Drzewa przebarwiające się jesienią
-
- 50p
- Od: 27 kwie 2007, o 21:23
-
- 50p
- Od: 27 kwie 2007, o 21:23
Drzewka piękne jesienią
Witajcie,
Mam następujące pytanie. Poszukuję drzewka lub wysokiego krzewu, który szczególnie pięknie będzie wyglądał późnym latem i jesienią.
Stanowisko jest słoneczne ale wietrzne. Podłoże średnio-wilgotne. Odległość od płotu ok 1m więc ważne aby roślinka zbytnio sie nie rozrastała.
Co polecacie?
Z góry dziękuję za Wasze opinie
Pozdrawiam
DT
Mam następujące pytanie. Poszukuję drzewka lub wysokiego krzewu, który szczególnie pięknie będzie wyglądał późnym latem i jesienią.
Stanowisko jest słoneczne ale wietrzne. Podłoże średnio-wilgotne. Odległość od płotu ok 1m więc ważne aby roślinka zbytnio sie nie rozrastała.
Co polecacie?
Z góry dziękuję za Wasze opinie
Pozdrawiam
DT
DT
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Idealnie nadaje sie Pieknotka,Calicarpa bodineri ,własnie wtedy staje sie atrakcyjna ,zdobią ją od września perłowo fioletowe koraliki ,śliczna jest wtedy aż do wiosny,natomiast od wiosny do późnego lata nie jest zbyt dekoracyjna dlatego poleca sie ja sadzic w miejscach mniej reprezentacyjnych.
Rośnie do 2-3 m wys.
Polecałabym również berberys Tunberga odm."Erecta" - fantastycznie wygląda teraz a jesienią zamienia sie w ogniście czerwony krzew.Jakby płonął.
Rośnie strzeliście prosto w górę.
Rośnie do 2-3 m wys.
Polecałabym również berberys Tunberga odm."Erecta" - fantastycznie wygląda teraz a jesienią zamienia sie w ogniście czerwony krzew.Jakby płonął.
Rośnie strzeliście prosto w górę.
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z drzew to ja polecałbym modrzew - piękne złote igiełki jesienią - i można go formować, klony - także bardzo ładnie przebarwiają się jesienią lub nawet dąb czerwony - o pięknych szkarłatnych liściach, tyle że to drzewo raczej duże.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
- dtlissa
- 200p
- Od: 29 mar 2007, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Hmm, ze pozwole sobie calkowicie na prywate -> sumak to chwast nad chwasty. Rozrasta sie jak wariat a w szczegolnosci nie tam gdzie trzeba Polecam tylko wrogom !
Ja polecam klona czerwonego - acer rubrum "red sunset". Lubi sloneczne miejsca bo wtedy szczegolnie pieknie sie wybarwia - genialna gra czerwieni! Gdy na jesien wszystko sie zolci on az grzeje ta swoja czerwienia
Uwielbiam go.
Ja polecam klona czerwonego - acer rubrum "red sunset". Lubi sloneczne miejsca bo wtedy szczegolnie pieknie sie wybarwia - genialna gra czerwieni! Gdy na jesien wszystko sie zolci on az grzeje ta swoja czerwienia
Uwielbiam go.
Witam w ogrodzie... (NL1)
Moim zdaniem jednym z ładnieszych drzewek jest mydleniec:
ponadto
1. kwitnie żółto latem - szybko wchodzi w okres kwitnienia (nawet w 4-5 roku uprawy)
2. ozdobne owocostany, które pozostają na drzewku do wiosny
3. łatwo go utrzymać w ryzach
4. roślina bezproblemowa
sumak rzeczywiście bywa niesforny, natomiast klon czerwony dosyć często łapie grzyba na liściach i robią się czarne plamy, ponadto jeżeli mu coś nie pasuje prawie w ogóle się nie przebarwia. Ma natomiast ładne kwiatki wiosną.
pozdrawiam
tomek
ponadto
1. kwitnie żółto latem - szybko wchodzi w okres kwitnienia (nawet w 4-5 roku uprawy)
2. ozdobne owocostany, które pozostają na drzewku do wiosny
3. łatwo go utrzymać w ryzach
4. roślina bezproblemowa
sumak rzeczywiście bywa niesforny, natomiast klon czerwony dosyć często łapie grzyba na liściach i robią się czarne plamy, ponadto jeżeli mu coś nie pasuje prawie w ogóle się nie przebarwia. Ma natomiast ładne kwiatki wiosną.
pozdrawiam
tomek