Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
Też mam betaluxy i faktycznie póki co rosną pięknie, są ciemnozielone i grube [zamieszczałem już zdjęcia].
Jutro albo za kilka dni zamierzam wysiać kilka wprost do gruntu w ramach eksperymentu
Jutro albo za kilka dni zamierzam wysiać kilka wprost do gruntu w ramach eksperymentu
Pozdrawiam, Maciek.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy te betaluxy to są pomidory samokończące
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 gru 2009, o 23:45
Możecie podawać trochę więcej informacji, bo dla takiego początkującego ogrodnika to czarna magia. "samokończące się" tzn że te pomidory ................ Dobra już doczytałem jest wyjaśnione pod koniec 4 części.
czas to .......ryba
- Suppa
Tzn. że same przestają zawiązywać kolejne grona w odpowiednim terminie
Pozostałe powinno się uszczyknąć bodajże pod koniec sierpnia gdyż zawiązane owoce i tak nie zdążyłyby dojrzeć przed nadejściem jesienych chłodów.
Pozostałe powinno się uszczyknąć bodajże pod koniec sierpnia gdyż zawiązane owoce i tak nie zdążyłyby dojrzeć przed nadejściem jesienych chłodów.
Pozdrawiam, Maciek.
-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Proponowałbym się nie śpieszyć, chyba że ziemia jest nagrzana i temperatura w nocy nie spada do 2 stopni. W naszym klimacie zaleca się wysiewać koniec maja lub początek czerwca. Dwa lata temu tak wysiałem i rzeczywiście jest to dobry sposób bo odpada produkcja rozsady. A i pomidory lepiej rosną.Suppa pisze:Też mam betaluxy i faktycznie póki co rosną pięknie, są ciemnozielone i grube [zamieszczałem już zdjęcia].
Pamiętajcie o ogrodach...
- AAleksandra
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
AAleksandra pisze:Witajcie
Czy pomidorki, które mają "iść" do tunelu foliowego należy także poddać hartowaniu ? i ewentualnie kiedy jest najlepsza pora ich wyprowadzenia z domu ?
Puk, puk !!
Czy ktoś udzieliłby mi odpowiedzi na temat hartowania pomidorków sadzonych do folii ? Będę to robiła po raz pierwszy (tzn uprawa pod folią)i nie mam doświadczenia.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
No wymagają w zasadzie hartowania , ale wstępnie lepiej zrobić to w domu . Przesuszyć , przestudzić , lekko przewietrzyć ... po prostu bardzo dużo zależy od tego jak teraz wyglądają . Jeśli są ciemne i krępe to nie ma sie co cackać - do tunelu i już ( ale nocami również włóknina ..) , a jeśli wybujale i cienkie to sam spacer do tunelu ( 2-3 min ..) na silnym zimnym wietrze potrafi niemal zniszczyć wszystko . Mimo wszystko jest już czas wysadzania , a chronić można na wiele sposobów , ścieniować folie ,nakrywać włókniną rownież wstępnie po posadzeniu , za dnia,dodatkowe zasilenie pożywką itd . Powodzenia
- Suppa
Kozula kiedyś radziła, że można wysiać po 20 kwietnia pod folię i dlatego tak chcę zrobić. Zmarzną to trudno, duzej straty nie będzie bo rozsady mam z zapasemZenon pisze:Proponowałbym się nie śpieszyć, chyba że ziemia jest nagrzana i temperatura w nocy nie spada do 2 stopni. W naszym klimacie zaleca się wysiewać koniec maja lub początek czerwca.
Pozdrawiam, Maciek.
-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
Pod folią to jest znaczna różnica, ja zrozumiałem w gruncie i bez okrycia.
Pamiętajcie o ogrodach...
- AAleksandra
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Frant, serdeczne dzięki
W taki razie małe hartowanie im nie zaszkodzi. Pomidorki mam w różnych rozmiarach, w zależności od terminu siewu oraz lepszego dostępu do światła. Generalnie zdecydowałam o wystawianiu na taras na pewien czas w dzień.
W taki razie małe hartowanie im nie zaszkodzi. Pomidorki mam w różnych rozmiarach, w zależności od terminu siewu oraz lepszego dostępu do światła. Generalnie zdecydowałam o wystawianiu na taras na pewien czas w dzień.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
moj jeden pomidorek z malinowych ozarowskich ma jeden taki listek, czy to uszkodzenie czy choroba?
- mata78
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 14 lip 2009, o 10:36
- Kontakt:
Moje też już w tunelu!!!!
W nocy palę im znicze, miały ok. +5-(+6) a w nocy był przymrozek -2 .
W dzień o zgrozo nie miałam jak otworzyć drzwi, bo działka jest trochę dalej od mojego miejsca zamieszkania i o 13g. miały tropiki +38
Wyglądają fajowo, rosną i nic im nie jest, jutro fotki.
Dodam,że hartowałam przez wystawianie na balkon nawet już w +7 st. w dzień przez jakieś 5 dni.
W nocy palę im znicze, miały ok. +5-(+6) a w nocy był przymrozek -2 .
W dzień o zgrozo nie miałam jak otworzyć drzwi, bo działka jest trochę dalej od mojego miejsca zamieszkania i o 13g. miały tropiki +38
Wyglądają fajowo, rosną i nic im nie jest, jutro fotki.
Dodam,że hartowałam przez wystawianie na balkon nawet już w +7 st. w dzień przez jakieś 5 dni.