Clemoholizm - mania zbierania, co kupiła(e)m nowego cz.1

Powojniki
Zablokowany
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Clemoholizm.....

Post »

Oh zawrotu głowy dostałam od tych piękności ;:83 , osobiście posiadam tylko dwa powojniki :oops: "Pillu" i dopiero co kupionego "Monte Cassino", mój Pillu chorował w ubiegłym roku mam nadzieje ze dojdzie do siebie. Widziałam "Omoshiro" bardzo bardzo ładny, podobają mi się "Avant garde" i "Anna Louise" widziałam je tylko na obrazku, ktoś je ma w swoim ogrodzie?
Zolinka
100p
100p
Od: 23 sty 2009, o 13:12

Post »

lesioc i redchilly piękne zakupy !!
kiedy planujecie ich posadzenie do ogrodów ??

zaraziliście mnie !!!! moja lista powojników rozrasta się ....póki co będą to tylko odmiany dla początkujących :D od czegoś trzeba zacząć :D :D :D
pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
redchilly
50p
50p
Od: 22 cze 2009, o 23:16

Post »

Moje powojniki częściowo siedzą już w ziemi - te, które mają zostać w moim przydomowym ogródku. Reszta czeka na wywózkę na działkę. Mam nadzieję, że nic im się nie stanie - choć temperatury bliskie zera. A teraz z innej beczki: chyba trochę żałuję, że przycięłam w marcu nisko Violę - na jakieś 30 cm. Miała jeden główny pęd gruby "na palec" i niestety nic z niego nie chce na razie wyrosnąć. Widzę jeden gruby pęd idący od korzenia, ale to trochę mało - obawiam, się że w tym roku nie będzie aż tak obficie kwitnąć:( A może matwię się na próżno?
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

A ja posadziłam przy pęcherznicy "Snow Queen" (wąż zwiódł mnie i zjadłam - że zacytuję klasykę ;-) - czyli Jurek mnie namówił :-) ) Na razie widzę oczyma wyobraźni, jak to będzie wyglądało, mam nadzieję że zestawienie ciemnego brązu z bielą - jedno z moich ulubionych - nie zawiedzie...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

100krotko Twoje zestawienie powojnika białego i pęcherznicy będzie super...najlepiej ,gdy po przekwitnięciu krzaka (chyba kwitnie na biało...?)nastąpi kwitnienie clematisa...ciągły rozkwit pęcherznicy... :wink:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Skorzystałam z podpowiedzi Jurka (w sprawie zimowego przykrywania powojników) - zobaczymy w przyszłym sezonie co z tego wyniknie.

No i Marie Boisselot - powalająca na kolana ;:180 :uszy

Moja przygoda z powojnikami zaczęła się od JPII i Piilu...

Obrazek
Szybko pozbyłam się trzmieliny, bo podobno zbyt ekspansywne ma korzenie...

w pierwszym roku rewelacja...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

JPII kwitł 3 razy (do listopada)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Piilu wdzięcznie mu towarzyszyła...

... w następnym było nieźle ,

Obrazek

Obrazek

w kolejnym złą kondycję przypisałam ostrej zimie i uwiądowi, który dotknął JPII...

Obrazek

Po obciachaniu JPII ledwie odbił, a z Piilu została pojedyncza gałązka...obraz nędzy i rozpaczy.
Postanowiłam wykopać clematiska JPII, a w to miejsce dac jeden z nowo zakupionych - ... łopata ledwo weszła w ziemię - okazało sie, że cała bryła korzeniowa powojnika jest opleciona i "zaduszona" przez korzenie żywotnika. Powojniki dostawały papusianie i wodę znacznie częściej niż wyrośnięta tuja, więc produkowała ona korzonki w tym lepszym regionie... ze szkodą dla moich powojników...
Wycięłam ile się dało, tych korzeni i oddzieliłam plastikową ścianką nasadzenia clematisa od korzenie tui.
Zobaczymy, co to da....

