Wełnowiec
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wełnowiec na paprociach
Ostatnio polecanym przez ciebie condifor . 3 razy w odstępach trzydniowych. Duże okazy padły . Gdy sprawdzałam i ruszyłam stare to pod nimi były male które jeszcze żyją.
Przedtem była pryskana innymi środkami i miała wkładane pałeczki a dalej były.
Pryskałam rozcieńczonym rostworem tak jak zaleca producent.
Przedtem była pryskana innymi środkami i miała wkładane pałeczki a dalej były.
Pryskałam rozcieńczonym rostworem tak jak zaleca producent.
- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
Jak jesteś gotowa spisać roślinki na straty to spróbuj woda z ciekłą parafiną w stosunku 3:1 opryskać - gady powinny sie podusić , tylko nie jestem pewna jak zachowaja sie paprotki, rośliny o grubych liściach mają sie dobrze - wełnowca póki co nie widzę
-
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
Gotowa to nie jestem ale walczę z nimi już od dłuższego czasu a one i tak się na nowo pojawiają. Tylko na niej
By całkowicie pozbyć się szkodnika pryska się na zmianę rożnymi środkami, gdyż po każdym oprysku danym preparatem kolejne pokolenie któremu udało się jakoś przeżyć uodparnia się na dany środek więc pryskanie trzykrotnie Condiforem nie przyniesie dobrego rezultatu. Zrób oprysk np. Actellic za trzy dni Condifor a za kolejne trzy dni daj znów Actellic lub np. Mospilan.
- AGA Z
- Od: 14 paź 2009, o 11:20
Re: Nolina chora białe kępki
Najprawdopodobniej Nolina ma wełnowce. To bardzo złośliwe robaki.
Bez fotki trudno określić.
Najlepiej zdjąć je mechanicznie, czyli wacikiem lub pałeczką do uszu, namoczoną w mieszance spirytusu i wody + płyn do naczyń. Wacik jeden na jedno przetarcie.
poczytaj
Bez fotki trudno określić.
Najlepiej zdjąć je mechanicznie, czyli wacikiem lub pałeczką do uszu, namoczoną w mieszance spirytusu i wody + płyn do naczyń. Wacik jeden na jedno przetarcie.
poczytaj
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści
choroba kwiatków
Witam mam pewien problem jestem istny laik w kwiatkach dlatego potrzebuje pomocy.
Na moich paprociach występują takie dziwactwa i nie wiem co to jest i jak się tego pozbyć.
Mam jeszcze problem z dwoma innymi kwiatkami u jednego liść zaczyna nie wiem czy gnić czy usychać
a u drugiego liście oraz łodygi są oblepione jakimiś małymi brązowymi kropeczkami a liście wyglądają jakby były poklejone. Czy wiecie co to jest i jak się tego pozbyć?
Na moich paprociach występują takie dziwactwa i nie wiem co to jest i jak się tego pozbyć.
Mam jeszcze problem z dwoma innymi kwiatkami u jednego liść zaczyna nie wiem czy gnić czy usychać
a u drugiego liście oraz łodygi są oblepione jakimiś małymi brązowymi kropeczkami a liście wyglądają jakby były poklejone. Czy wiecie co to jest i jak się tego pozbyć?
Re: choroba kwiatków
Na szeflerze (ta ostatnia) są raczej tarczniki.Woda z denaturatem 1:1,czyli 1 częsc wody i jedna denaturatu.Takim roztworem umyć listki.O ile paproć nie jest rozrośnięta to można zrobić tak samo,albo kupić w sklepie Actellic lub Magus zrobić oprysk 3 razy w odstępie trzydniowym.
Na paprotce to są wełnowce.Wpisz też w wyszukiwarkę wełnowiec,tarcznik..jest mnóstwo info jak walczyć z tym dziadostwem.
Co do fikusa to ma jakieś nieodpowiednie warunki.Możliwe,że przysuszyło go albo ma przerośniętą bryłę korzeniową...
Na paprotce to są wełnowce.Wpisz też w wyszukiwarkę wełnowiec,tarcznik..jest mnóstwo info jak walczyć z tym dziadostwem.
Co do fikusa to ma jakieś nieodpowiednie warunki.Możliwe,że przysuszyło go albo ma przerośniętą bryłę korzeniową...
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 sie 2008, o 10:34
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Re: Choruje mi nolina :(
Ja na wszelakie paskudy stosuję Tarcznik - pastylki wciskane do gleby. Pomaga.
Waleria
Re: Choruje mi nolina :(
O wełnowcach pisałem już nie raz na forum, oprysk Actellic w dawce 1 ml na 1 l wody po 6 dniach poprawka w dawce 1 ml na 0,75 l wody.
Wełnowiec
Jakiś czas temu miałem problem z wełnowcami. Roślina została wymyta, opryskana, ale problem wciąż występuje. Oprysk oczywiście powtarzałem, ale teraz zimą nie mam możliwość opryskać rośliny z racji jej wielkości.
Nawet na nowych liściach pojawią się drobne białe plamki, co bardzo mnie niepokoi.
Wyczytałem więc o biedronce australijskiej, które w Internecie krąży pod "postacią" preparatu CRYPTOBUG Biedronka wełnowcowa (Cryptolaemus montrouzieri) - . Jednak 25 sztuk biedronek kosztuje 77 zł., dlatego przed zakupem chciałbym spytać o opinie innych, czy mieli do czynienia z tym zwierzakiem?
Pozdrawiam.
Nawet na nowych liściach pojawią się drobne białe plamki, co bardzo mnie niepokoi.
Wyczytałem więc o biedronce australijskiej, które w Internecie krąży pod "postacią" preparatu CRYPTOBUG Biedronka wełnowcowa (Cryptolaemus montrouzieri) - . Jednak 25 sztuk biedronek kosztuje 77 zł., dlatego przed zakupem chciałbym spytać o opinie innych, czy mieli do czynienia z tym zwierzakiem?
Pozdrawiam.
Re: Biedronka Australijska
A czym się zwalcza biedronkę, jak już zeźre wełnowce, namnoży się i rozlezie po chałupie?
Pryskać nie możesz, no to nie pryskaj. Podlej systemicznym (Bi 58 EC Nowy) ze dwa razy i tyle.
Pryskać nie możesz, no to nie pryskaj. Podlej systemicznym (Bi 58 EC Nowy) ze dwa razy i tyle.