Cytrusy - porady ogólne
-
- 50p
- Od: 28 lut 2010, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Cytrusy - Porady Czarodzieja
Witam, zasiałem dzisiaj limonkę z nasionek, mama kupiła limonkę a ja nasionka wyjąłem i wsadziłem, czy istnieje możliwość, że coś z tego wyrośnie i czy owoce jakie urosną na tej limonce będą nadawały się do spożycia, czy konieczne jest zaszczepienie jakichś szlachetnych odmian limonki. A tak jeszcze zapytam: czy limonka to to samo co cytryna tylko młode czy to osobny owoc?
WojtekB siewek nie musisz a wręcz nie możesz teraz przesadzać, są za małe, nie nawozi się cytrusów do sześciu miesięcy od skiełkowania, przestaw na wschodni lub południowy parapet na zachodnim maja mało światła, co do owocowania zgadza się pestkowce owocują po około 25-30 latach od skiełkowania lub nigdy zależy od warunków jakie im zapewniasz, warto jak podkładki mają około roku zaszczepić na nich szlachetną odmianę (gałązkę z już owocującego cytrusa) wtedy taki wszczepiony zraz owocuje najczęściej w drugim roku od wszczepienia. Skoro do tej pory nie używałeś niby szklarenki z butelki nie ma sensu już jej teraz zakładać. Podlewaj ją wodą przegotowaną i odstaną minimum 12 h woda często jest zbyt twarda i związki wapnia szkodzą cytrusom bardziej niż chlor.
Maciej P-ce Zapewne lima ci skiełkuje o ile nasiona były dojrzałe do rozwoju, jak napisałem powyżej koledze warto zaszczepić z w/w przyczyn. Limonka to co innego niż cytryna. Należą do tej samej rodziny ale to różne cytrusy.
Maciej P-ce Zapewne lima ci skiełkuje o ile nasiona były dojrzałe do rozwoju, jak napisałem powyżej koledze warto zaszczepić z w/w przyczyn. Limonka to co innego niż cytryna. Należą do tej samej rodziny ale to różne cytrusy.
- WojtekB
- 50p
- Od: 1 kwie 2010, o 21:01
- Kontakt:
Dziękuje za wszystkie rady, wybacz że aż tyle pytań zadaję, ale nie chcę żeby małe cytrusy poszły zaraz na zmarnowanieCzarodziej_ pisze:WojtekB siewek nie musisz a wręcz nie możesz teraz przesadzać, są za małe, nie nawozi się cytrusów do sześciu miesięcy od skiełkowania, przestaw na wschodni lub południowy parapet na zachodnim maja mało światła, co do owocowania zgadza się pestkowce owocują po około 25-30 latach od skiełkowania lub nigdy zależy od warunków jakie im zapewniasz, warto jak podkładki mają około roku zaszczepić na nich szlachetną odmianę (gałązkę z już owocującego cytrusa) wtedy taki wszczepiony zraz owocuje najczęściej w drugim roku od wszczepienia. Skoro do tej pory nie używałeś niby szklarenki z butelki nie ma sensu już jej teraz zakładać. Podlewaj ją wodą przegotowaną i odstaną minimum 12 h woda często jest zbyt twarda i związki wapnia szkodzą cytrusom bardziej niż chlor.
To jeszcze dwa pytania:
Kiedy mam przesadzać moje cytrusy (po jakimś czasie czy po konkretnej osiągniętej wysokości)
Jak z zraszaniem - zraszałem je raz/maksymalnie dwa razy w tygodniu - mam kontynuować czy przerwać
Przesadź je jak będą miały około 6 miesięcy nie później jednak niż we wrześniu. Zraszać możesz je codziennie byle nie w słońcu.
-
- 50p
- Od: 28 lut 2010, o 18:02
Dziękuję za porady.
A czy może ktoś napisać lub dać link do strony na której jest opisane jak się szczepi gałązki z innych cytrusów do tego co wyrośnie??
A czy może ktoś napisać lub dać link do strony na której jest opisane jak się szczepi gałązki z innych cytrusów do tego co wyrośnie??
- WojtekB
- 50p
- Od: 1 kwie 2010, o 21:01
- Kontakt:
Jeszcze raz dziękuje za radyCzarodziej_ pisze:Przesadź je jak będą miały około 6 miesięcy nie później jednak niż we wrześniu. Zraszać możesz je codziennie byle nie w słońcu.
- luczek95
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu
- luczek95
Jeszcze z tydzień do dwóch daj im by razem rosły i porozsadzaj.
- luczek95
A poradzisz jaką mieszankę stosować dla bananków? (sorki że w temacie o cytrusach) (chodzi mi jaka ziemia i w jakich proporcjach) no i jaka doniczka może lepiej wyższa niż płytsza?
Z góry dzięki
Z góry dzięki
Dobra ziemia to mieszanka ziemi kompostowej, liściowej i darniowej z niewielką domieszką torfu i piasku. Proporcje 2:2:2:1:1. Możesz też kupić gotową mieszankę ziemi dla palm i domieszać do niej torfu i piasku w proporcjach 3:1:1.
- luczek95
Dałem ziemię uniwersalną, troszkę żwirku
Na spód doniczki keramzyt i na wierzch też troszkę (żeby parowało) ;)
Na spód doniczki keramzyt i na wierzch też troszkę (żeby parowało) ;)