Czy to jest irga? Dlaczego nie owocuje?

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ToOn
50p
50p
Od: 10 lip 2008, o 14:12

Czy to jest irga? Dlaczego nie owocuje?

Post »

Zdjęcie wrzucę jak naładuję aparat, ale może ktoś wydedukuje po samym opisie. Roślina się płoży, ale nie bardzo nisko. Wypuszcza przewisające gałązki na wys ok 40cm (mój egzemplarz jest młody więc może urośnie większa) Listki ma maleńkie, ciemnozielone, mocno błyszczące. Zachowuje je w zimie do wysokości śniegu, ale potem i tak odpadają by pojawić się dosyć późno na wiosnę.

Nie znam się, ale czytałem, ze rośliny dwupienne można skłonić do owocowania dosadzeniem drugiej. Tylko czy to w ogóle jest irga?
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2009, o 11:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czy to jest irga? Dlaczego nie owocuje?

Post »

Może to Ognik?
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
ToOn
50p
50p

Post »

Nie wiem. Znalazłem takie niewyraźne zdjęcie sprzed roku. Irga/ognik(?) po prawej na tle marcinków.
usuwam zdjęcie
Zamierzam jakoś ogarnąć ten zaniedbany fragment ogrodu i ta niezidentyfikowana roślina pójdzie pod noż jeśli nie ma mi nic więcej to zaproponowania.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

To irga pozioma .
Możesz ją przyciąć a nie wyciąć
Nie potrzebuje towarzystwa drugiego krzewu by kwitnąc i owocować.
Zakwitnie Ci w maju :D
ToOn
50p
50p

Post »

Też myślałem, że to irga pozioma, ale one się przecież przebarwiają na jesieni. A tej po prostu odpadły jeszcze zielone listki po mrozach. Z resztą nie ważne jaki to gatunek - chodzi mi o to żeby zaczęła owocować. Odkąd ją mam nie kwitła i nie owocowała.

PS
A swoją drogą muszę sobie w końcu kupić okulary, bo po raz kolejny zakładam temat w sekcji innej niż ta do której celowałem :oops: :wink: Nie wiem jak ja to robię :oops:
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Moja rośnie wciśnięta między żywopłot i świerk 'Conica' ,ma bardzo mało miejsca i słońca prawie wcale.
Mimo to kwitnie ,ma owoce ale nie przebarwia się...opadają z niej liście jesienią prawie zielone .

Zaważyłeś może? Krzewy w donicach ,szczególnie w szkółkach ogrodniczych łatwo to zobaczyć, gdzie jest ich dużo, przebarwiają się zdecydowanie szybciej niż rosnące w gruncie. Ja mam takie obserwacje.
Sądzę więc,że u mnie to brak słońca i podłoże- mocno gliniaste więc wilgotne długo nie pozwala jej zmienić barw.
:D
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Chyba miejsce nieodpowiednie, zbyt cieniste( chyba, bo ładnie rośnie hortensja) przy tej ścianie :?
Jak dużo wilgoci i składników pokarmowych (czyt. glina) to rośliny nie chcą się jesienią przebarwiać, długo wegetują i liście opadają dopiero od zimna.W pojemnikach są o wiele gorsze warunki wilgotnościowe i pokarmowe, stąd niemiarodajne.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Warunki uprawy nie miarodajne ... ale przyspieszające zjawisko jesiennego przebarwiania się liści krzewów uprawianych w doniczkach. To fakt niezaprzeczalny powiedziałabym.
ToOn
50p
50p

Post »

Chodzi mi głównie o owocowanie. Czy u Was irgi też owocowały z opóźnieniem tj od któregoś roku uprawy?

Proszę o szybką odpowiedź, bo dzisiaj robię porządki w ogrodzie. Zamiast karczować przesadzę ją, ale miejsce docelowe będzie zależało od tego czy kiedyś pojawią się jagody. W stanie bezlistnym i bez owoców wygląda bardzo nieciekawie.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Ooo jakiś niecierpliwyś :;230
Nie wiem dokładnie jak to było ale przypuszczam iż kwitły i owocowały już w następnym roku po posadzeniu...
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

KaRo pisze:Warunki uprawy nie miarodajne ... ale przyspieszające zjawisko jesiennego przebarwiania się liści krzewów uprawianych w doniczkach. To fakt niezaprzeczalny powiedziałabym.
Pisząc niemiarodajne miałam na myśli to, że inaczej się przebarwiają w pojemnikach, a inaczej w gruncie :wink: Np. koleżanka kupując słynący z pięknych jesiennych kolorów ambrowiec, bo taki pięknie przebarwiony w pojemniku w szkółce, potem posadzony na wilgotnej i zasobnej ziemi nie przebarwił się prawie wcale.I zawiedziona, bo sprzedawca tak zachwalał, a i ona na własne oczy widziała :?
ToOn pisze:

Proszę o szybką odpowiedź, bo dzisiaj robię porządki w ogrodzie. Zamiast karczować przesadzę ją, ale miejsce docelowe będzie zależało od tego czy kiedyś pojawią się jagody. W stanie bezlistnym i bez owoców wygląda bardzo nieciekawie.
Starsze irgi nie lubią przesadzania, a jeśli już to bardzo wczesna wiosną. Twój trud może się okazać daremny tym bardziej, że okaz chyba nie wart zabiegu.Ja miałam irgę dobrze owocującą, niestety musiałam ją usunąć , ale pojawiły się samosiewki.Jedną , najsilniej rosnącą przesadziłam ,ale owocowała b. słabo, a rosła w miejscu słonecznym.Wydaje mi się, ze niektóre egzemplarze z nasion mogą słabo owocować i Twój może taki być ( siostra miała np. taki słabo owocujący ognik z nasion), a w cieniu wcale :roll:
W stanie bezlistnym nie wygląda ciekawie to fakt, ale obficie owocująca ładnie wygląda tylko jesienią gdyż owoce dość szybko opadają.
Ja bym kupiła jesienią owocujący. Widuję w szkółkach małe, a już z owockami.Oczywiście przesadzając nic nie tracisz, a nóż widelec :) Jednak trzeba ją po przesadzeniu przyciąć, wiec trochę wody upłynie zanim przyjmie się, odrośnie i zakwitnie.Musisz zdecydować sam.
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ha będę się' "wymondrzać " ;:14 Krzew z rodziny różowatych (Rosaceae), pochodzący z Chin. Ma do 0,5 metra wysokości. Cechą charakterystyczną są rozłożyste gałązki, które są rozpostarte poziomo. Mniejsze gałązki zmniejszają się ku szczytowi pędu głównego. Liście są okrągławe lub owalne, całobrzegie, do 1,2 cm długie. Górna część blaszki liściowej jest błyszcząca i ciemnozielona, jesienią liście czerwienieją albo z powodu braku dostatecznej ilości światła zrzuca. Kwiaty są niewielkie w delikatnym odcieniu różu. Owoce są kuliste, błyszczące, barwy czerwonej Trujące !. Mają około 7 mm długości. Irga pozioma lubi stanowiska słoneczne i półcieniste. Nie ma wygórowanych wymagań glebowych, ale preferuje gleby żyzne i wilgotne. Polecana jest do ogrodów skalnych, na murki, skarpy i rabaty. Moja zakwitła po około 5 latach :?
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Tylko wedytuj swój post i podaj źródło skąd ściagnęłaś treść.
Inaczej - to ... będę musiała usunąć ten opis... nie jest Twoja własnością marzanko...
Słyszałaś o 'ochronie dóbr osobistych'?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”