Wpływ księżyca na uprawy i inne ogrodowe działania
Wpływ księżyca na uprawy i inne ogrodowe działania
Witam!
Jestem w toku pisania pracy oraz przeprowadzaniu doświadczenia na temat: wpływ księżyca na roślinki a dokładnie na rzodkiewkę i sałatę oraz siłę ich kiełkowania.Doświadczenie chcę przeprowadzić w mini szklarni (a dokładnie akwarium) ,posadzę w tych samych warunkach rzodkiewkę w czasie pełni i nowiu a sałatę w czasie dni siewu na liść i w czasie nieodpowiednim do siewu.Czy księżyc będzie działał na te roślinki trzymane w szklarni w domu np na oknie. jak sądzicie?
Potrzebuję pomocy od ludzi interesujących się biodynamiką i nie tylko.
Czy posiadacie literaturę fachową odnośnie tego tematu?? Jest ona mi niezmiernie potrzebna.
Byłabym wdzięczna za jakąkolwiek pomoc.
Prosiłabym również o skan kalendarza biodynamicznego Marii Thun na najbliższe miesiące.
zapraszam do wątku
Jestem w toku pisania pracy oraz przeprowadzaniu doświadczenia na temat: wpływ księżyca na roślinki a dokładnie na rzodkiewkę i sałatę oraz siłę ich kiełkowania.Doświadczenie chcę przeprowadzić w mini szklarni (a dokładnie akwarium) ,posadzę w tych samych warunkach rzodkiewkę w czasie pełni i nowiu a sałatę w czasie dni siewu na liść i w czasie nieodpowiednim do siewu.Czy księżyc będzie działał na te roślinki trzymane w szklarni w domu np na oknie. jak sądzicie?
Potrzebuję pomocy od ludzi interesujących się biodynamiką i nie tylko.
Czy posiadacie literaturę fachową odnośnie tego tematu?? Jest ona mi niezmiernie potrzebna.
Byłabym wdzięczna za jakąkolwiek pomoc.
Prosiłabym również o skan kalendarza biodynamicznego Marii Thun na najbliższe miesiące.
zapraszam do wątku
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wpływ księżyca na rośliny
Myślę, że księżyc działa na rośliny niezależnie gdzie rosną... więc uprawa parapetowa też powinna mu podlegać.
Mam ?Ekologiczny poradnik księżycowy" wyd. Gaja
Mam ?Ekologiczny poradnik księżycowy" wyd. Gaja
-
- 10p - Początkujący
- Od: 13 lip 2016, o 14:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wpływ księżyca na zaprawy
Zastanawiam się, czy fazy księżyca mają wpływ na robienie kiszonek, szczególnie gdy księżyc jest w nowiu. Wczoraj kisiłam kapustę a rano zobaczyłam księżyc w nowiu i padł na mnie blady strach, że kiszonka się nie uda. Nie po raz pierwszy robię kiszonkę, nie zwracałam uwagi na księżyc. Co mnie napadło? Nie wiem. A co wy sądzicie.
Stasia
Stasia
Pozdrawiam
Stasia
Stasia