Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
Iwa3003 , u kolejnej osoby wychodzą mniejsze potrzeby pokarmowe tej odmiany . Wygląda na zasolenie ogólne , czyli mówiąc po ludzku dla tej odmiany zupa jest za gęsta . Jeśli planujesz sadzić do tunelu , sadzonki te 3 dni chłodów przeczekają w domu i po posadzeniu stopniowo wydobrzeją . Jeśli mają czekać do gruntu , wyjmij je i daj im podłoże do kwiatków , albo wymieszaj to co jest w doniczkach ze zwykłą ziemią .
Powodzenia , kozula .
Powodzenia , kozula .
stanley1" napisał:świetna strona o pomidorach! Szkoda, że po francusku! Znasz coś podobnego w polskiej wersji?
Możesz przetłumaczyć stronę przy pomocy http://translate.google.pl.Nie jest to tłumaczenie doskonałe,ale wiadomo o co chodzi,a strona faktycznie bardzo ciekawa,ale naszemu forum także nic nie brakuje
Możesz przetłumaczyć stronę przy pomocy http://translate.google.pl.Nie jest to tłumaczenie doskonałe,ale wiadomo o co chodzi,a strona faktycznie bardzo ciekawa,ale naszemu forum także nic nie brakuje
oh kozulo ,bardzo mi ulżyło- dziękuje za pomoc ,za Twoją odpowiedż
tak one pójdą pod folie (którą mam nadzieje mąż w końcu zbuduje na dniach )
jeszcze raz dziękuje
tak one pójdą pod folie (którą mam nadzieje mąż w końcu zbuduje na dniach )
jeszcze raz dziękuje
Pozdrawiam Iwona
Wczoraj grad wytłukł mi szybę w szklarni (nie mówiąc o szkodach w ogrodzie) czego nie zauważyłam a dziś w nocy było -4, a miało być +4 i jak tu wierzyć prognozom? Część sadzonek ma zmarznięte liście, ale te górne najmłodsze wyglądają raczej na dobre - co najciekawsze te posadzone pomidory nie ucierpiały, a tylko te postawione na półce o wysokości około 1m od ziemi. Czy ma sens zostawiać te podmarznięte sadzonki czy lepiej spisać na straty? Pozostałe sadzonki zrobiły się fioletowe dość mocno. Czy można im jakoś pomóc? Czy to przechłodzenie w nocy bardzo im zaszkodzi?
- carmen83
- 100p
- Od: 18 mar 2010, o 10:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kochani, czy powinnam już hartować pomidorki jeśli po 15.05 mają iść do gruntu??
carmen83 - kolejne podejście do ogródka warzywno-kwiatowego
Hartować wystarczy 7-10dni
- carmen83
- 100p
- Od: 18 mar 2010, o 10:56
To mam jeszcze trochę czasu. Dzięki
carmen83 - kolejne podejście do ogródka warzywno-kwiatowego
- Asik78
- 200p
- Od: 8 mar 2010, o 19:50
Moje pomidorki powędrowały dzisiaj do tunelu.
Wszystkie jeszcze w doniczkach.
W pogotowiu mam już uszykowaną włókninę,bo pewnie będzie potrzebna
Wszystkie jeszcze w doniczkach.
W pogotowiu mam już uszykowaną włókninę,bo pewnie będzie potrzebna
Pozdrawiam,Asia
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Pamietam jak Kozula w zeszlym roku radzila, zeby w razie podmrozenia pomidorow zlac je szybciutko z rana woda.mila1003 pisze:Wczoraj grad wytłukł mi szybę w szklarni (nie mówiąc o szkodach w ogrodzie) czego nie zauważyłam a dziś w nocy było -4, a miało być +4 i jak tu wierzyć prognozom? Część sadzonek ma zmarznięte liście, ale te górne najmłodsze wyglądają raczej na dobre - co najciekawsze te posadzone pomidory nie ucierpiały, a tylko te postawione na półce o wysokości około 1m od ziemi.
No chyba, za cos pokrecilam, ale nie moge znalezc tej informacji na forum
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Temat przemarznięć na czasie . Jutro też będą potrzebne reanimacje .Nadmarznięte sadzonki trzeba może nie zlać , ale opryskać zaraz z rana kilka razy czystą wodą lub raz Previcurem , później wodą . Takie postępowanie ułatwia regenerację komórek i ratuje często całe rośliny przed odwodnieniem i uschnięciem . Jeśli coś zmarzło na czarno wtedy trudno . Jeśli u mili1003 zostały żywe łodygi , a odmiany są wartościowe , sadzonki mogą z powodzeniem zostać , po ociepleniu szybko odrosną .
Pozdrowienia , kozula .
Pozdrowienia , kozula .
Dzięki za informacje, dziś nie spryskałam , ale w razie czego jutro tak zrobię choć mam nadzieję że nie będzie potrzeby. Niech ta wiosna w końcu przyjdzie...
- AAleksandra
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Witajcie
Czy pomidorki, które mają "iść" do tunelu foliowego należy także poddać hartowaniu ? i ewentualnie kiedy jest najlepsza pora ich wyprowadzenia z domu ?
Czy pomidorki, które mają "iść" do tunelu foliowego należy także poddać hartowaniu ? i ewentualnie kiedy jest najlepsza pora ich wyprowadzenia z domu ?
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- aniusia24
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 gru 2009, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A co jeśli moje pomidorki trochę przymarzły i na niektórych liściach pojawiły się białawe plamy a nie czarne ,wyjdą z tego?
Ogród to moje drugie życie...