Ogród Soczewki
- dodad
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Soczewki
A ja podzieliłam ogród i część będzie przykryta korą a część żwirem
[quote="Soczewka"]A teraz moja druga pasja decoupage. W sobotę skorzystałam z wolnego czasu i przygotawałam doniczki i skrzyneczki na taras
Moniko!!!
Ależ się cieszę że do Ciebie trafiłam. Po pierwsze, mieszkam nieopodal Mszczonowa-Radziejowic, i po drugie moje pasje to również ogród i decoupage!!!! Podobnie tak jak Ty, co weekend, a jak pogoda sprzyja i teraz dłuższe dni, to codziennie mam dylemat, czy sprzątać w domu czy w ogrodzie
Teraz będę Cie już stale odwiedzać i sprawdzać, co u Ciebie.
Doniczki są przepiękne!!!
Ogród cudownie wypielęgnowany.
I męża masz bardzo zdolnego.
Serdecznie Cie pozdrawiam i dziękuje za zdjęcia i proszę o jeszcze ;-)
Ania
Moniko!!!
Ależ się cieszę że do Ciebie trafiłam. Po pierwsze, mieszkam nieopodal Mszczonowa-Radziejowic, i po drugie moje pasje to również ogród i decoupage!!!! Podobnie tak jak Ty, co weekend, a jak pogoda sprzyja i teraz dłuższe dni, to codziennie mam dylemat, czy sprzątać w domu czy w ogrodzie
Teraz będę Cie już stale odwiedzać i sprawdzać, co u Ciebie.
Doniczki są przepiękne!!!
Ogród cudownie wypielęgnowany.
I męża masz bardzo zdolnego.
Serdecznie Cie pozdrawiam i dziękuje za zdjęcia i proszę o jeszcze ;-)
Ania
-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Aniu Cieszę się, że odwiedził mnie ktoś z sąsiedztwa. Dylematy są, ale wiosną i latem to ogród wygrywa ze sprzątaniem w domu. Wyjątek był przed świetami bo wiosenne porządki muszą być inaczej by się to za mną ciągnęło, przez kilka tyg i efektów nie byłoby widać. A tak sprężyłam się w kilka dni i nawet znalazłam czas na ogród. Problem mam inny ciągły brak czasu.
Chciałabym tak wstać rano i spędzić cały dzień w ogrodzie , by nikt mi nie przerywał i przeszkadzał. Wtedy może bym zobaczyła efekty mojej pracy.
W kolejce do decoupage stoi stolik i krzesła ogrodowe mam nadzieję, że zdążę przed końcem sezonu.
Szukam dobrej szółki z bylinami może masz jakąś godną polecenia?
Zachęcam do założenia własnego wątku i czekam na zdjęcia Twojego ogrodu.
Chciałabym tak wstać rano i spędzić cały dzień w ogrodzie , by nikt mi nie przerywał i przeszkadzał. Wtedy może bym zobaczyła efekty mojej pracy.
W kolejce do decoupage stoi stolik i krzesła ogrodowe mam nadzieję, że zdążę przed końcem sezonu.
Szukam dobrej szółki z bylinami może masz jakąś godną polecenia?
Zachęcam do założenia własnego wątku i czekam na zdjęcia Twojego ogrodu.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Monika, polecam Ci szkółkę Pana Grzegorza - Grzegorz_byliny - sprzedaje rośliny na allegro i prowadzi sprzedaż w szkółce w okolicach Skierniewic. Byliny, które zakupiłam u niego w ubiegłym roku rozrosły się do niewiarygodnych rozmiarów. Być może to zasługa podobnego klimatu, ziemi? Na jesieni podczas kompletnej i kolejnej zmianie koncepcji u Pana Grzegorza zakupiłam około 100 roślinek ;-) Zobaczymy jak przeżyły zimę. Na razie powoli się budzą - to ich pierwsza wiosna na nowej ziemi. Muszą dojść do siebie.
A propos decoupagu - krzesła i stół masz pewnie drewniany? Zamierzasz wszystko ozdobić? Koniecznie zrób zdjęcia - przed, po i w trakcie
Ja też marzę o kilku dniach - tylko ja i ogród! W pracy myślę o ogrodzie ;)
A wątek swój mam. Zdjęcia zupełnie nie aktualne, sprzed dwóch lat. Nie mam czego pokazywać. Oto link, gdybyś chciała mnie odwiedzić ;-): http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ka#p367374
Jak widze inne ogrody - tak jak Twój, to aż wstydze się pokazywać moje wyczyny Poza tym psy wszystko tratują. Trawa do remontu, mimo wertykulacji, wygrabiania, dosiewania i nawożenia. Ostatnio wykopały świeżo posadzone róże wielokwiatowe ;(
A propos decoupagu - krzesła i stół masz pewnie drewniany? Zamierzasz wszystko ozdobić? Koniecznie zrób zdjęcia - przed, po i w trakcie
Ja też marzę o kilku dniach - tylko ja i ogród! W pracy myślę o ogrodzie ;)
A wątek swój mam. Zdjęcia zupełnie nie aktualne, sprzed dwóch lat. Nie mam czego pokazywać. Oto link, gdybyś chciała mnie odwiedzić ;-): http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ka#p367374
Jak widze inne ogrody - tak jak Twój, to aż wstydze się pokazywać moje wyczyny Poza tym psy wszystko tratują. Trawa do remontu, mimo wertykulacji, wygrabiania, dosiewania i nawożenia. Ostatnio wykopały świeżo posadzone róże wielokwiatowe ;(
-
- 1000p
Aniu zdążyłam już znaleźć Twój wątek , niestety jestem w pracy i nie mogę obejrzeć zdjęć, bo mi się nie otwierają.
