Leśny ogród Moni68 cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Leśny ogród Moni68 cz.6

Post »

Moniś Przyszłam Cię powitać po długiej nieobecności ;:196 Po zabiegach i relaksie u rodzinki z nowymi silami przystępuję ostro do pracy :heja :heja
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Suuper te ciemierniki :)

Ja też nie okrywam kiścieni - dotychczas dobrze sobie radzą :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Kochane, witam Was serdecznie :D
Dziękuję za odwiedziny i wszystkie wpisy ;:167 Dzisiaj był piękny dzień, chociaż nietypowy, a to ze względu na uroczystości pogrzebowe. Nie wyspałam się, bo M w środku nocy wyjechał do Krakowa. Prawie nic nie zrobiłam w ogrodzie, bo wolałam spędzić dzień na rozmowach z zaprzyjaźnionymi Forumkami :lol: Trochę żal mi Cynthii, która musiała wysłuchać mojego wykładu na temat historii współczesnej :lol: Pocieszam się tylko myślą, że mój wywód skwitowała słowami "dziewczyno, pisz książkę o tym", czyli na śmierć Jej nie zanudziłam :lol: Zdjęć żadnych nie zrobiłam, poprawię się jutro!!
Wszystko wskazuje na to, że moje dziecię wyzdrowiało, będę więc mogła jutro wysłać obiecane rośliny.

Jadziu, masz rację!! Nie pozostaje nic innego, jak tylko kupować nowe cebule...

Zeniu, dziękuję ;:196 Mam nadzieję, że przymrozek nie wyrządził szkód w Twoim ogrodzie.

Krysiu, bardzo Ci dziękuję ;:196

Uleńko, przykro mi z powodu tulipanów... Obawiam się, że będziesz musiała je wykopywać, chociaż...po kwitnieniu nawieź nawozem z przewagą potasu, a po miesiącu azofoską... i zobaczymy, co będzie w przyszłym roku. Też chcę tak potraktować swoje, bo do tej pory z reguły rozdawałam cebule. I tak kupię nowe cebule jesienią, ale może i te stare ładnie zakwitną...
Kochana, clematisy to Tata, ale życie nauczyło mnie, że zawsze ma rację :lol: Myślę, że warto skorzystać z Jego rad.

Marysiu, trzeba nawozić, ale uważniej.

Celinko, zmartwiłaś mnie perspektywą alergii... Nie słyszałam tych komunikatów, a oboje z P. cierpimy na tę chorobę.
Bardzo Ci współczuję strat w ogrodzie... Niebawem będę szykować paczkę z roślinami dla Ciebie, czekam na właściwy moment. Co prawda pierisów nie mam na zbyciu, ale służę kiścieniem, jeśli miałabyś ochotę.

Majko, u Ojca się sprawdza :wit

Ewuniu, miło, że zajrzałaś!! Myślałam ostatnio o Tobie :)
Róże są piękne, ale u mnie się nie sprawdzają, więc nie będę ich kupować.

Pyziu, dziękuję za odwiedziny, miłe słowa i wszystkie rady :D Z doświadczenia z innymi roślinami wiem, że żaden nawóz nie daje takich efektów, jak obornik serwowany wiosną czy kompost jesienią :lol: Czy swojego Multi Blue mam teraz przyciąć na 30 cm?? Co z kwitnieniem??

Romciu, witaj po przerwie ;:196 ;:167

Bernadettko, dziękuję :D Nie da się okryć całego ogrodu :wink:
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
pyzia
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 11:00
Kontakt:

Post »

Hej Moniko
Sprawdziłam, że MB kwitnie dosyć wcześnie - więc cięcie dla niego powinno być minimalne.
Jeśli jednak masz go drugi rok to trzeba GO ŚCIĄĆ NISKO 30-40 CM NAD ZIEMIĄ - WTEDY U PODSTAWY WYPUŚCI KILKA PĘDÓW. Ten zabieg wtym roku trzeba było zrobić w marcu (a normalnie to styczeń-luty), teraz on na pewno już ruszył (na moich świeżych pędach są już zawiązki kwiatów). Wszystko zależy od Ciebie - czy chcesz już "zainwestować" w pokrój na kolejne lata (a warto bo powojniki maja tendencje do ogołacania sie od dołu) - wtedy jeszcze bym ciachnęła -zakwitnie wtedy słabiej i później. Lub zostaw tak jak jest i za rok w styczniu-lutym (jak będzie normalna zima) zejdź do tych 30 cm.
Oto mój powojnik (też wcześnie kwitnący wielkokwiatowy) - był ciachnięty na 30 cm - zd z czerwca 2008
Obrazek
potem styczeń 2009 tylko delikatnie na końcach - na wysokości około 80 cm - i zdjęcie z czerwca 2009:
Obrazek
Obrazek
a teraz mam takie wyjściowe pnącze (najdłuższy pęd na 1,6m), nie wiem jednak czy trochę nie podmarzło zimą bo wiele pędów jeszcze nie ruszyło:
Obrazek.

