Kolejna Storczykomaniaczka:)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolejna Storczykomaniaczka:)

Post »

BlueMoneky- oj mnóstwo rad: oncidia są śliczne, cambrie też i oba niezbyt trudne w uprawie, do tego niektóre cudnie pachną. Sabotki mają zupełnie inne kwiaty, co czyni je jakby "egzotykami". Encyclie <uwielbiam je, ale nie mam>, nie wiem jak z nimi, jeśli chodzi o pielęgnację. Vandy- uważam, że każdy storczykomaniak powinien mieć choćby jedną sztukę - są łatwe w pielęgnacji. Dendrobia, w tym phalaenopsis jak i nobile - jeśli mają zapewniony czas spoczynki i ochłodzenia- kwitną pięknie. Katlejki, miltonie- troszkę trudniejsze w uprawie, ale do odważnych świat należy. No i oczywiście cymbidium- podonie jak vandy, uważam, że u każdego choć jedna sztuka powinna się znaleźć.
Tak duży jest wybór, że na jednym storczyku na pewno się nie skończy hihhi :) Udanej decyzji życzę ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu próbuj.Ja mam miltonię , oncidium, 2 dendrobium, doswiadczenia nie mam zupełnie ot tyle co przeczytam i poradzę się na forum ,ale jakoś rosną i sobie radzą.Jeśli wiesz jak obchodzić się z phal. to z innymi też sobie poradzisz :uszy
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

JUSTYNA ;:99,co to za chichot na końcu!Myślisz,że my,początkujący nie wiemy co będzie dalej ;:88 :...potem druga Vanda tym razem np czerwona,następne Oncidium bo ma inne płatki,kolejna katlejka bo inaczej pachnie,jakiś botanik też by wypadało...a potem nam będziesz radzić jak zorganizować więcej miejsca.

Jesteś jak zaraza /storczykowa/ ;:96

Justynko,trzymaj się wiosennie i słonecznie. ;:106
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Henryku...ja też podobnie zaczynałam, od dwóch falków, potem było oncidium i miltonia...a potem...wiadomo ...całe multum storczyków ;)
Ale skoro Kobieta Chce coś wybrać ze storczyków, to Jej pomogłam w wyborze ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

Dzięki za rady ;:196

Justus, wiem o czym mówisz, też kiedyś miałam tylko jednego :wink: teraz jest ich 8 ale na dużo więcej na razie nie mam warunków. Więc muszę się hamować ;:223
Co do Twoich rad:
Sabotki ogromnie mi się podobają, jak napisałam wyżej chyba kupię sobie jednego w czerwcu albo we wrześniu (w nagrodę jak uda mi się umagistrowić ;:108 )
Vanda-szczerze mówiąc wolę korzenie w doniczce niż na wierzchu :P No i boję się że bym zmarnowała. Tego samego boje sie też w przypadku katlejki. Chociaż jeśli uprawa jest podobna jak Miltonii to może.... moja Miltonia ma się chyba dobrze więc może dałabym radę i Katlei? W sumie drugą Miltonię tez bym chciała....
Cymbidium natomiast zdecydowanie odpada. Mam jedno, drugie zmarnowałam, to jak na razie (poza chora miniaturką) jedyny storczyk który mi padł więc mam traumę :P
Jeśli chodzi o Dendrobium to mam dwa i przyznam się że...... chyba niedługo dostane jeszcze jedno w prezencie :tan więc nie będę sama sobie kupowała bo jeszcze bym prezentu nie dostała ;:14
I tak doszłam do tego że wyjdzie na Cambrię lub Oncidium :heja :tan

Aniu to mamy podobną sytuację :) masz już własne kwitnienia? bo u mnie sama zielenina rośnie.

Henryk wszyscy wiemy jak to jest ;:4 u mnie choroba juz jest na etapie marzeń o botanikach (i o SABOTACH) To forum zdecydowanie potęguje objawy, patrze na te wszystkie zdjęcia (np Sabotków za 13zł) i aż chce się te cuda mieć u siebie ;:108
Pozdrawiam, Basia:)
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu,też dlatego mój taki "ostry" ton w odpowiedzi Justynce.Tyle różnych piękności,doświadczenia żadnego no i co wybrać co pójdzie a czego nie próbować ;:24
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p

Post »

BasiuWlasne kwitnienie mam na dendrobium phal.ledwo jedno skończył patrze a tu już następny pędzik.Wlasnie zaczyna otwierać pączki , możesz zobaczyć w moim wątku.Miltonia i Oncidium wypuszczają nowe przyrosty.Denrdobium białe to kwitnienie sklepowe. Ja osobiście polecam Dend.Phal.kwitło slicznie od początku grudnia do końca marca(i teraz znowu zaczyna) :D

Pozdrawiam Ania
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Aniu, kurcze moje ukochane Dendrobium Phal jakoś nie chce zakwitnąć. Nowe przyrosty puszcza a pędów ani śladu. Robiłaś swojemu okres spoczynku? Możesz coś o tym napisać (kiedy, ile trwał, na czym dokładnie polegał itp)? bo tak ostatnio wymyśliłam że może nie kwitnie bo nie miało tego spoczynku...

Henryk przecież wiem ;:108 Na szczęście forum uczy, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi :;230
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

i dalej:
na manowce zaprowadzi
do bankructwa doprowadzi
no i ...żonę wyprowadzi
;:80
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p

Post »

Basiu nie robiłam mu okresu spoczynku bo po prostu nie zdążyłam, to była kwestia chyba niecałych 2 tygodni jak puścił drugi pędzik a cały czas stał sobie na parapecie :D

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu,przybiegłem najszybciej jak mogłem a tu nic!Czyżbym biegł szybciej niż Ty pracujesz,nic to nie ma. ;:111
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Henryku troszkę cierpliwości :D

UWAGA UWAGA
Oto mój nowy, wyczekany, wytęskniony, KWITNĄCY nowy nabytek ;:3 ;:3 ;:3 ;:138 ;:138

Obrazek
Kolor jest w rzeczywistości troszke inny, bardziaj taki:

Obrazek
Poszczególne kwiatki różnia się odcieniami:O

Ale gąszcz :tan :tan :tan
Obrazek

Bonusowo chorągiewka :D
Obrazek

Ale tak na prawdę................................
Obrazek
Tak na prawdę to tam sa dwie roslinki ;:138 ;:138
Obrazek

Co ciekawe wydaje mi się że ped wychodzi ze stożka wzrostu keiki a nie rośliny macierzysta :shock:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Jest piękny, tyle ma kwiatów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”