Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Post »

krzysiek1240 pisze:Jest zalecenie :do roślin domowych pół nakrętki na litr wody raz w tygodniu a do balkonowych jedna nakrętka na dwa litry wody do każdego podlewania.Skład:azot 6 %, azot azotanowy 3,3 %, azot amonowy 2,7 %, fosfor 3 %, potas 6 %, bor 0,01 %, miedź 0,005 %, żelazo 0,03 %, mangan 0,01 %, molibden 0,001 %, cynk 0,002 %.
A więc jest to nawóz pełnoskładnikowy , z mikroelementami ... Stosuj go śmiało , będzie dobrze :wink:
Zenon
200p
200p
Od: 24 maja 2009, o 23:57

Post »

krzysiek1240 pisze:Czy mogę podlać popikowane pomidory takim nawozem??Jeśli tak to w jakiej dawce.

Obrazek
A w jakim celu? Słabo rosną, popikowane ale ile dni minęło. Poleca się florowit, jednak roztwór w stężeniu w zależności jak roślinka jest starsza, to i stężenie większe. Ja na ogół nigdy nie zasilam nawozami popikowanych pomidorków.
Pamiętajcie o ogrodach...
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ankha pisze: Melduje, że druga partia pomidorków (posiana 26 marca, w tym Robeson) zaczyna tworzyć liście właściwe, ze wszystkich nasion, nawet starszych nie wykiełkowało jedno. Siałam na sztuki. :heja
Paul Robeson
Ten pomidor ma imię po ciemnoskórym śpiewaku operowym i socjalnym aktywiście amerykańskim Paul Robeson(1898-1976). Jego aktywism na rzecz praw amerykańskich murzynów była bardzo na rękę władzom Związku Radzieckiego, które mu nadały międzynarodową Stalinowską nagrodę pokojową w 1952 r.
O tej odmianie (albo o tym czlowieku) piszą m.in.:
Wikipedia:
Pomidor z dziedzictwa rosyjsko-syberyjskiego nosi imię Paula Robesona. To jest czarny pomidor typu befsztyk, zaokrąglony i trochę spłaszczony rośnący do wielkości 10 centymetrów. Ciemne i bogate kolory odstają od innych pomidorów...ciemna czerwień z zielonymi "ramionami", i czerwone mięso w środku. Dobrze rodzi w północnych klimatach.
Katalog Baker Creek Heirloom Seeds:
Ten pomidor jest prawie kultem wśród zbieraczy nasion i znawców pomidorów. Po prostu nigdy nie mają dosyć osobliwego, słodkawego i wędzonego smaku tej odmiany. Owoce wielkości 200-300 g mają kolor czarnych cegieł.

żródła m.in.: Wikipedia i Baker Creek (rareseeds.com)
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
krzysiek1240
200p
200p
Od: 23 lut 2008, o 13:59

Post »

frant Dzięki :wink:
Zenon Chcę je podlać nawozem bo są długie i wiotkie.Mają dużo światła wiec nie wiem co jest tego przyczyną.Od pikowania minęło 17 dni.
Pozdrawiam Krzysiek
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No w zasadzie to Zenon ma sporo racji , jeśli pikujemy w świeże dobre podłoże , to szybkie dokarmianie byłoby zbędne , ale... z tymi podłożami jest w praktyce różnie , często są niejednorodne i o zaniżonych poziomach składnikow pokarmowych , zdarza sie to nawet "renomowanym " producentom :? . Zawsze najważniejsza jest obserwacja rośliny , i wtedy interweniujemy . Bo przecież nie bedziemy dawać próbek do analiz ...
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Krzysiek,a może po prostu mają za ciepło :?: Hartuj je ,obniżaj temp. to zmężnieją :D
Awatar użytkownika
iwa3003
200p
200p
Od: 2 mar 2010, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witam :wit
zauważyłam wczoraj że moje pomidorki które stoją na parapecie ,a właściwie ich liście ,zaczynają jakby zwijać się
jest to odmiana malinowy retro i koktajlowy żółty-jaka może być tego przyczyna-proszę poradżcie :)
Pozdrawiam Iwona :)
Zenon
200p
200p
Od: 24 maja 2009, o 23:57

Post »

krzysiek1240 pisze:frant Dzięki :wink:
Zenon Chcę je podlać nawozem bo są długie i wiotkie.Mają dużo światła wiec nie wiem co jest tego przyczyną.Od pikowania minęło 17 dni.

Jeżeli są na parapecie i mają temperaturę około 20 stopni to się nie dziw że są długie i wiotkie. Najlepsze rozwiązanie to nieco niższa temperatura około 18 stopni, jednak światła w zasadzie trzeba zapewnić sporo. Można od czasu do czasu przewietrzyć pokój czyli okno otworzyć oczywiście to wszystko jest doraźne. Idelne warunki by miały np. w szklarni lub w foliaku ale pod warunkiem że stosujesz odpowiednią wentylacje. Mogę Cię zapewnić że, naprawde jest trudno przygotować dobrą rozsadę w warunkach domowych np. selera i pomidora. Najczęściej droga od siewki do sadzonki jest tak,rośliny bywają wybiegnięte czyli takie jak Twoje pomidorki. Natomiast hartowanie to polecam nieco później jak będą mieć 3 lub 4 liście właściwe. Ale też trzeba wiedzieć jak to robić.
Pamiętajcie o ogrodach...
Awatar użytkownika
krzysiek1240
200p
200p
Od: 23 lut 2008, o 13:59

Post »

Zastosuje się do twoich porad dzięki. :uszy
Pozdrawiam Krzysiek
Smolkus1993
200p
200p
Od: 14 lis 2007, o 14:21

Post »

Moje pomidory wyglądaj tak Czy dać je już do namiotu foliowego ? mieszkam w zachodniopomorski ? są dość duże jak widać Obrazek Obrazek
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Smolkus , ja bym je teraz porządnie zahartował z kilka dni ( przesuszyć - wystudzić ), dawka nawozu fosforowo - potasowego i do foliaka , ale na noc zarzucać trzeba włóknine , a najlepiej podwojną warstwe . Pogoda w zasadzie już sprzyja , za dnia w tunelu jest OK , w nocy raczej przymrozków nie ma , więc za czym czekać . Ale zawsze najważniejszy jest stan rozsady , to ona mówi nam co robić , a mniej kalendarz . Zbyt małej i wiotkiej nie ma sensu wysadzać , ale też przetrzymywać dobrej sadzonki nie wolno - odbije sie to na owocowaniu . Tak to widze .
Awatar użytkownika
adamlol
200p
200p
Od: 25 sty 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Daj proporcje nawozu NPK 50-30-20 ,masz bardzo ładne te pomidorki takie grube łodyzki , jutro dam zdj. moich pomidorów gruntowych
Awatar użytkownika
Kubuś
200p
200p
Od: 2 paź 2008, o 17:50

Post »

Mam problem z pomidorkami, papryką, ogórkami, brokułami, kapustą pekińska. Co do tych ostatnich, w szczególności tych dwóch, to wiem, że to nie jest odpowiedni temat, ale nie będę zakładał nowego..
Oto fotki tych roślinek, proszę o odpowiedzi, bardzo proszę!!! :( :(
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Czekam na Wasze rady z niecierpliwością...

Pozdrawiam :wink:
U Kubusia na wsi-Mój ogródek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”