Chryzantemy/dąbki - uprawa, pielęgnacja,zimowanie
- Ketmia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 cze 2006, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dąbki czy jak kto woli chryzantemy
Ale mnie zachęciłaś . Będę sadzić w przyszłym roku, na razie posadziłam jednego różowego dąbka którego ktoś mi sprezentował. Wyprosiłam, jak na początku grudnia zobaczyłam wielką różową kępę.
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
No i wszystko wiadomo!!! Super, teraz swoją żółtawkę pogonię, aby zakwitła przed mrozami Bo bidulka jakoś już drugi rok nie może zdążyć
dzięki Bereniko za wskazówki.
dzięki Bereniko za wskazówki.
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
- ARABELLA
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
Ja robię podobnie,jak Bernika Każdego roku mam kilkanaście Chryzantem na działce,ale tylko 3-4 odmiany.Jedna odmiana rośnie wysoka i ma kolor złotawy,pozostałe są niskie i tworzą tzw kule Są one koloru białego i żółtego,a w zeszłym roku i w tym roku niektóre były różowe(przepyliły się chyba)
Część korzeni zimuje bez okrycia na polu,a reszta w szklarence(tak na wszelki wypadek )
Na wiosnę(tak w połowie kwietnia) każdą szczepkę sadzę na pole w odstępach około 50-60cm i często podlewam i to wszystko.Pozdrawiam serdecznie
Część korzeni zimuje bez okrycia na polu,a reszta w szklarence(tak na wszelki wypadek )
Na wiosnę(tak w połowie kwietnia) każdą szczepkę sadzę na pole w odstępach około 50-60cm i często podlewam i to wszystko.Pozdrawiam serdecznie
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam pytanko. Mam kilka odmian chryzantem, kupowałam jesienią i wszystkie zimują tylko niektóre nie zdążają zakwitnąć bo mają za długi dzień. I te niestety wywalam - przeważnie te pojedyńcze.
Czy lepiej zrobić na wiosnę młode sadzonki zielne, czy je odświeżyć rozsadzając kępę czy zastawić jakiś czas starą kępę na jednym miejscu
Czy lepiej zrobić na wiosnę młode sadzonki zielne, czy je odświeżyć rozsadzając kępę czy zastawić jakiś czas starą kępę na jednym miejscu
-
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Chryzantema dobrze reaguje na mocne cięcie. Ja swoje przycinam dość mocno w lipcu wtedy są bardziej zbite i gęste. Polecam
jarek
jarek
Mam 3 chryzantemy, w tym roku zimowały pierwszy raz nie w piwnicy a w gruncie... nie wypusciły ani jednego listka, czy one powinny jeszcze spać? Zastanawiam sie czy czasem nie przemarzły
Nazwa Gatunkowa: Magdziorek
Rząd : Leniwce ;)
Rząd : Leniwce ;)
jestem zilona w tej kwestii, ale w zeszłym roku kupiłam i posadziłam jedną, nie zdążyła zakwitnąć, więc nie wiem jaką , ale u mnie już puszcza zielone listki, znaczy przeżyła
czy zakwitnie, to inna kwestia...
czy zakwitnie, to inna kwestia...
Witam chryzantemolubów ;)
Uwielbiam te kwiaty za to, że kwitną jesienią, za żywe kolory i niemal niezniszczalność. Większość chryzantem, które mam są to kwiaty, które swoje odsłużyły na cmentarzu i po przemarznięciu są zimowane w piwnicy. Wiosną dzielę to co przeżyło i sadzę na działce - tą metodą mam juz mały zbiorek tych pieknych kwiatów.
W zeszłym roku kupiłam chryzantemę inną niż wszystkie, niestety nie przezimowała z mojej winy(zabrakło podlewania). Czy ktoś z Was orientuje się co to za odmiana?
Na swój użytek nazywam ją "kosmiczną chryzantemą"
A tę maleńką chryzantemę darzę szczególną sympatią - przywlokłam ją wiosną z cmentarnego śmietnika - przetrwała całą zimę w lichej doniczce i jak ją zobaczyłam wypuszczała pierwsze zielone pączki, nie mogłam jej tam zostawić na zmarnowanie skoro tyle sama zniosła. I tak już w tym samym roku jako pierwsza z moich chryzantem na grządce cieszyła oko ;)
Brak zdjęć/K
Uwielbiam te kwiaty za to, że kwitną jesienią, za żywe kolory i niemal niezniszczalność. Większość chryzantem, które mam są to kwiaty, które swoje odsłużyły na cmentarzu i po przemarznięciu są zimowane w piwnicy. Wiosną dzielę to co przeżyło i sadzę na działce - tą metodą mam juz mały zbiorek tych pieknych kwiatów.
W zeszłym roku kupiłam chryzantemę inną niż wszystkie, niestety nie przezimowała z mojej winy(zabrakło podlewania). Czy ktoś z Was orientuje się co to za odmiana?
Na swój użytek nazywam ją "kosmiczną chryzantemą"
A tę maleńką chryzantemę darzę szczególną sympatią - przywlokłam ją wiosną z cmentarnego śmietnika - przetrwała całą zimę w lichej doniczce i jak ją zobaczyłam wypuszczała pierwsze zielone pączki, nie mogłam jej tam zostawić na zmarnowanie skoro tyle sama zniosła. I tak już w tym samym roku jako pierwsza z moich chryzantem na grządce cieszyła oko ;)
Brak zdjęć/K
- ARABELLA
Kajo ja nigdy jej nie wykopywałam na zimę i było ok przez kilkanaście lat
To ja też tak spróbuję, może mi się uda. Nakryję ją troszeczkę.
Pozdrawiam serdecznie,
- ARABELLA
Po prostu zrób z ziemie wokół korzenia kopczyk,jak przy różach,a w marcu odkryj
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie chryzantemy zimują pod lekkim okryciem , ale dobrze to znoszą Natomiast zauważyłem jedną ważną sprawę : uwielbiają glebę gliniastą . Im cięższą tym dla nich lepiej. Z części skalniaka deszcze wypłukały mi warstwę ziemi i trzy chryzantemy trafiły bezpośrednio do gliniastego podkładu i te kwitną najlepiej i mają najzdrowsze liście. Pochwalę się gdy tylko się obudzą po zimie
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
- ARABELLA
A znacie jakiś skuteczny środek grzybobójczy dla chryzantem? Na liściach zawsze pokazują się czarne kropki i nie wiem,jak się ich pozbyć