Co do obornika to na pewno bije wszystkie nawozy na głowę, tym niemniej zostało tu powiedziane, ze powojników nie należy zasilać pod pnącze. A to jest prawda tylko w odniesieniu do obornika :wink: .
pozdrawiam
pyzia

Zrobię później zdjęcia jak wyglądają wsadzone przez mnie w ub roku (1,5m wysokie) i przycięte na wysokości 35 cm.
Pytaj u mnie w watku jakby co i monitoruj sekcje 'Powojniki'
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Powojnik piękny. Moje też ruszyły. Co prawda 'Warszawska Nike' wygląda bardzo mizernie ale mam nadzieję, że jeszcze się ruszy,
wiekowy "Comtesse de Bouchand' tez coś nie tęgo, ale ruszył. Zasilam już nawozem do powojników i sypnęłam im granulowany obornik. Nie wiem czy nie przedobrzyłam :(
Chyba pomyliłam wątek :oops: , Moniko przepraszam, ale wpis zostawiam ;:196
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
pyzia
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 11:00
Kontakt:

Post »

To jeszcze raz ja :oops: - zrobiłam zdj od razu bo potem mogę nie zdążyć. Sorry za jakość, ale mocno świeci słońce i zdjecia są prześwietlone - mam nadzieję, że coś zobaczysz - kliknij w zdj.
Najpierw ten mój wcześniej pokazany (ten długi pęd ma ze 2m, ale nie odbijają pędy wiec być może pójdzie pod nożyczki, niestety):
Obrazek
A teraz Urszula Ledóchowska ta na pierwszym planie - miała 1,5m a ciachnęłam ja na 45 cm - zobacz jak się zagęściła i ma 5 nowych pędów u podstawy (a obok dwa stare) - obok ten drugi powojnik jest teraz kupiony i wsadzony - długie pędy,zielone już rozwinięte liście, ale tylko 2 pędy z ziemi (za rok równam na 35 cm):
Obrazek
Obrazek

inny - J. Popiełuszko - ciachnięty z 70 cm na 30 cm - 4 nowe pędy u podstawy:
Obrazek

...więc chociaż żal to trzeba ciąć ;:108
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

Witaj MONIKO!
Ja najprawdopodobniej będę musiała kupować wszystkie pnącza.
Cieszę się, że Pawełek zdrowy to popracujesz w ogrodzie. Ja znowu nie mogę nic zrobić
bo leje niesamowicie. ;:196
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kochana Moniko, chętnie przygarnę jak masz na zbyciu, ;:196 u mojego Miłoszka niestety, alergia niestety od soboty większa :( a ja nigdy nie byłam alergikiem, a teraz zaczyna mnie łapać :?
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

Muszę pilnie przesadzić powojnik(i). Wiem, teraz nie powinnam, są pąki kwiatowe, ale muszę. Ruszają roboty i zaczynają od wycięcia drzewa przy którym rośnie. Monia ratuj - wystarczy wydziabać z dużą bryłą ziemi i do donicy ? Czy muszę się nim jakoś specjalnie zająć po przeniesieniu ? Jeśli tam są dwa, to mogę je teraz rozdzielić ? Nie zależy mi na kwitnieniu w tym roku, ale żeby przeżyły.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochane, witam Was serdecznie :D
Dzisiaj był ciepły i słoneczny dzień, więc ostro zabrałam się do prac w ogrodzie i teraz czuję się już porządnie zmęczona :lol:

Pyziu, bardzo dziękuję za wyczerpującą lekcję ;:167 Ciąć już będę w przyszłym roku :lol: Nowo kupione sadzonki mają nowe pędy u podstawy ;:138 Ale M zawsze wybiera najlepiej :lol:

Krysiu, współczuję pogody ;:196 Według prognoz pojutrze ma być znowu zimno i deszczowo...

Celinko, zaraz napiszę pw.

Uleńko, spokojnie :lol: Jak długo potrwają te roboty? Rośliny równie dobrze przeczekają cały sezon w workach foliowych, sprawdzone u mnie w czasie budowy :lol: Jeśli masz wolne donice, to podziel, posadź i nie zapominaj podlać :lol: Naprawdę nic im nie będzie.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Brunnera ledwo zaczęła wychodzić z ziemi i już kwitnie
Obrazek

Miłego wieczoru :wit
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No ... jakie kolorki :)

Masz brunerę Jack Frost ???
Bardzo mi się podoba :)
A te żonkile pełne - cudne :)
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bernadettko, dziękuję :D
Tę brunnerę mam od kilku lat, niedawno zamówiłam dwie kolejne odmiany, ale jeszcze do mnie nie dotarły.
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to czekam na fotki nowych nabytków :)
Jakie zamówiłaś te brunnerki ???
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”