Wg mnie Twoje pomidorki mają przede wszystkim słabo rozwinięty system korzeniowy (jest za krótki). Wybiegnięte są dlatego, że właśnie je często podlewasz i podejrzewam iż temperatura też jest stosunkowo za wysoka. Tak naprawde to już wcześniej można było je hartować. Hartowanie nie polega tylko na wystawianiu na zewnątrz w półcieniu a później na pełne słońce. Należy jeszcze ograniczyć podlewanie a także i temperature, oczywiście stopniowo. No cóż wiele już nie zmienisz w ich wyglądzie, przynajmniej przez kilka dni. Proponuję hartować tak jak wcześniej napisałem lecz pamiętać o maksymalnej temperaturze do 25 i minimalnej na razie do 10 stopni. Po tygodniu można obniżyć do 8 no i oczywiście ograniczyć podlewanie. Pomidory wg mnie tak bardzo nie potrzebują wody, jeżeli będzie mniej wilgoci to roślinka wypuszcza często więcej drobnych korzonków. Natomiast do gruntu należy je posadzić nawet ukośnie aż pod same liścienie. No i wcześniej nie zapomnieć o palikach.iksiks pisze:Podlewam raz dziennie, a jeśli mają sucho to i dwa razy dziennie, w ciągu dnia stoją w nieogrzewanym tunelu foliowym, zaś w ciągu nocy zabieram je do domu (chociaż może trzeba by je zostawiać na noc i hartować bo już się nadają do namiotu na stałe). Wspomniana odmiana za bardzo mi wybiegła, pozdrawiam.Zenon pisze:Proponuję wstawić fotkę całej roślinki. Nie wiem ile podlewasz te pomidory tzn. jak dużo i często. Proszę napisz jakie warunki mają do wegetacji, może uda się coś doradzić?iksiks pisze:Witam serdecznie, ostatnio moim pomidorkom zaczynają żółknąć liście. Są to dolne liście ale widać ze górne też zaczynają blednąć. Nie wiem co może być przyczyną? Poniższe zdjęcie przedstawia odmianę "Orange Banana", pozdrawiam.
Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
Pamiętajcie o ogrodach...
-
- 200p
Nie jestem przekonany, aby takim działaniem poprawić lepszą wegetacje. Twoje pomidorki od początku były wysiane w pomieszczeniu na parapecie. Mają dopiero chyba porządnie wykształcony jeden właściwy liść. To stanowczo za wcześnie, aby już otwierać tą miniszklarenkę w ciągu dnia i zamykać w nocy. Taka szklarenka nie zapewni im optymalnych warunków. Zastanawiam się w jakiej wielkości pojemnikach znajdują się popikowane pomidory. Jeżeli są mniejsze niż 0,5 l. To niestety, ale system korzeniowy będzie za płytki i za mały. Wg mnie to są jeszcze za młode na takie wahania temperatury w ciągu dnia. Dobrze zapowiada się rozsada pomidorów Macieja. Pojemniki są chyba większe no i pomidorki również.coma95 pisze:Zenon - a jakbym rano odkrywała a wieczorem zamykała to chyba byłoby dobrze ?
- ARABELLA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
Słuchajcie mam takie małe pytanko. Czy skoszoną świeżo trawę można położyć do szklarni pod pomidory?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No i posadziliśmy część pomidorów, na parapetach było im bardzo ciasno.
Będą przykryte włókniną aż do zimnej Zośki.
Będą przykryte włókniną aż do zimnej Zośki.
Pozdrawiam! Gienia.
- Asik78
- 200p
- Od: 8 mar 2010, o 19:50
Jakie duże porosły te pomidorki
Ślinka cieknie...
Ślinka cieknie...
