Obrywanie lisci pomidora - ogławianie
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re:
A jeśli te boczne są bardzo małe, takie,że niemal paznokciem je się wygrzebuje?Erazm pisze:Z jednego krzaka nie jest wskazane usuwanie więcej jak 2-3 pędów bocznych dziennie, gdyż inaczej osłabia się krzak.
Waleria
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Re: Pomidory - dzikie, wilcze pędy.
Pędy boczne w żadnym wypadku nie są dzikie ! To naturalna część rośliny , posiadająca jej wszystkie cechy . Ale dla utrzymania rośliny w ryzach , oczywiście należy je wyłamywać . Im wcześniej tym lepiej , ale jeśli chcemy powiększyć plantacje można z wilków zrobić świetne sadzonki . W doniczkach z substratem, w dobrej temperaturze porządna rozsada jest gotowa po 18-20 dniach . Ukorzeniać należy pędy kilkunasto centymetrowe . Niektóre badania donoszą o wyższych plonach o 25% , w porównaniu do tradycyjnej rozsady . Oczywiście robienie takich sadzonek ma większy sens dla drogich odmian szklarniowo-tunelowych , rownież ze względu na czas ... Bo w gruncie wilki pojawią sie gdzieś ok. poł. czerwca , więc sadzonka wyjdzie troche póżno ... Ale puszczona na 2-3 grona pewnie zdąży dojrzećboguseb pisze:Witam!
Proszę o poradę w jaki sposób trzeba (o ile trzeba) przerywać krzaki pomidorów z dzikich pędów?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 lis 2010, o 18:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Obrywanie liści pomidora
Witam wszystkich.Chciałbym się dowiedzieć jak jest ,z tymi liśćmi pomidora.Przykładowo kwitnie mi drugie grono,na pierwszym mam małe owoce-obrywać wszystkie liście do pierwszego?Czy ma to duże znaczenie?I dalej ,mam przykładowo piąte grono,ogławiam żeby nie dalej nie rósł pomidor-zostawiać jeden lub więcej liści wyżej.Bardzo proszę o porady,jak powinno się obrywać liście.Pozdrawiam
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Obrywanie liści pomidora
Usuwać liście chore i te które nie mają światła. A dokładniejsze to pewnie jest już na forum ,tylko poszukać.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
dwa liście pod gronem zostaw , resztę ja osobiście obrywam
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Tu znajdziesz odpowiedzi na Twoje pytania
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=363
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=363
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 lis 2010, o 18:29
Dzięki suzana za ciekawy link. Swoje pomidorki w szklarence 40szt.vp-1 posadziłem w rozstawie 40-40.Zastosuję się do uwag ekopoma,aczkolwiek objawów chorobowych na razie nie widzę.Dałem pod nie sporo przerobionego obornika-rosną super.Na niektórych są małe owoce .Marzę o tych które ekopom zamieszczasz na fotkach.Jestem pod wrażeniem twoich upraw,a także uważnie czytam Twoje sugestie w uprawach pomidorów. Pozdrawiam.
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
A dlaczego obrywacie liście? Czy taka ogołocona roślina będzie w stanie "wyżywić" owoce? Ja wyszczypuję tylko odnóżki tworzące się w kątach łodyg.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
jeśli zerwiesz grono , to liście pod nim są nie potrzebne.
Do wykarmienia grona (6 pomidorków) potrzebne są dwa liście , ot tak w telegraficznym skrócie ,
gdzieś ty na forum był link do "hasła ogrodniczego" o obrywaniu liści
Do wykarmienia grona (6 pomidorków) potrzebne są dwa liście , ot tak w telegraficznym skrócie ,
gdzieś ty na forum był link do "hasła ogrodniczego" o obrywaniu liści
Paweł _____________________________________________________________________________
Pomidory - obrywanie liści
Czytam z zainteresowaniem wątki dotyczące pomidorów i przyznam, że jest tego mnóstwo ale nie mogę znaleźć pełnej informacji na temat obrywania liści właśnie. A to co znalazłem trudno mi poukładać
I mam pytania:
1. Kiedy zaczynamy obrywać liście?
2. Czy są różnice przy obrywaniu liści w zależności od odmiany?
3. Kiedy liść nie jest już potrzebny roślinie i gronom i można go oberwać?
4. Czy można oberwać pół liścia a resztę zostawić? (np. przy chorującej roślinie)
5. Czy obrywamy liście pojawiające się na końcu grona z owocami?
Może jeszcze jest coś co dobrze byłoby wiedzieć o liściach ;)
I mam pytania:
1. Kiedy zaczynamy obrywać liście?
2. Czy są różnice przy obrywaniu liści w zależności od odmiany?
3. Kiedy liść nie jest już potrzebny roślinie i gronom i można go oberwać?
4. Czy można oberwać pół liścia a resztę zostawić? (np. przy chorującej roślinie)
5. Czy obrywamy liście pojawiające się na końcu grona z owocami?
Może jeszcze jest coś co dobrze byłoby wiedzieć o liściach ;)
Mazurzak