W tym roku jadąc na działkę , na momencik zajrzałam do centum ogrodniczego, chciałam tylko zobaczyć co słychać... no to zobaczyłam...

Obrazek

Miejsce zamieszkania zmieniło 5 powojników :oops: Połówek przeżył zakup, choć z trudem... :;230

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Jak widzicie - tylko samoobsługowe odmiany ;:224 :;230

W ten weekend nieopatrznie zostawił mnie w LiroyM i od razu przykleił się do mnie Multi Blue i Polish Spirit ? no jak mogłabym je porzucić...:)

Obrazek

Tu będą rosły dwa powojniki ? Multi Blue i Janny - stare róże dostały eksmisję, zamiast dwóch znajdzie tam domek jedna, nowoczesniejsza :)

Obrazek

Mój clemohilizm sie rozwija, równiez za przyczyna niektórych Forumek :roll: :lol:
Łatwo nie będzie, bo ziemia u mnie raczej dla różaneczników niż powojników, ale będę się starała. ;:108
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54

Post »

Piękne clematisy i te stare i te nowe. Zmartwiłaś mnie tym żywotnikiem. Posadziłam kilka dni temu klematisa przy Szmaragdzie, bo chciałam żeby sie po nim wspinał. Co prawda posadziłam go (też J.P.II) w donicy bez dna, żeby właśnie korzenie thui go odrazu nie oplotły, ale jest ona nie duża. Nie mam pojęcia co zrobić:zostawić, przesadzić?
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51

Post »

Ave Śliczne zakupy ! Ja tez zaczęłam od "Pillu" , ale daleko mi do twojej kolekcji. "maidwell hall" i "jenny" są bardzo ładne, podobają mi się te spuszczone główki. Oh chyba wpadnę de LeroyM.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Wkop może większe wiaderko, albo cokolwiek innego, co oddzieli korzenie żywotnika od powojnika. Żeby nie konieczność wsadzenia nowego powojnika nie wpadłabym na to, że żywotnik potrafi sie tak mocno rozrosnąć i zagrozić clematiskowi.

Gosiu - ja jestem początkująca - są tu Forumkowie którzy mają prawdziwe kolekcje :D a do LM nie zaszkodzi zajrzeć :)
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43

Post »

Byłam dzisiaj w Biedronce i chciałam kupić powojnik. Było kilka rodzajów, tyle tylko, że każdy z nich nazywał się ... powojnik, beż wyszczególnienia nazwy. Rozpoznałam jedynie Jackmanii. Były również hosty, tylko czy one nadają się na balkon? Mam pytanie odnośnie clematisów. Czy każdy z powojników nadaje się do hodowania w donicy?
Awatar użytkownika
desertrose
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 31 paź 2008, o 10:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mąż chciał mi zrobić przyjemność i też kupił mi "powojnik" w Biedronce...
Oj marniutki jest... ciekawe czy coś z niego będzie... bo pędy cieniutkie, wyciągnięte z braku światła...
No i zaznaczony jedynie, że kolor kwitnienia biały ;)
Awatar użytkownika
AnniaJ
500p
500p
Od: 7 mar 2009, o 19:25
Kontakt:

Post »

W Auchan pod koniec tygodnia (ja widziałam w Swadzimiu/Poznań) były całkiem ładne sadzonki za 8,99 - m.in. President, Błękitny Anioł, Piilu, Andromeda.

Były też w innym miejscu ogromne "sadzony" różnych odmian - pewnie droższe, ale część już z wielkimi pąkami kwiatowymi
Awatar użytkownika
jaga-n
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 lut 2010, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też posadziłam swoje clematiski między tujami i teraz zastanawiam się czy przeżyją. to tak jest jak najpierw się robi a później słucha (czyta) mądrzejszych ;:223 !
...ujrzeć świat w ziarenku piasku i niebo w dzikim kwiecie...
Zablokowany

Wróć do „Powojniki”