Co ty wymyslasz, że nie masz co pokazywać, a te 100 bylinek zakupionych na jesieni. Bierz aparat do ręki i pstrykaj fotki. A trawnika nie musisz na razie pokazywać.
Wielkie dzięki za adres pana Grzegorza, Że ja wcześniej o nim nie wiedziałam, a jeżdzę do Nowego Dworu po
iglaczki i inne roslinki a to po drodze. Nawet nie wiesz ile radości mi sprawiłaś . Portfel znów będzie chudszy
Co ty wymyslasz, że nie masz co pokazywać, a te 100 bylinek zakupionych na jesieni. Bierz aparat do ręki i pstrykaj fotki. A trawnika nie musisz na razie pokazywać.
Wielkie dzięki za adres pana Grzegorza, Że ja wcześniej o nim nie wiedziałam, a jeżdzę do Nowego Dworu po
iglaczki i inne roslinki a to po drodze. Nawet nie wiesz ile radości mi sprawiłaś . Portfel znów będzie chudszy
Pozdrawiam Monika
-
- 1000p
Aniu dodam jeszcze, że to forum jest po to by doradzać, podsuwać pomysły.
Jak na razie jedyną wadą tego,że ciągle bywam na forum jest szczupły portfel
Jak na razie jedyną wadą tego,że ciągle bywam na forum jest szczupły portfel
Pozdrawiam Monika
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rozalko, Monika ma rację. Każdy po wejściu na forum patrzy trochę krytycznie na swój ogród. Może nawet niektórzy z forumków też, o czym przekonała się Monika na własnej skórze. Ale widać, że to dzielna dziewczyna i wcale nie przejęła się wpisem. I bardzo dobrze, bo ogród ma być dla Ciebie, a nie dla odwiedzających go. Jak komuś się nie podoba to niech nie wchodzi. A ja zauważyłam u Ciebie dużo ciekawych roślin. Także nie trać czasu i pokazuj swój ogród, bo tu sami wariaci ogródkowi, którzy cieszą się jak głupi do sera na widok każdej roślinki. Tylko powinnaś zamieścić link do swojego ogrodu w stopce.
Przepraszam Monia, że u Ciebie piszę tak dużo
Przepraszam Monia, że u Ciebie piszę tak dużo
-
- 1000p
Gosia nie ma za co przepraszać. Ja lubię jak się u mnie pisze zwłaszcza gdy mądrze. 100% Cię popieram.
Pozdrawiam Monika
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
MONIKO!
Ponieważ u mnie nie chcą rosnąć powojniki z ciekawością przeczytałam Twoje rady.
Dziękuję.
Ponieważ u mnie nie chcą rosnąć powojniki z ciekawością przeczytałam Twoje rady.
Dziękuję.
- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Monika, czosnek sadzi się jesienią. Ja posadziłam po ząbku przy każdej róży, nie wiem, czy pomogą, ale nie szpecą i własny czosnek mieć będę. O sadzeniu przy powojniku dowiedziałam się teraz i posadzę jesienią, o ile nie zapomnę
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
-
- 1000p
Krysiu problem w tym, że u mnie też nie chcą i dlatego postanowiłam doszkolić się teoretycznie, a co z praktyką to czas pokaże.
Basiu z tym czosnkiem to chyba nie o to chodzi, wkładany jest w ziemię nie po to by wyrósł lecz chronił roslinę przed grzybami, międzyinnymi przed uwiądem, który jest wywoływany przez jakiś rodzaj grzyba. Podobno zapach czosnku odstrasza krety i nornice.
Przy okazji wyczytałam na forum, że można zastosować KAn04 nadmanganian potasu, który też ma własciwości przeciw grzybiczne. Ja w tym kąpałam swoje dzieci, więc gdzieś jeszcze mam w apteczce, to zastosuję profilaktycznie.
Basiu z tym czosnkiem to chyba nie o to chodzi, wkładany jest w ziemię nie po to by wyrósł lecz chronił roslinę przed grzybami, międzyinnymi przed uwiądem, który jest wywoływany przez jakiś rodzaj grzyba. Podobno zapach czosnku odstrasza krety i nornice.
Przy okazji wyczytałam na forum, że można zastosować KAn04 nadmanganian potasu, który też ma własciwości przeciw grzybiczne. Ja w tym kąpałam swoje dzieci, więc gdzieś jeszcze mam w apteczce, to zastosuję profilaktycznie.
Pozdrawiam Monika
-
- 1000p
Aniu uważaj z nawozami w przypadku nowozakupionych powjników. Ja pisalam, że będę nawozić ale moje mają kilka lat.ifanka pisze:Jest nawóz do powojników - mam taki w zielonym pudełku Agrecol chyba - sypałam - zobaczymy jakie będą efekty
Zalecane jest by nawóz podsypywać dopiero w drugim sezonie lub po dwóch latach. W innych wypadku możesz im zaszkodzić
Pozdrawiam Monika