Nie pomyślałam o tym!
Faktem jest, że cała nasza miejscowość znajduje się na sporym wzniesieniu, a nasz teren, prawie na samej górze, jednak zostaje jeszcze to "prawie"! Nie wiadomo jak woda będzie się zachowywała...

Witaj. Głębokość wykopy zależy wyłącznie od Ciebie. Słusznie zauważyłaś, licząc po stopniach schodków, że zagłębieni w stosunku do poziomu gruntu przy wejściu wynosi około jednego metra, jednak pozostałe trzy boki piwnicy obsypane są ziemią do wysokości około 0,6 metra (może tu być ziemia z wykopu). Ściany w mojej piwnicy, do wysokości zagłębienia w ziemi, zbudowane są z kamienia polnego. Ściany ponad ziemią oraz sklepienie z cegły czerwonej. Temperatura wewnątrz piwnicy zimą utrzymuje się powyżej zera, najczęściej około 4 stopni Celsjusza. Latem, przy zamkniętej piwnicy oscyluje około 12 stopni. Im bardziej piwnica jest zagłębiona w ziemi tym temperatura jest stabilniejsza.Fleur 78 pisze:... czy sadzicie, ze wykopanie na 1m głębokości a reszta super zaizolowana , dobudowana na powierzchni, by wystarczyło, czy trzeba wykopać przynajmniej na 1,5m? Obawiam się, ze 1m może być za mało, ale co Wy o tym sądzicie?... ;:85
Ewentualna woda w piwnicy zagłębionej to dwa oddzielne problemy: - podsiąkanie wody i zalewanie wodą.Fleur 78 pisze:... A z tym ewentualnym zalewaniem, na które uczuliła mnie KaRo? Co Ty o tym sadzisz? No i pomyślałam o jeszcze jednym ryzyku, gdyby podłoga nie była wybetonowana: gryzonie. A może nie ma takiego ryzyka?
Jak możesz zobaczyć na poprzedniej stronie jest to sklepienie prawie półkoliste. Wykonane z czerwonej, pełnej cegły na zaprawie wapienno-cementowej. Rozpiętość sklepienia a zarazem szerokość piwnicy wynosi 2 metry. Sklepienie jest obciążone wyłącznie materiałem izolacyjnym - 0,5 metrowa warstwa wiórków drewnianych. Nie wiem skąd pochodzi wiadomość iż łuki nie powinny bez podparcia przekraczać 1,5 m?kejwot pisze:...eMZet jeżeli mogę zapytać jakie masz sklepienie - z cegły w łukach czy inne.
Interesuje mnie sposób wykonania sklepienia łukowego, ale jak się doczytałem łuki nie moga być dłuższe niż 1,5m później trzeba dać coś w rodzaju belki i następny łuk. Moja piwnica ma ok 3 m szerokości więc musiałbym dawać belkę podpierającą łuki na środku. A chciałbym, aby obyło się bez belki. Jak ułożyć cegłę w łuk to już wiem.
Oczywiści na górze planuję właśnie skalniak, ale muszę mieć pewność że sklepienie utrzyma ciężar skalniaka...