paski? Czy raczej wyglądają, jak u zwykłego pH. hederaceum, całe zielone?
Mój:
Mój:
- sokolica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Nino, ja mam z ciętych sadzonek. U mnie z listkami jest loteryjnie: kilka młodych jest zupełnie zielonych, ale większość ma jasny paseczek. Nie ma reguły. Dwa wyrastają z jasnym motywem, następny jest zielony. Potem znowu wybarwione i kolejny zielony. Nie wiem, od czego to zależy. Nie martwi mnie to specjalnie. Bardziej zastanawia mnie, dlaczego nowe listki są dużo mniejsze od tych straszych, z którymi je nabyłam