Cukinia,kabaczek uprawa,wymagania,choroby,szkodniki cz.1
Cukinia i kabaczek. Wymagania,choroby,szkodniki,inne problemy w uprawie Cz.1
Mam problem z cukinią. Już od dawna uprawiam to warzywo, a także kabaczka, patisony i co parę lat dynię. Tegoroczna cukinia jest jakaś dziwna. Nie wiem co jest tego przyczyną. Małe owoce dorastają do jakiś 4-8cm i zaczynają żółknąć, a później gnić. Zaobserwowałem to na żółtej i zielonej cukinii, a także na krzaku z kabaczkiem. Podejrzewam, że jest to wina blisko miesięcznych upałów. Nie wiem może za mało podlewam moją uprawę (średnio na krzak ok. 5 litrów), czy może to jest jakaś zaraza.
Proszę o pomoc. JESZCZE W TYM ROKU NIE NASYCIŁEM SIĘ CUKINIĄ.
jak mi się uda zamieszczę jakieś zdjęcia, ale to dopiero koło soboty niedzieli.
Proszę o pomoc. JESZCZE W TYM ROKU NIE NASYCIŁEM SIĘ CUKINIĄ.
jak mi się uda zamieszczę jakieś zdjęcia, ale to dopiero koło soboty niedzieli.
gg 2460608
mario8263@wp.pl
mario8263@wp.pl
Sądzę ze jest to naturalna reakcja obronna rośliny (dotyczy tylko kiedy żółknie część owoców). Roślina wie, ze nie jest w stanie w niesprzyjających warunkach wykarmić wszystkich owoców. Zostawia tylko te najsilniejsze i najdorodniejsze. Jest to klasyczny przykład walki o przedłużenie gatunku.
Jednak nie można wykluczać także jakiegoś patogenu.
Jednak nie można wykluczać także jakiegoś patogenu.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 maja 2007, o 20:07
Temat juz troche przedawniony, ale moze ktos tu jeszcze zaglada
Dopiero zaczynam uprawe roslin i to niestety na balkonie, bo nie mam ogrodka. Ostatnio dostalam cukinie od kolezanki, ale tylko jedna rosline, a na wikipedi czytalam, ze kwiaty meskie dojrzewaja pierwsze, a zenskie pozniej. Wiec mam pytanie, czy okres kwitnienia sie pokrywa? Czy mam szanse miec owoce z tej mojej jednej roslinki na balkonie? Czy powinnam postarac sie o druga rosline, a moze wogole lepiej oddac komus do ogrodka moja?
Z gory dziekuje za odpowiedz.
Dopiero zaczynam uprawe roslin i to niestety na balkonie, bo nie mam ogrodka. Ostatnio dostalam cukinie od kolezanki, ale tylko jedna rosline, a na wikipedi czytalam, ze kwiaty meskie dojrzewaja pierwsze, a zenskie pozniej. Wiec mam pytanie, czy okres kwitnienia sie pokrywa? Czy mam szanse miec owoce z tej mojej jednej roslinki na balkonie? Czy powinnam postarac sie o druga rosline, a moze wogole lepiej oddac komus do ogrodka moja?
Z gory dziekuje za odpowiedz.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Faraorat na naszym forum Choć minął prawie rok od mojego tutaj, ostatniego postu ,
i cukinii obecnie nie uprawiam ( przejadła się ), to postaram się co nieco Ci pomóc.
Otóż - przede wszystkim cukinia bardzo się rozrasta i potrzebuje dużo miejsca, a także dużo zasobnej ziemi.
W doniczce z pewnością sobie nie poradzi ! Jeśli jednak dysponujesz miejscem i duuużym pojemnikiem
na ziemię - to spróbuj ... , ale koniecznie zasilaj co jakiś czas , najlepiej gnojówką.
Drugiej nie potrzeba - kwiaty męskie i żeńskie (z których są owoce) występują na jednej roślinie.
Jeżeli jest to mały balkon - to rzeczywiście, lepiej podrzuć komuś do ogrodu.
Pozdrawiam i powodzenia
i cukinii obecnie nie uprawiam ( przejadła się ), to postaram się co nieco Ci pomóc.
Otóż - przede wszystkim cukinia bardzo się rozrasta i potrzebuje dużo miejsca, a także dużo zasobnej ziemi.
W doniczce z pewnością sobie nie poradzi ! Jeśli jednak dysponujesz miejscem i duuużym pojemnikiem
na ziemię - to spróbuj ... , ale koniecznie zasilaj co jakiś czas , najlepiej gnojówką.
Drugiej nie potrzeba - kwiaty męskie i żeńskie (z których są owoce) występują na jednej roślinie.
Jeżeli jest to mały balkon - to rzeczywiście, lepiej podrzuć komuś do ogrodu.
Pozdrawiam i powodzenia
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Swieta racja Amlos Jakos o tym nie pomyslalam... widac, ze jeszcze zupelnie nowicjusz jestem ;)
A tak przy okazji, jeśli nie cukinia, to jakie warzywa/owoce mozna z powodzeniem hodowac na balkonie? I bez koniecznoscie podlewania gnojowka ;)
Ja na razie mam, poza ta nieszczesna cukinia, pomidory. One chyba powinny rosnac?
Pozdrawiam!
A tak przy okazji, jeśli nie cukinia, to jakie warzywa/owoce mozna z powodzeniem hodowac na balkonie? I bez koniecznoscie podlewania gnojowka ;)
Ja na razie mam, poza ta nieszczesna cukinia, pomidory. One chyba powinny rosnac?
Pozdrawiam!