Po pierwsze - witam Cię Marto w moim ogródku. Mam nadzieję, że będziesz zaglądać częściej. Może czasami mi coś nawet podpowiesz, albo doradzisz, a może nawet spotkamy się kiedyś w którymś ogrodniku z racji tego, że mieszkamy niedaleko... Po drugie dawno tu nie zaglądałam, z powodów imprez rodzinnych, deszczu i tego, że od dwóch tygodni pracuję

Niestety mam przez to mniej czasu dla ogrodu i mało czasu na

sen, ale nie ma tego złego

Na działeczce byłam ostatnio ostatniego dnia kwietnia i zrobiłam parę zdjęć. Mam nadzieję, że jutro uda się odkryć coś nowego. Działka za każdym razem zaskakuje. Na przykład jako młody i niezbyt doświadczony ogrodnik zastanawiam się z wielkim uporem gdzie też po zimie podziały się wszystkie moje hosty. Okazało się, że schowały się do ziemi

I że zachowują się trochę jak paprocie - czają się w kłączach i udają, że ich nie ma. O ja głupiutka! A tak w ogóle jakże zmienia się sposób pojmowania świata od kiedy zostało się ogrodnikiem. Na przykład taki deszczyk wiosenny - zazwyczaj powód do narzekań teraz cieszy, bo przecież potrzebują go roślinki. No dobra czas na zdjęcia, dość gadulstwa!
Po pierwsze po przyjeździe zastałam taką łączkę w miejscu posiania nowego trawnika, zakładanego jesienią, a konkretnie we wrześniu.

Doprawdy jestem ciekawa co mnie teraz czeka. Nie było mnie już tydzień. Trzeba będzie zrobić pierwsze koszenie trawy. Prawie jak święto. Pamiętam jeszcze jak była siana. W wyższej skarpowej partii odłożyliśmy wałowanie przyszłego trawnika na dzień następny, a w nocy przyszła ulewa i spora część nasion po prostu spłynęła ze skarpy. Porażka?
Moja nowa konstrukcja ogrodowa z mahonią na przedzie. Co przy niej posadzić?
I tulipany w grupie melanż wymieszały się cebulki, aczkolwiek pomysł sadzenia ich w koszach, z których można je wyjąć po okresie kwitnienia bardzo mi się spodobał. I jeszcze tulipany w tle
Teren niżej na pierwszym planie jest do zagospodarowania.
Kwitły szafirki i czosnek olbrzymi rośnie wciąż w siłę. Towarzyszy mu żurawka?? Dar od najbliższej sąsiadki.

Morela zawiązała już początki owoców i kwitnie porzeczka.

I tak najładniejsze tulipany kwitną w mamy ogródku...