Podział krzewu hortensji
- monros
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 4 lip 2007, o 22:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podział krzewu hortensji
Witajcie
Mam pytanie odnośnie hortensji ogrodowej. Uprawiam ją w dużych donicach, jednak po dwóch latach rozrosły mi się znacznie i jest im za ciasno.. donica jest pełna korzeni. Polecono mi bym podzieliła krzew na dwoje i rozsadziła. Czy tak sie praktykuje? Nie chcę zmarnować rośliny więc poradźcie mi proszę.
Mam pytanie odnośnie hortensji ogrodowej. Uprawiam ją w dużych donicach, jednak po dwóch latach rozrosły mi się znacznie i jest im za ciasno.. donica jest pełna korzeni. Polecono mi bym podzieliła krzew na dwoje i rozsadziła. Czy tak sie praktykuje? Nie chcę zmarnować rośliny więc poradźcie mi proszę.
Już teraz we mnie kwitną Twe ogrody <><
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Na górze strony widnieje "wyszukiwarka" - wpisz frazę "hortensja"URSA2210 pisze:A moja hortensja w ogóle w tym roku nie zakwitła i bardzo marnie wygląda , a tak lubię te kwiatki. Może powinnam ją przesadzić, sama nie wiem jaka może być przyczyna
a wyświetli Ci sie całą masa wątków dotyczących uprawy tego krzewu ,
poczytaj ,z każdego tematu dowiesz sie czegoś ważnego.
np tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... =hortensja
- monros
KaRo...
Hm... one są ukorzenione aż za bardzo, wielka donica i cała w korzeniach... brunatnieją mi liście czyli (wyczytałam to gdzieś) brak im już składników odżywczych... Nie wiem co teraz myśleć bo czytałam że jesien to najlepszy okres na przesadzanie - ja martwiłam się przede wszystkim tym czy można "ciachnąć" od tak sobie krzaczek na pół Kupiłam już 5 worów kwaśnego torfu - myślisz że już za zimno...?
Hm... one są ukorzenione aż za bardzo, wielka donica i cała w korzeniach... brunatnieją mi liście czyli (wyczytałam to gdzieś) brak im już składników odżywczych... Nie wiem co teraz myśleć bo czytałam że jesien to najlepszy okres na przesadzanie - ja martwiłam się przede wszystkim tym czy można "ciachnąć" od tak sobie krzaczek na pół Kupiłam już 5 worów kwaśnego torfu - myślisz że już za zimno...?
- monros
jeszcze dodam że częśc "ukrajanego" krzaczka chce zostawic w donicy dosypujac torfu a drugą część wsadzić bezpośrednio do ziemi również wymieszanej z kwaśnym torfem.. Donice zawsze zabezpieczam na zimę dość starannie bo wiem że hortensja to wrażliwa dziewczyna
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Tak myslę,nie wiemy jak sroga będzie zima...
Jeśli czytałaś nasze dywagacje na temat zimowania hortensji to niektórzy z nas uważają ,że hortensje im wymarzają albo nie kwitną z powodu zimy....
Ja zawsze powtarzam,że moich nie okrywam i nie przemarzają i ładnie i obficie mi kwitną
ale nie ryzykowałabym przesadzania teraz moich krzewów....
Jeśli czytałaś nasze dywagacje na temat zimowania hortensji to niektórzy z nas uważają ,że hortensje im wymarzają albo nie kwitną z powodu zimy....
Ja zawsze powtarzam,że moich nie okrywam i nie przemarzają i ładnie i obficie mi kwitną
ale nie ryzykowałabym przesadzania teraz moich krzewów....
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
Jeśli jest w donicy - to ja zostawiłbym ją i dopiero podzielił wiosną
Wiosna to wiosna wtedy na pewno sobie poradzi.
Wiosna to wiosna wtedy na pewno sobie poradzi.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
Popieram słowa KaRo w 100%.
Ja też nie ryzykowałabym dzielenia hortensji teraz. Roślina będzie osłabiona i może jej być trudno przetrzymać mrozy. W doniczce do wiosny nic jej się nie stanie, a szkoda ryzykować.
Swoje hortensje ogrodowe też niczym nie przykrywam i pięknie kwitną.
Mam jednak taką "swoją" zasadę - wszystkie krzaczki, krzewy i drzewa sadzę wiosną (tak na wszelki wypadek ).
Pozdrawiam cieplutko!!!
Ja też nie ryzykowałabym dzielenia hortensji teraz. Roślina będzie osłabiona i może jej być trudno przetrzymać mrozy. W doniczce do wiosny nic jej się nie stanie, a szkoda ryzykować.
Swoje hortensje ogrodowe też niczym nie przykrywam i pięknie kwitną.
Mam jednak taką "swoją" zasadę - wszystkie krzaczki, krzewy i drzewa sadzę wiosną (tak na wszelki wypadek ).
Pozdrawiam cieplutko!!!