Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
- ankha
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
Moje pomidorki z przed kilku dni
Siane 26 marca i 1 kwietnia, pikowane odpowiednio dwa i tydzień temu, idą do gruntu koło 15 maja. Dziś prawie cały dzień stały na balkonie osłoniętym cienką włókniną od wiatru i słońca. Czy trzeba je już czymś zasilać?
Siane 26 marca i 1 kwietnia, pikowane odpowiednio dwa i tydzień temu, idą do gruntu koło 15 maja. Dziś prawie cały dzień stały na balkonie osłoniętym cienką włókniną od wiatru i słońca. Czy trzeba je już czymś zasilać?
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Słońce podświetliło te plamki i nie bardzo widać . Są niepokojąco regularne . Jeśli wyglądają tak jak by były mokrawe , to choroba bakteryjna . Zrób jeszcze jedno zdjęcie , może da się coś dojrzeć .wanderka pisze:moj jeden pomidorek z malinowych ozarowskich ma jeden taki listek, czy to uszkodzenie czy choroba?
Ankha , jeśli te pomidory mają czekać jeszcze dwa tygodnie , powinny dostać coś do jedzenia . Właśnie kończą wyjadać to co było w podłożu i choć teraz jeszcze niczego im nie brakuje , za kilka dni zacznie . Nie wiem czym chcesz dokarmiać , ważne aby było wieloskładnikowe .
Pozdrawiam , kozula .
Wilgotne raczej nie, to cos jakby takie "scieńczenia" liscia w tym miejscu. To co udalo mi sie uchwycic ponizej.kozula pisze:http://forumogrodnicze.info/posting.php ... &p=1501349wanderka pisze:moj jeden pomidorek z malinowych ozarowskich ma jeden taki listek, czy to uszkodzenie czy choroba?
Słońce podświetliło te plamki i nie bardzo widać . Są niepokojąco regularne . Jeśli wyglądają tak jak by były mokrawe , to choroba bakteryjna . Zrób jeszcze jedno zdjęcie , może da się coś dojrzeć .
Ankha , jeśli te pomidory mają czekać jeszcze dwa tygodnie , powinny dostać coś do jedzenia . Właśnie kończą wyjadać to co było w podłożu i choć teraz jeszcze niczego im nie brakuje , za kilka dni zacznie . Nie wiem czym chcesz dokarmiać , ważne aby było wieloskładnikowe .
Pozdrawiam , kozula .
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
PSR-37 i Early Girl
Early Girl jest znaną amerykańską odmianą mieszańcową przeznaczoną dla klimatów chłodnych, a hodowca Tim Peters z niej przez rozszczepienie i dalsze zabiegi ustalił odmianę PSR-37, ktorą wysiałem i Ida też ma taką szansę, jeśli nie jest za późno.
Early Girl jest znaną amerykańską odmianą mieszańcową przeznaczoną dla klimatów chłodnych, a hodowca Tim Peters z niej przez rozszczepienie i dalsze zabiegi ustalił odmianę PSR-37, ktorą wysiałem i Ida też ma taką szansę, jeśli nie jest za późno.
pozdrawiam, Gunnar
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gunarze dzięki za nasionka .
Narobiłeś mi bałaganu ,bo przecież musiałam choć po 1 wysiać na spróbowanie -bo zachłanna jestem ,a myślałam ,że sianie mam za sobą
Może na koniec sierpnia posmakuję tych nowości PSR 37 TEŻ ...
Narobiłeś mi bałaganu ,bo przecież musiałam choć po 1 wysiać na spróbowanie -bo zachłanna jestem ,a myślałam ,że sianie mam za sobą
Może na koniec sierpnia posmakuję tych nowości PSR 37 TEŻ ...
