Lobelia Cz. 1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tunia-mar
200p
200p
Od: 18 lut 2010, o 08:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lobelia

Post »

Witam...z moich siewek nic nie wyszło:( marny ze mnie ogrodnik, ale wczoraj kupiłam sadzonki lobelii w ogrodnictwie, póki co stoją w domu i sie przyzwyczajają do nowej skrzynki:)

te sadzonki choc nieduże juz maja kwiatuszki więc pewnie długo nie będą kwitły, wiem że trzeba je potem,jak przekwitną przyciąć,ale nie wiem jak? :( Dużo? wszystkie pędy?Obciąć jak krzaczek dookoła wszystko? Ile tego przyciąć? ratujcie-wiem że do przycinania jeszcze mam czas ale chciałabym wiedzieć wcześniej:) czy po tym zabiegu ponownie zakwitną?
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p
Od: 23 lut 2010, o 10:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja swoje Lobelie pikowałam dwa dni, jeśli idzie o cierpliwości było OK,ale problem był gdzie postawić wielodoniczki. Trochę tych malutkich odpadło, mam nadzieję, że reszta przetrwa :)

Kiedy można zacząć je nawozić?
Pozdrawiam Dana :)
Awatar użytkownika
Tunia-mar
200p
200p
Od: 18 lut 2010, o 08:35

Post »

Podziwiam Was-ja dałam za wygraną :( kupiłam gotowe sadoznki bo swoje siewki zmarnowałam-trzeba wykazać ponadludzką cierpliwość i delikatność przy pikowaniu-mi tego zabrakło:( raczej się więcej nie odważę :)
Awatar użytkownika
aledra7
1000p
1000p
Od: 21 paź 2008, o 14:17

Post »

czy lobelie trzeba pikować? nie można zostawić ich tak jak zostały posiane? czy brak pikowania odbije sie na nich jakoś specjalnie nie korzystnie?
Awatar użytkownika
zieloonomi
50p
50p
Od: 6 lut 2010, o 12:34

Post »

za gęsto będą miały, wystarczy kilka do doniczki, żeby ładnie kwitły. i po lekkim uszkodzeniu korzenia przy pikowaniu lepiej rosną.
Co ma wzejść, to wzejdzie ;-)

Serdeczności, Magda
Madzias
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 lut 2010, o 16:45

Post »

Dzis przesadziłam moje lobelie do doniczki na działkce. Z 2 paczek nasion wyrosło mi 13 roślinek, jakos mało mi sie zdaje, co? W domu były w miniszklarni i ciezko było je wysiać na te "grudki" ziemi, ktore były dołączone do tej szklarni. Posadziłam je teraz jedna obok drugiej , wiec raczej kempka to to nie jest. no cóż zobaczymy co z tego wyjdzie.
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p

Post »

Jak często nawozicie swoje lobelie, raz dwa razy w tygodniu czy jeszcze inaczej?
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p

Post »

Moje lobelki wysiane 22.02
Obrazek
Awatar użytkownika
kffiatek
100p
100p
Od: 1 maja 2009, o 18:00

Post »

Mamcia, twoja lobelia to taka normalna, krzaczasta? Bardzo ładnie wygląda...Moje lobelki zwisłe siane w styczniu albo się wyciągnęły, albo powinny tak wyglądać :wink:

nigdy nie miałam zwisłej...

Obrazek
Awatar użytkownika
kffiatek
100p
100p
Od: 1 maja 2009, o 18:00

Post »

Pączek! Mam pączek! Nie wierzę, ale naprawdę ma pączek! ;:3 ;:138 :heja :heja :heja
Awatar użytkownika
zieloonomi
50p
50p
Od: 6 lut 2010, o 12:34

Post »

Wszystko się zgadza - lobelia zakwita 14 tyg. po wysianiu.
Gratulacje, jesteś najpierwsza!

Wstaw zdjęcie, coby nadzieja w nas się ożywiła. Bo jak patrzę na swoje, to może jesienią będą kwiatki. Chociaż ostatnio ładnie rosną i krzewią się.
Co ma wzejść, to wzejdzie ;-)

Serdeczności, Magda
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek Obrazek

Częściowo w pierścieniach a częściowo w doniczkach ale właściwie mogą już powędrować do gruntu. Tylko je jeszcze nawiozę
i opryskam przeciwko grzybom i wio w plener.
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Ale śliczności masz i ilość imponująca Przemku. Ja swoje część już wysadziłam do gruntu. ładnie się przyjęły ale co z tego jak nie rosną wcale,bo niesamowity ziąb.Nigdy też nie robiłam oprysku, jak do tej pory żadne choróbska ich się nie czepiały i myślę że tak zawsze będzie,ale tak profilaktycznie zapytam jakim środkiem robisz oprysk?

A wyglądają teraz tak wysadzone do doniczki: Obrazek
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”