Dziwaczek - Mirabilis jalapa cz.1
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dziwaczek
Ja swoje mam w skrzynce i też pięknie sobie dają radę :P
W tym roku zmieniłam im tylko ziemię, bo nawet nie wykopuję ich na zimę tylko w całości lądują w piwnicy.
Zostały wsadzone jakieś 3 tygodnie temu i już się puszczają .
Nasionek już dużo rozdałam, ale jeszcze mam jak jest ktoś chętny to proszę pisać
W tym roku zmieniłam im tylko ziemię, bo nawet nie wykopuję ich na zimę tylko w całości lądują w piwnicy.
Zostały wsadzone jakieś 3 tygodnie temu i już się puszczają .
Nasionek już dużo rozdałam, ale jeszcze mam jak jest ktoś chętny to proszę pisać
Kłącza przetrwały w piwnicy posadzone do doniczek szybciutko wychodzą z ziemi . Aktualnie stoją na dworze , znoszone do domku na noc .
Od wspaniałej forumki dostałam nasionka pstrokatych wysiane powschodziły w 100 % . Co mnie zaciekawiło wszystkie są zielone natomiast jedna sadzonka ma ciemnoczerony wchodzący w bordowy spodni kolor listka i ciemną łodyżkę .Mam nadzieję że ten jedynak wytrwa bardzo jestem ciekawa kolorków kwiatu .
Od wspaniałej forumki dostałam nasionka pstrokatych wysiane powschodziły w 100 % . Co mnie zaciekawiło wszystkie są zielone natomiast jedna sadzonka ma ciemnoczerony wchodzący w bordowy spodni kolor listka i ciemną łodyżkę .Mam nadzieję że ten jedynak wytrwa bardzo jestem ciekawa kolorków kwiatu .
- Ann_85
- 1000p
- Od: 26 mar 2010, o 14:00
O kurcze, nie wiedziałam, że można przechować kłącza do następnego sezonu - i to jest dobra wiadomość, bo w tym roku wysiałam dziwaczka ;) Kiedy je wykopujecie
- FIGA
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
Ja zostawiam tak w skrzynce, ale jak będziesz siała do gruntu to myślę że w październiku trzeba je wykopać żeby nie przemarzły :P
- Ann_85
- 1000p
Tak, do gruntu. Tzn. póki co są na paletach, ale za jakis czas pójdą do ogrodu W takim razie będę wykopywać!
Dzięki
Dzięki
- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Kiedy siejecie bezpośrednio do gruntu?
- zieloonomi
- 50p
- Od: 6 lut 2010, o 12:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje wysiane w lutym, teraz już od tygodnia stoją na balkonie i rosną w siłę - zrobiły się grubsze i sztywniejsze.
Co ma wzejść, to wzejdzie ;-)
Serdeczności, Magda
Serdeczności, Magda
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 14 kwie 2010, o 17:10
Witajcie
Ja też wysiałam dziwaczka w tym roku ale moje dopiero kiełkują może za późno wysiałam je do doniczki . Zdziwiło mnie to ze dziwaczka można wykopać na zimę teraz na pewno to zrobię. Zastanawia mnie jakie stanowisko będzie leprze dla dziwaczka miałam go zamiar wysadzić w nasłonecznionym miejscu ale jeśli on otwiera kwiaty w pochmurne dni ( tak czytałam wcześniej ) to może będzie wołał zacienione miejsca. Gdzie go lepiej sadzić???????????
Ja też wysiałam dziwaczka w tym roku ale moje dopiero kiełkują może za późno wysiałam je do doniczki . Zdziwiło mnie to ze dziwaczka można wykopać na zimę teraz na pewno to zrobię. Zastanawia mnie jakie stanowisko będzie leprze dla dziwaczka miałam go zamiar wysadzić w nasłonecznionym miejscu ale jeśli on otwiera kwiaty w pochmurne dni ( tak czytałam wcześniej ) to może będzie wołał zacienione miejsca. Gdzie go lepiej sadzić???????????
Moje kwiatuszki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=33472
Mój ogródek:http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=34375
Mój ogródek:http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=34375
-
- 50p
- Od: 20 kwie 2010, o 21:42
Witam
a mój dziwaczek, wykopany w październiku dzisiaj właśnie rozwinął pierwszy niepozorny kwiatuszek
a mój dziwaczek, wykopany w październiku dzisiaj właśnie rozwinął pierwszy niepozorny kwiatuszek
Agnieszka
- Ann_85
- 1000p
Wow, już? Ale rozumiem nie jest jeszcze wsadzony na zewnątrz? Mnie juz tak korci, żeby wysadzić te moje
- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Ja bym jeszcze poczekałam trochę i wkopała je na początku maja
- desertrose
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 31 paź 2008, o 10:58
Moja teściowa (Podhale) w ogóle nie wykopuje dziwaczka a co roku pięknie jej kwitnie.
Przyniosła kilka nasionek od sąsiadki i od tamtego czasu nie robi nic oprócz podlewania a on wciąż cieszy oczy
Nie wiem czy sam się rozsiewa czy to z tych samych roślin.
Teściowa na jesień przycina go. Tyle się dowiedziałam.
W tym roku wysiałam kilka nasion do kubeczków po jogurtach i mam juz ponad 30 cm roślinki.
Przyniosła kilka nasionek od sąsiadki i od tamtego czasu nie robi nic oprócz podlewania a on wciąż cieszy oczy
Nie wiem czy sam się rozsiewa czy to z tych samych roślin.
Teściowa na jesień przycina go. Tyle się dowiedziałam.
W tym roku wysiałam kilka nasion do kubeczków po jogurtach i mam juz ponad 30 cm roślinki.