A może kaktusiki ?
A może kaktusiki ?
Witam mam pytanie ... przymierzam się do kupna kaktusów takich malutkich kwitnacych
Czy mogą byc posadzone razem w jednej niskiej a dość szerokiej doniczce?
Jak o nie dbac aby slicznie rosły?
Czy muszą mieć odpowiednią glebę / czy może normalną ziemię torfową ?
Czy mogą byc posadzone razem w jednej niskiej a dość szerokiej doniczce?
Jak o nie dbac aby slicznie rosły?
Czy muszą mieć odpowiednią glebę / czy może normalną ziemię torfową ?
Pozdrawiam Agnieszka ;)
- Delete
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: A może kaktusiki ?
Ja sadzę kaktusy o wysokości 2x większej niż sam kaktus. Posadzić możesz razem. Małe nie będą przez cały czas. Broń Boże sam torf. Ja sporządzam mieszanke z przesianej ziemi do kaktusów, dodaję żwirku, pasku, czasem potłuczonego kermazytu. W doniczce oczywiście drenaż. Więcej info znajdziesz w dziale z kaktusami.
Jak dbać? Dużo słońca, mało wody no i odpowiednia ziemia j.w.
Jak dbać? Dużo słońca, mało wody no i odpowiednia ziemia j.w.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- bartii9512
- 500p
- Od: 30 mar 2010, o 18:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja bym posadził je osobno np z tego powodu iż może się przyplątać przędziorek albo coś innego i wtedy zarażą się wszystkie kaktusy a jak będą osobno to będzie mniejsze ryzyko zarażenia się reszty kaktusów ale to tylko tak na wszelki wypadek ci mowie ale oczywiście możesz tak zrobić
posadź je w żwirku, piasku, trochę ziemi dodaj. A żeby dobrze rosły musisz im zapewnić w miarę takie stanowiska jakich potrzebują bo np. jeden kaktus lubi dużo słońca a inny lubi cień, jeden woli stać za szyba a inny lepiej się czuje na dworze ale staraj się wietrzyć wszystkie kaktusy. W październiku przygotuj rośliny do zimowania, to jest bardzo ważne ponieważ jak nie przezimujesz ich to kaktusy nie zakwitną. Jak coś jeszcze chciałabyś się dowiedzieć to pytaj
posadź je w żwirku, piasku, trochę ziemi dodaj. A żeby dobrze rosły musisz im zapewnić w miarę takie stanowiska jakich potrzebują bo np. jeden kaktus lubi dużo słońca a inny lubi cień, jeden woli stać za szyba a inny lepiej się czuje na dworze ale staraj się wietrzyć wszystkie kaktusy. W październiku przygotuj rośliny do zimowania, to jest bardzo ważne ponieważ jak nie przezimujesz ich to kaktusy nie zakwitną. Jak coś jeszcze chciałabyś się dowiedzieć to pytaj
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeśli już chcesz razem sadzić to lepiej wcześniej zapoznać sie w warunkami uprawy dla każdego i na tej podstawie je posadzić grupowo. Zajrzyj TUTAJ. Osobiście wole sadzić osobno - zawsze można dokładnie obejrzeć roślinę lub w razie potrzeby zmienić stanowisko - w grupie jest to raczej ciężkie - ale to już zależy od ciebie w końcu to twoje rośliny
Co do substratu, co prawda już pisałem o tym kilka razy, ale im więcej tym lepiej:
KAKTUSY
5 porcji żwiru (granulacja 1-2 mm średnicy) na 2 porcje ziemi organicznej (np. uniwersalnej, przesianej - bez jakiś tam śmieci w postaci włókien itp.) lub analogicznie 2,5 na 1.
SUKULENTY
porcja żwiru na porcje ziemi organicznej (można dosypać trochę więcej wg. uznania)
Pzdr.
Co do substratu, co prawda już pisałem o tym kilka razy, ale im więcej tym lepiej:
KAKTUSY
5 porcji żwiru (granulacja 1-2 mm średnicy) na 2 porcje ziemi organicznej (np. uniwersalnej, przesianej - bez jakiś tam śmieci w postaci włókien itp.) lub analogicznie 2,5 na 1.
SUKULENTY
porcja żwiru na porcje ziemi organicznej (można dosypać trochę więcej wg. uznania)
Pzdr.
dziekuje bardzo za Wasze odpowiedzi na pytania . na pewno zastosuje sie do Waszych rad , w końcu to Wy jestescie expertami . Wystawie fotki jak tylko zakupie malutkie kaktusiki.
Pozdrawiam Agnieszka ;)