Kolory usychania iglaków Cz.1

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pruelka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 kwie 2010, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kolory usychania iglaków

Post »

Nie upieram sie przy mszycach. Zastanawiam się również nad tym, czy to nie choroba grzybowa, tym bardziej że takową w ogrodzie miałam na innych roslinach. Ale PREVICUR innym pomógł, a tui - nie .
Zapraszam do mojego ogrodu : http://elkap.fotosik.pl/albumy/420249.html" onclick="window.open(this.href);return false;
toko
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 kwie 2010, o 20:09

Post »

chciałem prosić o radę. Tuja w moim ogrodzie zaczeła choroować pod koniec zeszlej jesieni. Pierwsze oznaki pojawiły sie wrzesien, w pazdzierniku zaatakowalo mi kolejna tuję. Psikalem ją w październiku Topinem i potem Bravo. Przyszla wiosna i boje się że z nią wróci choroba.
Zrobiłem kilka zdjęć. Dziś jest słońce wiec bardzo się odbija od krzaka. Ujęcia są z różnych fragmentów tego samego krzaka, bo chciałem pokazać te brązowe igły jak i zielone, które też mnie niepokoją już:
foto 1:
Obrazek
foto 2:
Obrazek
foto 3:
Obrazek
foto 4:
Obrazek
foto 5:
Obrazek
foto 6:
Obrazek
foto 7:
Obrazek

i roślinka z oddali
Obrazek

Teraz kilka słów o tui. Została posadzona poprzedniej jesieni, wiec przeżyła zimę i zeszłego roku miała pierwszy nowy rok w nowych warunkach. Wszystko było ładnie do momentu beznadziejnego czerwca, który był strasznie ulewny. Mimo wszystko jakoś przeżyła ten okres i wakacje. Sąsiadom niestety popadały tuje (widać je na zdjęciu całościowym w oddali) i być może grzyb przelazł na moją jak skończył z tamtymi. U mnie się pojawiły pierwsze przebarwienia jesienią kiedy już tuja zaczęła powoli okres przygotowania do zimy. Dlatego bałem się, że pryskanie może nie wiele dać. Poza środkami wspomnianymi pod koniec jesieni dałem Alliette do gleby.

Pytanie co robić teraz na wiosnę. Dalej Bravo i Topsin. Czy może coś zmienić ? Będę wdzięczny za radę.
toko
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

chciałem jeszcze prosić o radę dotyczą kwiatków w domu. Nie wiem czy to ten sam grzyb czy inne robactwo dopada mi wszystkie rośliny czy na każdym jest coś innego. Załączam wszystkie fotki:

foto 1:
Obrazek

foto 2:
Obrazek

foto 3:
Obrazek

foto 4:
Obrazek

foto 5:
Obrazek

foto 6:
Obrazek

foto 7:
Obrazek

foto 8:
Obrazek

foto 9:
Obrazek

foto 10:
Obrazek

Kwiatki podlewam raz w tygodniu nie dużą ilością wody. Bo te pierwsze fotki wyglądały mi wcześniej jakby przelewał je. Niestety nie nawoziłem ich dawno, wiec jeżeli poza walką z chorą można prosić o radę co dać i kiedy to będę zobowiązany.
Awatar użytkownika
Saturejka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 mar 2010, o 12:47
Kontakt:

Post »

pogotowie ogrodnicze pisze: Po co ten Topsin tydzień temu i co on dał
w/g mnie nic
to środek układowy a cis jeszcze uśpiony
Masz rację! To jest tak, jak się nie myśli, tylko sięga po to co zwykle :/ W takim razie czekać jeszcze z opryskiem?

