Piwnica naziemna ,ziemianka - warunki,budowa,zezwolenia
- Fleur 78
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 lip 2007, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piwnica naziemna ,ziemianka - warunki,budowa,zezwolenia
Czy ktoś z Was wie, jak wykonać naziemną piwnicę? Widziałam taką w dzieciństwie, ale nawet sobie dokładnie nie przypominam jak wyglądała. Chyba nigdy nie wchodziłam do środka (pewnie się bałam
!). Czy jest trudna do zbudowania?

Witam
Proponuję zapoznać się z książką http://www.ksiegarnia.meble.pl/ogrod/art61.html
Moim marzeniem jest wykonac coś takiego :
http://www.chefpaul.net/piwniczka.html
Pozdrawiam.
Proponuję zapoznać się z książką http://www.ksiegarnia.meble.pl/ogrod/art61.html
Moim marzeniem jest wykonac coś takiego :
http://www.chefpaul.net/piwniczka.html
Pozdrawiam.
- Fleur 78
- Przyjaciel Forum
A dlaczego ja nie trafiłam na forumKaRo pisze:A ja ....szalona ...rozwaliłam swoją...mogłam mieć cudowny skalniak ,wystarczyła wywrotka ziemi![]()
![]()
Dlaczego nie było wtedy jeszcze forum ????![]()
![]()
![]()

KaRo, a skoro miałaś i rozwaliłaś , to przynajmniej wiesz jak ona w środku wyglądała? Ja nawet nie mam pojęcia, jaka jest jej budowa! Na zewnątrz, wygląda to jak kupa ziemi z drzwiami, ale nie sądzę, żeby wewnątrz robiono takie wnętrza, jak w drugim linku Kejwota. Fakt, że super to wygląda, ale mnie chodzi o to, aby wnętrze było praktyczne i spełniało swoje zadanie. Dekoracja na zewnątrz i tak musi być zgrana z otoczeniem. Mnie chodzi przede wszystkim o samą konstrukcję.
Np.czy jeszcze była głęboko wykopana pod ziemią, itp
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Więc opowiem Ci Fleur jaka była moja
Dwa wygodne ,niezbyt wysokie stopnie w dół i stajesz przed drzwiami.
Za drzwiami jeszcze 2 stopnie w dół i to już poziom podłogi w piwnicy.
Podłoga wylana betonem .
Mury wyciągnęte do góry na tyle że stało sie tam w srodku prosto i wygodnie a w bocznej częśći sufitu zainstalowane
oświetlenie-przewód przechodził przez mur do ogrodu ,dalej przedłużacz i włączało się w miarę potrzeby zejścia do piwniczki.
Sciany otynkowane .
W tylnej ścianie małe okienko z bardzo gęstą siatką - to wentylacja całoroczna.
No i oczywiście dach - u mnie był pokryty papą .
To pewnie byłaby przeszkoda w zasypaniu ziemią musiałabym mysleć nad jakąś izolacja ,żeby nie zgnił ale
dziś już nie mam o czym mysleć
Dwa wygodne ,niezbyt wysokie stopnie w dół i stajesz przed drzwiami.
Za drzwiami jeszcze 2 stopnie w dół i to już poziom podłogi w piwnicy.
Podłoga wylana betonem .
Mury wyciągnęte do góry na tyle że stało sie tam w srodku prosto i wygodnie a w bocznej częśći sufitu zainstalowane
oświetlenie-przewód przechodził przez mur do ogrodu ,dalej przedłużacz i włączało się w miarę potrzeby zejścia do piwniczki.
Sciany otynkowane .
W tylnej ścianie małe okienko z bardzo gęstą siatką - to wentylacja całoroczna.
No i oczywiście dach - u mnie był pokryty papą .
To pewnie byłaby przeszkoda w zasypaniu ziemią musiałabym mysleć nad jakąś izolacja ,żeby nie zgnił ale
dziś już nie mam o czym mysleć

