![Smile :-)](./images/smiles/icon_smile.gif)
A nie wiem co wyrosnie, bo to taki "mix" był ;-)
Ja za radą MariiTeresy rozsadziłam te maluchy, wyszło z 5 cebul 40 nowych i po przesadzeniu rosną jak oszalałe. Zapraszam na mój balkon.takasobie pisze:W całym ogrodzie wychodzą lilie! Zaczęły siewki, które były płycej, na cebule jeszcze czas. Nie mogę się doczekać kwiatów! Zwłaszcza, że nie wiem naprawdę co wyrośnie z małych cebulek - siewek!
Plamy na cebulkach są niebiesko-zielone i niektóre płatki podgniwają.Miałam w domu silit obsypałam cebulki i posadziłam nie wiem czy dobrze zrobiłam i nie zaszkodziłam .MariaTeresa pisze:Te plamy na cebulach to bardziej niebiesko-zielone czy szare?
Bardzo dziękuję za porady masz super podejście do sprawy. Jeżeli eksperyment będzie udany dam znać.W sobotę kupiłam kilka kolejnych ale zwracałam uwagę na korzenie i jakość cebul efekty obejżymy latem.MariaTeresa pisze:Co nas nie zabije to wzmocnigosia38 pisze:Plamy na cebulkach są niebiesko-zielone i niektóre płatki podgniwają.Miałam w domu silit obsypałam cebulki i posadziłam nie wiem czy dobrze zrobiłam i nie zaszkodziłam .MariaTeresa pisze:Te plamy na cebulach to bardziej niebiesko-zielone czy szare?![]()
Niebiesko- zielony nalot wskazuje na penicyliozę, dla lilii nie jest zabójcza tj. dla tulipanów czy hiacyntów, może wystarczyłoby tylko ściągnąć chore łuski albo zastosować Kaptan, a tak to się okaże czy eksperyment udany...ale nie jestem przeciwko eksperymentowaniu