Wywołałeś mnie "do tablicy", widziałem i przeczytałem - ale kilka minut później nie miałem już ani chęci, ani nastroju do jakichkolwiek konwersacji (i nie tylko chyba ja)
![Sad :(](./images/smiles/icon_sad.gif)
przepraszam więc, że dopiero teraz wracam do tematu...
Nie zaprzeczę, że "wybieg sprzedawców" z lepiej wybarwionymi owocami odmiany podstawowej nie ma miejsca... wszystko jest możliwe - choć w tym przypadku raczej wątpię... Dlaczego? W uprawie
'Redcort' (bo to jest prawidłowa nazwa mutacji 'Cortlanda' o mocno czerwonym rumieńcu) także jest spotykany (i to właśnie w Wielkopolsce dość często). Również lepiej od odmiany standardowej wybarwiają się owoce innych mutacji występujących (raczej sporadycznie) na naszym rynku:
'Cortland Ala', 'Cortland Wicki', Cortland z Danii', 'Cortland WD' (sadownicy czasem nawet nie do końca zdają sobie sprawę że to jest właśnie taka mutacja, a nie odmiana standardowa). Jest jeszcze jeden mutant (tym razem łatwy do odróżnienia) -
'Cortland Spur'. To mutacja krótkopędowa odmiany 'Cortland', o bardzo ciekawym kompaktowym wzroście drzew i owocowaniu skupionym bliżej przewodnika. Ale... do tej pory nie napisałem ani słowa na temat, o który tak naprawdę pytasz. Bo Tobie nie zależy na wybarwieniu owoców, a na ich smaku... i tu sprawę wyjaśnił konkretnie Krzyś usun.. Jest to związane z terminem zbioru owoców i ich warunkami przechowywania (czy czerwone czy słabiej wybarwione to już ma mniejsze znaczenie - choć na ogół jest tak, że owoce lepiej wybarwione są nieco słodsze). A tutaj mamy taką zależność - wcześnie zebrane owoce lepiej (i dłużej) będą się przechowywały - ale są z reguły słabiej wybarwione i mogą (nie muszą) być mniej smaczne. Odwrotnie - jeżeli sadownik zbyt długo przetrzyma owoce na drzewie, będzie musiał szybciej je sprzedać... To o czym wspominasz - aromat, jędrność owoców jest ściśle powiązana z warunkami przechowywania. A na wybarwienie owoców ma wpływ nie tylko (jak słusznie zauważyłeś) temperatura powietrza i nasłonecznienie - ale również (co jest bezpośrednio związane z nasłonecznieniem) właściwe prowadzenie i agrotechnika drzew. Z drzew źle ciętych może być więcej owoców słabiej wybarwionych, podobnie z drzew przenawożonych azotem. I te zależności (agrotechnika, nawożenie, warunki klimatyczne, termin zbioru i przechowywanie owoców) znaczą często więcej niż wybór mutacji zamiast typowego 'Cortlanda'. Znam bowiem wiele przypadków, gdzie sadownicy mający odmianę standardową uzyskują ładnie wybarwione owoce, a zbierane o odpowiedniej porze i przechowywane w odpowiednich warunkach - znajdują klientów.
Pozdrawiam serdecznie
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)