Witam
Ja swojej nie rozwalam, a mam przynajmniej początek tj. na działce mam drewniany dom który będzi rozebrany a pod nim jest piwnica coś ok 3x4x1,8 przy czym ściany są własnie z łupanego kamienia. Sufit jest wylany cienki strop (który skuję). Strop jest na poziomie grutnu wobec czego po jego zdjęciu będę chciał zrobić taki sufit z cegły, a na górze skalniak. Czy mi się uda ? - zobaczymy.
Ale to plany dopiero na przyszły rok. Na razie czytam sobie forum i różne książki - najbardziej podobają mi się ksiązki Gail i Alana Brigewater "Kamień w ogrodzie", "Cegła w ogrodzie", "Woda w ogrodzie" - super pomysły i dobry opis ich wykonania w sposób przystepny nawet jak dla laika jakim ja jestem.
Pozdrawiam.
Ja swojej nie rozwalam, a mam przynajmniej początek tj. na działce mam drewniany dom który będzi rozebrany a pod nim jest piwnica coś ok 3x4x1,8 przy czym ściany są własnie z łupanego kamienia. Sufit jest wylany cienki strop (który skuję). Strop jest na poziomie grutnu wobec czego po jego zdjęciu będę chciał zrobić taki sufit z cegły, a na górze skalniak. Czy mi się uda ? - zobaczymy.
Ale to plany dopiero na przyszły rok. Na razie czytam sobie forum i różne książki - najbardziej podobają mi się ksiązki Gail i Alana Brigewater "Kamień w ogrodzie", "Cegła w ogrodzie", "Woda w ogrodzie" - super pomysły i dobry opis ich wykonania w sposób przystepny nawet jak dla laika jakim ja jestem.
Pozdrawiam.
- Fleur 78
- Przyjaciel Forum
KaRo i Kejwot, bardzo serdecznie dziękuję Wam za opis i pomoc. Teraz już rozumiem, na czym to polega. Myślałam, że cała konstrukcja, a przynajmniej większa jej cześć, znajduje się nad ziemią. A właściwie, miałam taką ndzieję, bo u nas ziemia jest bardzo twarda i kopać łopatą tak wielki dół, to straszna robota (jeśli to w ogóle jest wykonalne!?) Jest firma, która wynajmuje koparki, ale w to miejsce nie da się dojechać . No cóż, trzeba pomyśleć... 

- Fleur 78
- Przyjaciel Forum
eMZet i nemo56, jesteście kochani! Dziękuję bardzo! Jak przemyślimy i przedyskutujemy to z mężem, najprawdopodobniej będę miała jeszcze jakieś pytania, ale już teraz, z opisem KaRo i kejwota oraz z Waszymi zdjęciami, wiem o co chodzi! Zanim zadam ewentualnie mądrzejsze pytania, czy sadzicie, ze wykopanie na 1m głębokości a reszta super zaizolowana , dobudowana na powierzchni, by wystarczyło, czy trzeba wykopać przynajmniej na 1,5m? Obawiam się, ze 1m może być za mało, ale co Wy o tym sądzicie?
Jeszcze raz bardzo Wam Wszystkim dziękuję! ;:85
Jeszcze raz bardzo Wam Wszystkim dziękuję! ;:85
- Fleur 78
- Przyjaciel Forum
eMZet, jeszcze raz się przyjrzałam Twoim zdjęciom i mam wrażenie, że nie jest tak głęboko pod ziemią. Jaka jest głębokość i jaka (w przybliżeniu) utrzymuje się temperatura? Dla mnie ta głębokość pod ziemią jest bardzo ważna bo, tak jak wspominałam wcześniej, trzeba będzie kopać ręcznie, a ziemia jest strasznie twarda i żal mi tego mojego chłopa... 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 3 paź 2007, o 20:14
jezeli chcesz miec podloge piwnicy 1m pod ziemia,to musisz kopac min 1,2m.izolacja+wylewka tez ma swoja grubosc.odradzam budowe sufitu"sklepieniowego"jak na linku z pierwszej odpowiedzi-do tego potrzebna jest fachowa reka.
.jezeli masz pytania bardziej pod katem budowlanym niz dekoracyjnym wal smialo.