Widzisz a tak się martwiłaś .... a jeszcze się okarze jak z gotowaniem kaszy że niecierpków bez końca, wciąż nowe i nowe
Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa. Cz.1
Re: Czy niecierpek nadaje sie do gruntu ?
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re:
Tak pisałam rok temu.coma95 pisze:Moje posiane niecierpki tak się powyciągały że aż z nich zrezygnowałam.
Ale nie wiedziałam że posiałam niecierpki waleriana a nie balsamina
W tym roku dopilnowałam, wysiałam niecierpki balsamina, dość ładnie powschodziły i wczoraj popikowałam :P
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Muszę sie pochwalić, moje niecierpki kwitną na całego.
Zrobiłam sadzonki z roślin matecznych przechowanych przez zimę.
Gdyby ktoś z Was chciał to służę, ale odbiór tylko osobisty, gdyż nie zniosą transportu
Zrobiłam sadzonki z roślin matecznych przechowanych przez zimę.
Gdyby ktoś z Was chciał to służę, ale odbiór tylko osobisty, gdyż nie zniosą transportu
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Chyba w tym roku też spróbuję je przezimować.
Jak dokładnie ci się to udało ?
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Stały w nieogrzewanym pokoju (ok 15-17 stopni) na parapecie okiennym. Co roku zimują w ten sposób i zawsze je mam .
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- x-b-6
- 200p
- Od: 5 lip 2009, o 15:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
I ja mam ten sam problem niestety.ppepina pisze:Moje wybujały,zastanawiam się czy przy pikowaniu można je posadzić pod same liścienie,w innym wypadku chyba mi się połamią
Czy jeśli posadzę te swoje (mają ok. 10 cm wysokości) głębiej, zostawiając ok. 2-2,5 cm na ziemią, to będzie ok?Lamia pisze:Posadź je aż po same liścienie...nic im nie będzie
W tej chwili wyglądają tak i rzeczywiście chyba lada dzień się połamią :
Agnieszka
Donice i doniczki
Donice i doniczki
- Agrokasia
- 200p
- Od: 14 kwie 2010, o 15:07
http://yfrog.com/6bp1000316nbjj
Ja również przygotowuję rozsadę niecierpków balsamina. Siewki rosły ekspresowo i wyglądały podobnie do Twoich; są mocne i nie połamią się. Przepikowałam je po same liścienie - nic to nie dało, bo dalej poszły w górę wraz z liścieniami. Teraz mają około 15 cm.
Ja również przygotowuję rozsadę niecierpków balsamina. Siewki rosły ekspresowo i wyglądały podobnie do Twoich; są mocne i nie połamią się. Przepikowałam je po same liścienie - nic to nie dało, bo dalej poszły w górę wraz z liścieniami. Teraz mają około 15 cm.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 sie 2009, o 22:50
Ja również potwierdzam - niecierpki są naprawdę dość elastyczne i nie powinny się połamać. Moje są bardziej wybujałe od tych na zdjęciach i czasami jak zapomniałam je podlać to się dosłownie "kładły". Jednak, pół godz. po podlaniu, znowu stały wyprostowane.
Ja mam tylko pytanko - kiedy planujecie wysadzić je do gruntu? A czy można je wstawić pod namiocik z folii - nic im nie będzie? Mam je teraz popikowane do kubeczków po napojach.
Ja mam tylko pytanko - kiedy planujecie wysadzić je do gruntu? A czy można je wstawić pod namiocik z folii - nic im nie będzie? Mam je teraz popikowane do kubeczków po napojach.
- x-b-6
- 200p
- Od: 5 lip 2009, o 15:09
- Kontakt:
Dzięki dziewczyny za uspokojenie - pierwszy raz wysiałam niecierpki i nie wiedziałam, że mają tak wytrzymałe łodyżki.
Skoro nic im nie będzie, to nie przejmuję się i w poniedziałek zabieram się do pikowania.
Skoro nic im nie będzie, to nie przejmuję się i w poniedziałek zabieram się do pikowania.
Agnieszka
Donice i doniczki
Donice i doniczki
-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
Raflezja - piękne, naprawdę piękne kwiaty ma Twój niecierpek. Ja mam niecierpki wyhodowane z nasionek. Wysiałam je pod koniec lutego. Mają pączki. Jestem bardzo ciekawa jakiego koloru będą kwiatki.
-
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
Iwonko . Niecierpki które od Ciebie dostałam rosną ślicznie . Chciałam zapytać czy trzeba je uszczknąć żeby się rozkrzewiły czy zrobią to same.
-
- 100p
- Od: 13 mar 2007, o 18:19
Ja w zeszłym roku zrobiam tak samo jak Raflezja tylko z niecierpkiem nowogwinejskim. Kupiłam w kwietniu 2 bardzo dorodne okazy i całe przeznaczyłam na sadzonki. Było tego sporo bo około 16, 2 padły ale i tak miałam 14. Ukorzeniły się szybko i potem pięknie kwitły- także polecam!
Aneta
Jak robicie te sadzonki z roślin matecznych, do ukorzeniacza i do ziemi? czy do wody?