Pozdrawiam,Asia
-
Asik, jak na mój gust zdecydowanie za duże, niektóre już kwitną, ale mojej siostrze (uparciuch okropny) nie idzie wytłumaczyć, że za wcześnie je sieje. No i tak mam co roku, ręce opadają.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy na te rurki idzie włoknina a na wierzch folia czy sama włóknina
Czy takie okrycie wystarcza w razie silniejszych przymrozków
Czy to jest ta grubsza włóknina
Czy takie okrycie wystarcza w razie silniejszych przymrozków
Czy to jest ta grubsza włóknina
-
Na te rurki idzie tylko włóknina, ta najgrubsza, zimowa. Gdyby zapowiadali przymrozki przykryjemy pomidory dodatkowo jeszcze jedną włóknina, cieńszą pod tą grubą, tuż nad pomidorami. Aby włóknona nie leżała (ta cieńsza) na pomidorach - zniszczyłaby sadzonki, wbijamy patyki, na patyki nakładamy plastikowe butelki. troszkę ponad sadzonki. Mam już na taką ewentualność przygotowanych około 40 butelek, patyków i przeróżnych kijków na działce też nie brakuje.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
dziękuję za odpowiedż.
A co się dzieje podczas silnych wiatrów,czy nie niszczy włókniny,a w czasie deszczu jak to wygląda
A co się dzieje podczas silnych wiatrów,czy nie niszczy włókniny,a w czasie deszczu jak to wygląda
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
ARABELLA , no pewnie że można , tylko pytanie : po co ? Teraz najważniejsza sprawa to dobre warunki temperaturowe , w tym gleby ... a przykrycie trawą pogorszy nagrzewanie . Kiedyś przez nieuwage posadziłem część pomidorow na białej folii, reszta na czarnej . Te na białej weszły w owocowanie ok.10 dni póżniej , choć plon ogólny był nieco wyższy ... A trawe najlepiej na kompost , a jeszcze najlepiej dla dżdżownnic kalifornijskich , te zjadają wszystkoARABELLA pisze:Słuchajcie mam takie małe pytanko. Czy skoszoną świeżo trawę można położyć do szklarni pod pomidory?
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Gienia , bardzo dobrze pomyślane . Paląki szczytowe tylko sie nieco krzywią po nakryciu bo nie ma odciągów , ale to pikuś . Myśle ,że w tym systemie podwójnej włokniny gruba-cienka ochrona jest do -6*C , a gdyby na tę powierzchnie ustawić na ziemi wieczorem z 6 większych zniczy( z kapturkami , aby nie spalić całej konstrukcji ! ) - to wtedy -8 wytrzyma . Albo mała farelka , jeśli prąd sięgagienia1230 pisze:Na te rurki idzie tylko włóknina, ta najgrubsza, zimowa. Gdyby zapowiadali przymrozki przykryjemy pomidory dodatkowo jeszcze jedną włóknina, cieńszą pod tą grubą, tuż nad pomidorami. Aby włóknona nie leżała (ta cieńsza) na pomidorach - zniszczyłaby sadzonki, wbijamy patyki, na patyki nakładamy plastikowe butelki. troszkę ponad sadzonki. Mam już na taką ewentualność przygotowanych około 40 butelek, patyków i przeróżnych kijków na działce też nie brakuje.
-
Frant, naciągi są, tylko ukryte pod włókniną i to właśnie one lekko spłaszczyły pierwszy i ostatni pałąk ( one są z grubszych rurek niż te środkowe). Chyba zbyt mocno je naciągnęłam, ale byłam już tak zmęczona, że mi było wszystko jedno. Jak mi się będzie chciało to poprawię, zresztą ta konstrukcja będzie stać tylko do zimnych ogrodników. Potem trzeba będzie już pomidory palikować.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 200p
Ja skoszoną trawę używam do ściółkowania zagonków właśnie z pomidorami. Z tym że dopiero to czynie pod koniec maja lub w połowie czerwca. Można tę trawę podsuszyć i dopiero wysuszoną ściółkować. Takie ściókowanie pomaga pomidorkom w czasie kiedy jest susza ale i przy okazji jest też i nawożenie gleby. Po jakimś czasie trawa się zacznie rozkładać i pojawią się dżdżownice. Kalifornijki to trzymam w kompostowniku.ARABELLA pisze:Słuchajcie mam takie małe pytanko. Czy skoszoną świeżo trawę można położyć do szklarni pod pomidory?