Zwartnica,Hippeastrum cz.2

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Amarylis, Hypeastrum /2

Post »

No dobra , szczękę podwiązałam na gumę , coby nie grzechotała po podłodze . U mnie na zdjęciu część prawie rocznego przedszkola . Cebule rosną jak głupie , więc jest szansa że kilka zakwitnie juz za niecały rok .

Obrazek

Na zdjęciu poniżej główny dawca pyłku . Jak już sobie palec upaćkałam , to musiałam gdzieś go wytrzeć , a że słupków ci u mnie dostatek to, ...

Obrazek

Aha , nie wiem co zacz , bo jak zwykle kupowałam co innego . Pozdrawiam , kozula .
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kozula przedszkole szybko rośnie jak na roczniaki to wypasione nie ma co... ;:136
Na dole ten dawca pyłku to Philadelfia.

U mnie obecnie tez biało-czerwono się zrobiło

Obrazek
Awatar użytkownika
Graszka 2
500p
500p
Od: 14 mar 2008, o 19:16

Post »

Biało - bordowo

Obrazek

Obrazek
To mały kwiatek. Prawdopodobnie jest to Santiago.

Pozdrawiam. Graszka 2
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Śliczny Grażynko- i wygląda faktycznie jak Santiago- rarytasik Ci się trafił :uszy
Kozulo- szalejesz, ale to może tylko znaczyć, że czekają nas nieliche widoki serwowane przez Ciebie. Jak widzę, nie samymi pomidorami człowiek żyje, co? ;:224 :lol: I bardzo dobrze :) I żeby nie było- pomidory też hoduję :wink:
Nusiu, a co to za odmiana jeśli można spytać? Coś z serii kolibri? :roll:

Jud dziękuję za uznanie :wink: Kingo, ja też obstawiałabym Monaco :) Większość moich cebulek pochodzi z Holandii, część z tzw polowań u producentów :lol: lub z wymian z forumami :)

U mnie zakwitła dzisiaj Germa

Obrazek

I odmiana, co do której producent podaje, że to Lovely Garden, ale mam co do tego spore wątpliwości :roll:

Obrazek

I jeszcze raz Evergreen

Obrazek

Nadmieniam, że to jeszcze nie koniec ;:109
Awatar użytkownika
deissy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2008, o 17:28

Post »

Mam pytanko mam cztery amarylisy(chyba) albo hipeastrum i chciałam zapytać czy mam im obrywać liście?Bo dwa mi zakwitły dopiero po roku a były dość duże cebule ale reszta niestety tylko wypuszcza liście potem usychają i znowu tak w kółko.....A widzę że na niektórych waszych zdjęciach nie mają liści a kwitną :oops: :oops: A to moje kwiatuchy jeden już kwitnie a drugi się właśnie zbiera.Kolory to niespodzianka bo miałam same cebulki ;:138
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Deissy , popatrz ma swoje rośliny i popatrz na kwiaty i liście u innych forumowiczów , a wszystko będzie w mig jasne ... Rośliny dobrze sie czujące tak nie wyglądają ... Po kwitnieniu weż natychmiast przesadz w wiekszą doniczke , zmien podłoże i ZACZNIJ KARMIĆ . i nie od święta , a najlepiej przy każdym podlewaniu . Bo z samej wody i powietrza to jeszcze nic nie urosło , dasz wiare ? Nie bój sie nawozów , a jeśli nie masz doświadczenia to polecam biohumus , trudno przedawkować ... Roślina dobrze wykarmiona magazynuje zapasy w cebuli , tam jest wszystko ! Mówiąc wprost : na jakość kwiatów pracujesz w poprzednim roku ,a po wysadzeniu jest już pozamiatane ... niewiele da sie zrobić , a jeśli glodzisz rośline kilka lat to będzie tylko coraz gorzej . Ale wszystko idzie naprawić , myśle ze jeśli teraz sie przylożysz , to za rok widok Twoich kwiatow nie odbiegnie od oczekiwań i zamieszczanych tu wzorowych przykładów .
Awatar użytkownika
Graszka 2
500p
500p
Od: 14 mar 2008, o 19:16

Post »

evluk pisze:Śliczny Grażynko- i wygląda faktycznie jak Santiago- rarytasik Ci się trafił :uszy
Jest śliczny , ale maleńki - 11 cm kwiatek, zawija do tyłu końce i ma wtedy ok. 10 cm
Wysokość łodygi - 14 cm. W tamtym roku było tak samo.

