Męczennica,Passiflora - cz.1 uprawa,pielęgnacja

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
x-b-6
200p
200p
Od: 5 lip 2009, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Passiflora

Post »

Reva pisze:A jakie jeszcze były tam passi???-czy tylko ta jedna odmiana-bo mam blisko siebie byłe RCMB i zaraz tam lecę-coś jeszcze widziałaś ciekawego z roślin??
I ja swoją passiflorę kupiłam w Majstrze (u mnie 20 zł) - a jeśli chodzi o to, jakie jeszcze były w sprzedaży (chociaż minął już tydzień i być może zdążyłaś już sama sprawdzić ;)), to u mnie były wszystkie te, które można znaleźć na tej stronie po wpisaniu słowa "passiflora".
Poza tym było kilka kolorów bugenwilli, datur wieloletnich, kamelii, hortensji, róż, lilii wodnych. Ogólnie spory wybór, ale i tak najpiękniejsze były passiflory. ;)

Moja incense jeszcze 2 tygodnie temu miała ledwie 3-4 listki i była raczej niziutka.
Dzisiaj się rozszalała i rośnie jak głupia - muszę ją przesadzić i zakupić odpowiednie podpórki. :)

Obrazek
Reva
500p
500p
Od: 11 gru 2009, o 15:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kupowałaś tam na błoniach??-bo ja też z Tarnowa jestem,nie byłem dzisiaj ale polecę w poniedziałek-może jeszcze będą bo u nas słabo się tarasowe sprzedają -jeśli chodzi o wieloletnie.
Awatar użytkownika
x-b-6
200p
200p
Kontakt:

Post »

Reva pisze:Kupowałaś tam na błoniach??
Dokładnie - mam rzut beretem, więc często bywam, na czym cierpi mocno mój portfel. ;)
Kupowałam 2 tygodnie temu, z każdego rodzaju były po ok. 2-3 sztuki roślin, może jeszcze coś się uchowało.

PS. Nie doczytałam i wzięłam Cię za dziewczynę, przepraszam. :oops:
Awatar użytkownika
x-b-6
200p
200p
Kontakt:

Post »

Patrzyłam nawet dzisiaj w sklepie, czy nie mają mollissimy, ale tej odmiany chyba w ogóle nie mieli w sprzedaży. :(
A szkoda, bo sama też bym chętnie widziała ją u siebie.

W tarnowskim Majstrze zostały tylko 2 sztuki passiflory - bodajże Pura Vida i Purple Haze. Obydwie tak zmaltretowane, że aż żal patrzeć na nie. Moja jak głupia rośnie i przybywa jej liści, a te sklepowe liście pogubiły (no, ta jedna ma jakieś drobniutkie listki przy samej ziemi, ale nie wiem, czy jeszcze da radę odbić). A cena oczywiście taka sama, jak wcześniej (bo gdyby była jakaś przecena, to bym pewnie kupiła i próbowała ratować). :cry:
Pancia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 kwie 2010, o 09:59

Post »

Po obejrzeniu zdjęć passiflory (są niesamowite) i wstępnym szukaniu w internecie dochodzę do wniosku że może jest to roślinka która by dobrze czuła się w mojej chłodnej oranżerii na zabudowanym balkonie.Postaram się tam zimą utrzymać 5-10 stopni,no i wystawa jest pn-wsch.Utrzyma mi się tam jakaś odmiana passi?Albo kilka? ;:65 . :?:
Awatar użytkownika
mely
200p
200p
Od: 7 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

witajcie

Pancia mówisz zabudowany balkon, pytanie jak bardzo ponieważ owszem passi lubią chłód w zimie (choć nie wszystkie) ale przede wszystkim uwielbiają słońce, jeżeli na twój balkon słońce pada tylko przez np. szyby, albo tylko przez jakiś uchył czyli tylko przez parę godzin bezpośrednio to nie osiągną one wielkich rozmiarów ani też nie za bardzo będą chciały kwitnąć - jeśli o mnie chodzi to na "taki" balkon nadaje się caerulea, citrina, ostatecznie trifasciata lub suberosa bo one powinny znieść takie warunki.

A tak na marginesie moja wariatka, łysa alata zaczęła wypuszczać pąki i co najlepsze nie zamierza ich zrzucać! jak ja ją przesadzę? :roll: :roll:
Obrazek Obrazek

a to mój kolejny nowy nabytek passi foetida - jedyna podejrzewana o owadożerność :twisted: Obrazek
pozdrawiam, Gosiek
Pancia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 kwie 2010, o 09:59

Post »

Mely-dzięki za podpowiedz.Balkon narożny przeszklony od wsch i pn,może być nie najwięcej słońca. ;:3
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21

Post »

Moja po zimowaniu w pracy :P

Obrazek
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
mely
200p
200p

Post »

Figa widze że wyłysiała Ci identycznie jak moja hehe, tylko ja moją już poobcinałam prawie do zera żeby już wypuszczała nowe pędy :)
pozdrawiam, Gosiek
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21

Post »

Też miałam taki zamiar, ale tych kwiatków mi szkoda :roll:
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
mely
200p
200p

Post »

Wiem coś o tym, mnie też było ale pomyśl że jak obetniesz to będzie miała więcej siły na nowe pędy i jeszcze więcej kwiatów ;)
pozdrawiam, Gosiek
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

A oto moja pasiflora. Ma 2 latka była wysiana z nasiona i chyba wypuszcza młodą roślinkę z korzenia. nie wiem jak ją zmusić by zakwitła....?
Obrazek
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
mely
200p
200p

Post »

hej

Piotr=) przede wszystkim przesadź do większej doniczki i przytnij i to dość radykalnie - tak żeby na końcach zostały tylko nowo rozwijające się pędy, po jakimś miesiącu od przesadzenia warto zacząć regularnie nawozić a w lipcu, sierpniu skrócić wierzchołki pędów. Passi wysiane z nasion trochę później kwitną - moja np. zakwitła dopiero po 4 latach.
pozdrawiam, Gosiek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”