Na przyszłość chciałabym wiedzieć, jak postąpić. Czy można w takim razie po zimie opryskać krzewy fungicydem kontaktowym, żeby zapobiec rozwojowi zarodników?
AnkaP.
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 mar 2009, o 18:31

Post »

Witajcie. Teraz ja proszę o pomoc. Moja ukochana tuja po zimie cała zbrązowiała. Obejrzałam wszystkie zdjęcia w tym wątku i dalej nie jestem pewna co jej jest. Wkopałam ją równo 4 lata temu. Do tej pory nie miałam z nią kłopotów. Jak zobaczyłam te brązowe pędy poleciałam do ogrodnika i polecił mi SUBSTRAL-DŁUGO DZIAŁA GRZYBOBÓJCZY-IGLAKI. Dwa razy podlałam tym preparatem zgodnie z ulotka i nic się nie zmienia. Co mam robić? Błagam o pomoc. Obok rośnie jeszcze mały krzaczek z zeszłego roku i też jest chory.
http://img708.imageshack.us/gal.php?g=cimg0155u.jpg
Obcięłam też gałązkę, bo gdzieś wyczytałam,że od grzyba powinna być czerwona. Nie jest.
http://img189.imageshack.us/gal.php?g=21523103.jpg
Dałam tu jedną fotkę tej małej tui.
Awatar użytkownika
pruelka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 kwie 2010, o 09:46

Post »

AnkaP. - mam podobne problemy z moimi tujami. Za namową zaprzyjaźnionego ogrodnika kilka dni temu (musi być w miarę ciepły dzień - powyżej 16 stopni C) podlałam je roztworem ALIETTE i poodcinałam wszystkie chore gałązki. Za 2 tygodnie mam zrobić to samo - powtórzyć podlanie.
To środek grzybobójczy.
Zapraszam do mojego ogrodu : http://elkap.fotosik.pl/albumy/420249.html" onclick="window.open(this.href);return false;
toko
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

U mnie jest podobny efekt ja na zdjęciach 3 posty wyżej, ale u mnie jeszcze kwiatostan jest jakiś taki ciemny.
AnkaP.
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ten mój środek to proplant 722 SL http://img245.imageshack.us/img245/4033/cimg0154l.jpg Użyłam go 2 razy, co 7 dni. Nie wiem czy wyciąć te brązowe gałęzie. To była tuja kula, szczepiona :( A może to zaraźliwe i trzeba wyrwać? Nie wiem czy też tak macie, ale u innych zawsze łatwiej poznać chorobę niż u siebie ;:223 Jak już zdiagnozuje ( z waszą pomocą, mam nadzieję :wink: ) to będę się męczyć. Na razie pomroczność jasna. Jedyne co dobre to słoneczko za oknem :wit
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Stosowanie tych środków bez prawidłowej diagnozy jest zupełnie bez sensu
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
AnkaP.
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki. Domyśliłam się, że diagnoza była błędna. Właśnie dlatego Was pytam czy wiecie co dolega mojej tui? Podejrzewam jednak przemarznięcie. Proszę o fachową diagnozę lub poradę. :roll:
toko
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

pogotowie ogrodnicze pisze:Stosowanie tych środków bez prawidłowej diagnozy jest zupełnie bez sensu
Ja również się zgadzam, ale czy ktoś może mi jakoś pomóc i zdiagnozować problem z moją tują.
Mysha
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 kwie 2010, o 18:55

Post »

Witam,

Ja też mam problem z masowym usychaniem moich iglaków. To uprawa tarasowa, nie ogrodowa. Mam m.in. dwa brabanty, dwa szmaragdy, jałowce, kilka cyprysów i kórnika. Po zimie tylko brabanty i jałowce mają się dobrze. Małe sadzonki bardziej nietypowych iglaków (30-60cm) zimy nie przeżyły pomimo zabezpieczenia. Duże drzewka 1-1,5m po zimie wydawały się być okazem zdrowia ale z tygodnia na tydzień to się zmienia. Szmaragdy tracą zieleń, jaśnieją jakby płowieją, zawijają się gałązki i kurczą, zaczynają żółknąć. To na całej wysykości drzewka. Bardzo proszę o pomoc - tydzień temu wyrzuciałm blisko 10 młodziutkich drzewek. Żal straszny, ale były całkiem brązowe :(
Oto zdjęcia moich chorych drzewek. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie...

szmaragd
Obrazek
szmaragd
Obrazek
szmaragd z lewej cyprys z prawej
Obrazek
cyprys
Obrazek
kórnik
Obrazek

Obrazek
MirekL