Lilie - uprawa Cz.1
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Lilie - uprawa
Nie wiem co to było, bo na liliach sie nie znam. Dostałam woreczek małych cebulek, pochodziły od hodowcy lilii. Skapnęło mi się po wizycie forumowiczów na plantacji, bo plantator rozdawał za darmo!
A nie wiem co wyrosnie, bo to taki "mix" był ;-)
A nie wiem co wyrosnie, bo to taki "mix" był ;-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Ja za radą MariiTeresy rozsadziłam te maluchy, wyszło z 5 cebul 40 nowych i po przesadzeniu rosną jak oszalałe. Zapraszam na mój balkon.takasobie pisze:W całym ogrodzie wychodzą lilie! Zaczęły siewki, które były płycej, na cebule jeszcze czas. Nie mogę się doczekać kwiatów! Zwłaszcza, że nie wiem naprawdę co wyrośnie z małych cebulek - siewek!
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że podczas przesadzania uszkodzisz korzenie (na pewno), cebule (prawdopodobnie), łodygi (ewentualnie) A na pewno te lilie, które uda Ci się przesadzić będą słabiej kwitły. Pamiętaj też, że niektóre lilie mają kurczliwe korzenie, które potrafią wciągnąć cebulę głębiej niż rosła.[/quote]
Zanna myślałam również o tym aby nie uszkodzić cebul i korzeni, w planie miałam przesadzać z dość dużą bryłą korzeniową tylko jak podglądnąć w którym miejscu ona się znajduje , zdecydowanie lepiej i bezpieczniej taki zabieg robić jesienią więc chyba się wstrzymam bo żal byłoby mi takie cudeńko zmarnować
Zanna myślałam również o tym aby nie uszkodzić cebul i korzeni, w planie miałam przesadzać z dość dużą bryłą korzeniową tylko jak podglądnąć w którym miejscu ona się znajduje , zdecydowanie lepiej i bezpieczniej taki zabieg robić jesienią więc chyba się wstrzymam bo żal byłoby mi takie cudeńko zmarnować
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Nie wiem czy to pytanie padło już ,jeśi tak to bardzo przepraszam za ,,dubel..ale czy zostawić maleńkie przybyszowe cebulki ,czy lepiej je wykopać i posadzić w innym miejscu,a tylko zostawić jedną cebulę ,,matkę,,?Tak sobie myślę ,ze chyba te małe odrosty trochę osłabiają kwitnienie dużej cebuli.
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Lilie mam w donicach, jeżeli się trafi masa cebulek to oczywiście,że rozsadzam, zanim rozpoczną wegetację, bo nawet by nie miały miejsca na powiększenie rozmiarów, a tak to szybciej mam sporą cebule zdolną do kwitnienia. Podobnie postępuję z siewkami z nasion, bo wysiewam do skrzynek dosyć gęsto.
Oczywiście każdy może robić jak uważa i samodzielnie nabierać doświadczenia w tym temacie
Oczywiście każdy może robić jak uważa i samodzielnie nabierać doświadczenia w tym temacie
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 sty 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam pytanie , kupiłam lilie w sklepie na sztuki ,dość duże cebule . Było jeszcze wcześnie na wysadzenie cebul więc poleżały trochę w piwnicy. Przed wysadzeniem zauważyłam że mają na sobie zielonkawe plamy , myślę że to grzyb,mimo to wysadziłam licząc że w ziemi dojdzie do siebie .Dziś z ciekawości zajrzałam pod cebulki i niestety nic się nie zmieniło , nie wykształcone korzenie mimo że cebula rośnie w górę.Chciałabym zniszczyć grzyba i pomyślałam o roztworze fioletu gencjanowego ale nie wiem czy to wystarczy.Proszę o podpowiedź.
Pozdrawiam! Małgosia.
Podlej nadmanganianem potasowym,fiolet nie wiadomo co zrobi.
- MariaTeresa
Te plamy na cebulach to bardziej niebiesko-zielone czy szare?
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Moja Lilia 'Royal Sunset' w ogrodzie ma już pąki
Oczywiście była pędzona w domu, ale od miesiąca jest w ogrodzie...
Oczywiście była pędzona w domu, ale od miesiąca jest w ogrodzie...
-
- 0p - Nowonarodzony
Plamy na cebulkach są niebiesko-zielone i niektóre płatki podgniwają.Miałam w domu silit obsypałam cebulki i posadziłam nie wiem czy dobrze zrobiłam i nie zaszkodziłam .MariaTeresa pisze:Te plamy na cebulach to bardziej niebiesko-zielone czy szare?
Pozdrawiam! Małgosia.
- MariaTeresa
Co nas nie zabije to wzmocni
Niebiesko- zielony nalot wskazuje na penicyliozę, dla lilii nie jest zabójcza tj. dla tulipanów czy hiacyntów, może wystarczyłoby tylko ściągnąć chore łuski albo zastosować Kaptan, a tak to się okaże czy eksperyment udany...ale nie jestem przeciwko eksperymentowaniu
Niebiesko- zielony nalot wskazuje na penicyliozę, dla lilii nie jest zabójcza tj. dla tulipanów czy hiacyntów, może wystarczyłoby tylko ściągnąć chore łuski albo zastosować Kaptan, a tak to się okaże czy eksperyment udany...ale nie jestem przeciwko eksperymentowaniu
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
Przyjdą dżdżownice i posprzątają to co zgniło,zdrowe zostanie.
- riane
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No to mnie pocieszyliście. Moje cebule też niektóre miały takie plamy. Poobrywałam co się dało i wsadziłam do ziemi. Przecież nie będę wyrzucać .
Agata
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oto moje lilie, bez nazwy Dostałam mix od bratA 3 lata temu. W tym roku je rozsadziłam. Niestety nie są w doniczkach, a dopiero teraz przygotowuję trawnik i myślę nad miejscem dla nich. Czy to prawda, że nie można przesadzać lilii częściej niż 3 lata? Mam razem ok 30cebulek i na razie rosną razem(ok 6 odmian). Ale w przyszłym roku chciała bym je jakos z sensem ulokować. aha- przekopując trawnik zauważyłam dużą ilość jakby larw takich białych. Dużych i malutkich, z brązowymi łepkami. Czy to są szkodniki? W zeszłym roku część liści lilii została objedzona przez jakieś paskudztwo. Kręcą sie przy nich takie czerwono-czarne robale... Co to jest i jak się ich pozbyć?
-
- 0p - Nowonarodzony
Bardzo dziękuję za porady masz super podejście do sprawy. Jeżeli eksperyment będzie udany dam znać.W sobotę kupiłam kilka kolejnych ale zwracałam uwagę na korzenie i jakość cebul efekty obejżymy latem.MariaTeresa pisze:Co nas nie zabije to wzmocnigosia38 pisze:Plamy na cebulkach są niebiesko-zielone i niektóre płatki podgniwają.Miałam w domu silit obsypałam cebulki i posadziłam nie wiem czy dobrze zrobiłam i nie zaszkodziłam .MariaTeresa pisze:Te plamy na cebulach to bardziej niebiesko-zielone czy szare?
Pozdrawiam! Małgosia.