Co zjada tulipany i krokusy? ale nie cebulki tylko kwiaty!!!
Co zjada tulipany i krokusy? ale nie cebulki tylko kwiaty!!!
Witam,
Coś, podejrzewam gryzonia zjada mi kwiaty. Na poczatku gineły krokusy, całe obgryzione przy ziemi- znikały bez śladu- nie został nawet płatek. Obeżarł też przebiśniegi. Teraz zgineły mi tulipany - tak w jedną noc ok 8 duzych kwitnacych kiwatów, jak krokusy uciete u samego dołu i żadnych sladów. Podejrzewać zacząłem że mi gnojki kradną kwiaty z ogródka, ale wypatrzyłem pomiedzy bukszpanem scieżkę na ktorej były wyscielone liście moich tulipanów... kwiatów i lodyg nie ma śladu. Scieżka ginie pod tarasem...
Spotkaliście sie takim gryzoniem- miłosnikiem kwiatów? i jak z nim walczyć? jutro kupię pulapke na myszy...
pozdr
Coś, podejrzewam gryzonia zjada mi kwiaty. Na poczatku gineły krokusy, całe obgryzione przy ziemi- znikały bez śladu- nie został nawet płatek. Obeżarł też przebiśniegi. Teraz zgineły mi tulipany - tak w jedną noc ok 8 duzych kwitnacych kiwatów, jak krokusy uciete u samego dołu i żadnych sladów. Podejrzewać zacząłem że mi gnojki kradną kwiaty z ogródka, ale wypatrzyłem pomiedzy bukszpanem scieżkę na ktorej były wyscielone liście moich tulipanów... kwiatów i lodyg nie ma śladu. Scieżka ginie pod tarasem...
Spotkaliście sie takim gryzoniem- miłosnikiem kwiatów? i jak z nim walczyć? jutro kupię pulapke na myszy...
pozdr
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Co zjada tulipany i krokusy? ale nie cebulki tylko kwiaty!!!
Ja podejrzewam ślimaki. Nie ma przypadkiem takich srebrzystych śladów?
Waleria
Dzięki za odpowiedź, ale przeczytaj co napisalem... 8 duzych tulipanów znikneło wciągu jednej nocy, bez śladu. Wczoraj znalazłem liscie na sciezce miedzy bukszpanami...
Chyba to jest nornica, dzis mignelo mi coś pod taras... musze przeszukac sposoby na nornice
Chyba to jest nornica, dzis mignelo mi coś pod taras... musze przeszukac sposoby na nornice
U mnie sprawcą takich samych szkód były sarenki - problem nie występował przez 5 lat! Może i u siebie znajdziesz ślady kopytek i odchody tych zwierząt.
Pozdrawiam