Kolibry rozkwitają. Pozostało jeszcze siedem pączków do rozwinięcia.
Dwa kwiatki oderwane, juz przekwitły. Pomarańczowy wypuszcza następny pęd kwiatowy.
Wielkość kwiatka białego pełnego - 18 cm , pomarańczowego - 13 cm.
Obrazek
wszystkie cztery cebulki.
Obrazek

Obrazek

A to nie koliber. Pełny czerwony
Obrazek

Obrazek

Jednak białe pełne kolibry wydają się efektowniejsze od niego
Obrazek

Pozdrawiam. Graszka 2
Awatar użytkownika
deissy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2008, o 17:28

Post »

frant pisze:Deissy , popatrz ma swoje rośliny i popatrz na kwiaty i liście u innych forumowiczów , a wszystko będzie w mig jasne ... Rośliny dobrze sie czujące tak nie wyglądają ... Po kwitnieniu weż natychmiast przesadz w wiekszą doniczke , zmien podłoże i ZACZNIJ KARMIĆ . i nie od święta , a najlepiej przy każdym podlewaniu . Bo z samej wody i powietrza to jeszcze nic nie urosło , dasz wiare ? Nie bój sie nawozów , a jeśli nie masz doświadczenia to polecam biohumus , trudno przedawkować ... Roślina dobrze wykarmiona magazynuje zapasy w cebuli , tam jest wszystko ! Mówiąc wprost : na jakość kwiatów pracujesz w poprzednim roku ,a po wysadzeniu jest już pozamiatane ... niewiele da sie zrobić , a jeśli glodzisz rośline kilka lat to będzie tylko coraz gorzej . Ale wszystko idzie naprawić , myśle ze jeśli teraz sie przylożysz , to za rok widok Twoich kwiatow nie odbiegnie od oczekiwań i zamieszczanych tu wzorowych przykładów .
Dziękuje za rady,nawożę raz na tydzień moje kwiatuchy.Może faktycznie mają za małe doniczki....
Na pewno zaraz po przekwitnięciu je przesadzę.I mam nadzieje że faktycznie będą ładnie kiedyś wyglądać.
Wasze kochani kwiaty są piękne, wchodzę nawet sobie tak od czasu do czasu i ciesze nimi oko :D
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p

Post »

Deissy pięknie Ci kwitne hipek...ja nie widzę problemu,a szczypior jeszcze wypuści jak przestanie kwitnąć :uszy

Grażka Santiago uroczy choc kwiaty malutkie...ten typ tak ma pięknie Ci kwitną te pełne odmiany,biel ma swój urok:lol:

Evluk pierwszy raz widzę Germę :) fajny ma kolorek :D

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p
Od: 23 sie 2008, o 07:35

Post »

:oops: Mój hibcio już przekwitł, czy teraz mam mu już ściąć łodygę :roll: :oops:
Awatar użytkownika
laura51
100p
100p
Od: 23 sie 2009, o 22:43

Re:

Post »

LeNko - zobacz tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 12&start=0 Post napisany: Śr 04 lut 2009 20:02
Cytuję interesujący Cię wątek:
evluk pisze: Przekwitnięte kwiaty usuwamy, ale łodygę pozostawiamy, by wszystkie zgromadzone w niej zapasy zostały przetransportowane do cebuli. Trzeba więc poczekać, aż sama żółknie.
Zakwitł mój drugi hipek, ale tylko jednym kwiatem :(
Obrazek

Pozostałe pączki są jakieś dziwnie pękate:
Obrazek
Poza tym roślinka nie wypuściła jeszcze ani jednego listka.
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p

Post »

Laura51 to wygląda na Walottę :shock:
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

nusia pisze:Laura51 to wygląda na Walottę :shock:
dokładnie ;:108
Vallota speciosa to równie pięknie kwitnąca cebula :)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”