Lilie - uprawa Cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2008, o 00:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lilie - uprawa
Mena odpowiadam:
1. lilia na pierwszym zdjęciu to lilia orientalna Muscadet- biała czerwono nakrapiana
Na drugim zdjęciu lilia jest dla mnie nierozpoznawalna, może jakby zdjęcie było większe i dokładniejsze?
2.Nie prawda . Lilie jeśli trzeba można przesadzać częściej.Wyjątek stanowią lilie martagon, które nie znoszą przesadzania.Lilie trumpety lepiej zostawiać na miejscu , bo dopiero po 3 latach cebula nabiera odpowiedniej wielkości i ukazują całą swoje piękno.
Generalnie zasada jest taka ze jak kwiaty zaczynają drobnieć z powodu nadmiary cebul przybyszowych wykopujemy i rozdzielamy.
Najlepiej zrobić to jesienią
3. Te larwy które wykopujesz to szkodniki.Ja zbieram je do pojemnika, który stawiam na stole na tarasie - ptaki mają wyżerkę
4.Na liliach żeruje mały, podłużny, pomarańczowy chrząszcz zwany poskrzypką liliową.Jego larwy potrafią zeżreć wszystkie liście lilii.
5.Jeśli poskrzypki jest mało a czasu dużo można je zbierać. W przypadku większej inwazji zastosuj chemię. Nie pamiętam nazwy preparatu jutro Ci podam , bo będę kupować. Polewamy rośliny i ziemię wokół lilii.
Kaśka
1. lilia na pierwszym zdjęciu to lilia orientalna Muscadet- biała czerwono nakrapiana
Na drugim zdjęciu lilia jest dla mnie nierozpoznawalna, może jakby zdjęcie było większe i dokładniejsze?
2.Nie prawda . Lilie jeśli trzeba można przesadzać częściej.Wyjątek stanowią lilie martagon, które nie znoszą przesadzania.Lilie trumpety lepiej zostawiać na miejscu , bo dopiero po 3 latach cebula nabiera odpowiedniej wielkości i ukazują całą swoje piękno.
Generalnie zasada jest taka ze jak kwiaty zaczynają drobnieć z powodu nadmiary cebul przybyszowych wykopujemy i rozdzielamy.
Najlepiej zrobić to jesienią
3. Te larwy które wykopujesz to szkodniki.Ja zbieram je do pojemnika, który stawiam na stole na tarasie - ptaki mają wyżerkę
4.Na liliach żeruje mały, podłużny, pomarańczowy chrząszcz zwany poskrzypką liliową.Jego larwy potrafią zeżreć wszystkie liście lilii.
5.Jeśli poskrzypki jest mało a czasu dużo można je zbierać. W przypadku większej inwazji zastosuj chemię. Nie pamiętam nazwy preparatu jutro Ci podam , bo będę kupować. Polewamy rośliny i ziemię wokół lilii.
Kaśka
Mam sporo lilii zółtych(nie znam nazwy)o wykręconych płatkach do góry i piegach.Czy mogę je skrzyżować z inna lilią innego koloru?I jak się to robi?nanosząc pyłek kolorowej na pręcik żółtej?
Poszukaj starych wiadomości o krzyżowaniu liliowców,pisałem w tamtym wątku
o krzyżowaniu lilii.W wątkach o liliach też chyba coś napisano o krzyżowaniu.
Tak się to robi jak napisałaś.
http://liliehobby.republika.pl/index.html
o krzyżowaniu lilii.W wątkach o liliach też chyba coś napisano o krzyżowaniu.
Tak się to robi jak napisałaś.
http://liliehobby.republika.pl/index.html
Wielkie dzięki.Część zółtych lilii przeniosłam w inne miejsce ,więc spróbuje je skrzyżować.
-
- Od: 10 lis 2008, o 00:31
Mena środki zwalczające poskrzypkę liliową : Sherpa, Karate 025. Falstac 10 EC, Talstart 100EC, Sumi- alfa 050 EC. Ponieważ lilie mają jakby nawoskowane liście ,preparat należy zmieszać z jakimś środkiem zwiększającym przyczepność aby nie spływał z roślin.O nazwę preparatu zwiększającego przyczepność zapytaj przy zakupie środków ochrony.
Kaśka
Kaśka
-
- 200p
- Od: 23 sty 2009, o 20:56
- Kontakt:
Witam
Mam pytanie, bo zadałam je w dziale chorób, ale nikt mi nie pomógł, więc zwracam się do Was. Sprawa dotyczy lilii Św. Józefa, mianowicie pojawiła się jakaś choroba, która szybko postępuje nie mam jej na innych liliach, które rosną obok. Zauważyłam również jakieś czerwone robaki, nie wiem czy to może ich sprawka.Dla lepszego zobrazowania wstawię zdjęcia.
Mam pytanie, bo zadałam je w dziale chorób, ale nikt mi nie pomógł, więc zwracam się do Was. Sprawa dotyczy lilii Św. Józefa, mianowicie pojawiła się jakaś choroba, która szybko postępuje nie mam jej na innych liliach, które rosną obok. Zauważyłam również jakieś czerwone robaki, nie wiem czy to może ich sprawka.Dla lepszego zobrazowania wstawię zdjęcia.
Szara pleśń-Rowral,ronilan,sumilex,euparen,może jakieś nowe środki do oprysku.
-
- 200p
- Od: 23 sty 2009, o 20:56
- Kontakt:
dziękuje bardzo za pomoc, w takim razie jutro biorę się za opryski. Od dziś będę stałym bywalcem tutaj, bo bardzo spodobały mi się lilie.
Mirzan mam do Ciebie pytanie odnośnie nasion lilii. Wysiałem nasiona od Ciebie wprost do gruntu, po jakim czasie powinny zacząć kiełkować ?? I czy nie powinienem jakoś specjalnie przygotować stanowiska pod wysiew ?? Poza skopaniem i odchwaszczeniem gleby nic więcej nie zrobiłem. Mam nadzieję, że nasiona nie poszły na zmarnowanie
Pozdrawiam Marcin
Czekaj cierpliwie,może wzejdą.Nigdy nie sieję do gruntu,zbyt cenne zabawki.
Przykryj włókniną,może to pomoże.
Przykryj włókniną,może to pomoże.
- marzena06
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
Witaj ja też sie z tym paskudztwem męcze zaczęlam już nawet zbierać rękoma ,ale one gryzą !!!
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Te czerwone chrząszcze to właśnie poskrzypka liliowa, można ręcznie lub chemicznie -o tym zwalczaniu już pisała Kasia/Babi52babi52 pisze:Mena środki zwalczające poskrzypkę liliową : Sherpa, Karate 025. Falstac 10 EC, Talstart 100EC, Sumi- alfa 050 EC. Ponieważ lilie mają jakby nawoskowane liście ,preparat należy zmieszać z jakimś środkiem zwiększającym przyczepność aby nie spływał z roślin.O nazwę preparatu zwiększającego przyczepność zapytaj przy zakupie środków ochrony.
Kaśka
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- raistand
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
Też mam już to cholerstwo.