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 gru 2009, o 23:45
Część moich pomidorków trafiło dziś to tunelu foliowego- zrobionego w ekspresowym tempie ( około 1 godz). Dałem każdej odmiany po parę krzaczków i te siane w lutym i drugie posiane w marcu. Zobaczymy co z tego będzie, bo oprócz hartowania w postaci otwierania okien w domu praktycznie na całe dnie nic z nimi nie robiłem, a że mam za dużo sadzonek to sobie poeksperymentuje (do tunelu dałem także 2 gatunki papryki i rodzynek brazylijski). Odmiany, które dałem do tunelu to :malinowy olbrzym, koralik, betalux, bawole serce. Koralik ma już kilka kwiatów, a reszta dopiero pączki kwiatowe. Jak przeżyją tę noc to jutro może przesadzę je na stałe.
http://picasaweb.google.pl/Zulkowski/20 ... nelFoliowy#
http://picasaweb.google.pl/Zulkowski/20 ... nelFoliowy#
czas to .......ryba
Moja sąsiadka działkowa zrobiła podobnie z tym, że część pomidorów wsadziła do gleby, a część została w doniczkach - te w doniczkach zmarzły, a w glebie nie.
Pozdrawiam
- Asik78
- 200p
- Od: 8 mar 2010, o 19:50
Ja dziś posadziłam w tunelu ,,bawole serca"i ,,san marzano",tylko 12 sztuk.
Jutro następna tura
W sumie to zaczęło padać i mi się odechciało...
A tak w ogóle,to u mnie jeszcze nie sprzedają rozsady pomidora.
Kurczę,chyba do maja czekają
Jutro następna tura
W sumie to zaczęło padać i mi się odechciało...
A tak w ogóle,to u mnie jeszcze nie sprzedają rozsady pomidora.
Kurczę,chyba do maja czekają
Pozdrawiam,Asia
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Ja tez jutro sadzę do tunelu pomidory bo dopiero dzisiaj zrobiliśmy tunel.Pomidory jeszcze mogłyby rosnąć w doniczkach ale ta kupna ziemia jest jakaś nie udana i liczę,że w gruncie powróci wszystko do normy.
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Stupice.
To jest niby odmiana z Czechosłowacji, a ja dostałem nasiona ze Słowenii właśnie dzisiaj. Ponieważ jest to jedna z najwczesniejszych odmian, zamierzam ją jeszcze wysiać wraz z ostatnimi koktailowymi. Też jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych, i podobno Marek/rose_marek ją też uprawia w swoim ogrodzie w Oregonie (zobacz jego wątek), i jest dostępny w sklepie Baker Creek: http://rareseeds.com/cart/products/Stup ... 47-33.html .
To jest niby odmiana z Czechosłowacji, a ja dostałem nasiona ze Słowenii właśnie dzisiaj. Ponieważ jest to jedna z najwczesniejszych odmian, zamierzam ją jeszcze wysiać wraz z ostatnimi koktailowymi. Też jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych, i podobno Marek/rose_marek ją też uprawia w swoim ogrodzie w Oregonie (zobacz jego wątek), i jest dostępny w sklepie Baker Creek: http://rareseeds.com/cart/products/Stup ... 47-33.html .
pozdrawiam, Gunnar
- aniusia24
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 gru 2009, o 18:13
Jeszcze raz spytam czy jeśli pomidorki mi trochę przymarzły i sa na niektórych liściach białe plamki które potem przysychaja to czy one przeżyją?i jeszcze jedno dwa mi zwiędły i gdy je wyjełam z ziemi to na cześci łodygi pod ziemią było zgnite a już dalej do korzonka zdrowe co to się stało?
Ogród to moje drugie życie...
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Aniusia24 , no jeśli zmarzły tylko "troche " to wrócą do formy , ale jakiś czas odchorują . Nawet jak zmarzł wierzcholek wzrostu , to wypuszczą pędy boczne . Możesz zostawić jeden lub dwa i będzie dobrze . No ale ze 3tyg. w plecy ... Myśle , że jeśli z krzaka zostalo po przymrozku 50% części zielnej , to warto jeszcze go trzymać , ale jeśli mamy rezerwe rozsady -to wymienić bez pytania . A gnijąca łodyga ? Trudno tak powiedzieć , ale pewnie choroba grzybowa typu zgorzel , w warunkach zimna i nadmiaru wilgoci dość możliwe . Takie ryzyko jest też , gdy dość głęboko sadzimy wybiegniętą rozsade .