Bananowiec - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Bananowiec

Post »

kurka wodna u Ciebie też cię tak przeciskają odrosty? Bo u mnie jeden jest przykryty ;/ nie skrzywi się przez to? Banan jak wiecie jest niedawno po przesadzeniu i szkoda by było go ruszać aby odciąć duże odrosty poza tym niektóre są malutkie i mógłbym je uszkodzić
Obrazek
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie jest tak samo;to typowe dla banana.
Takie odcięcie np nożem z doniczki jest trochę ryzykowne,bo możesz odciąć bananka młodego bez korzeni i wtedy lipa...albo uszkodzić łodygę.Ja uważam,że najbezpieczniej jest wyjąć z doniczki i delikatnie oddzielić.
Z Twoim bananem poczekałbym jeszcze z oddzielaniem...Tak też ładnie wygląda,tylko chyba będzie troszkę mniejsze liście miał,choć to też zależy od odmiany..
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dzięki jak zwykle jesteś niezawodny ;:108 :uszy
Przedziorek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 kwie 2010, o 12:35

Post »

Miro78 pisze:Lucas obiecałem kiedyś fociaka;to mój banan po ubiegłorocznej walce z przędziorkiem..
Obrazek

Obrazek
Słabo dbam o wilgotność... :oops: powinien być bardziej zielony... :oops:
Witam. To mój pierwszy post, jednak czytam Wasze porady, już od dłuzszego czasu. Bananowiec jest po prostu piękny, bez zazdrości, ponieważ też posiadam bananowca. Moja roślinka jest jeszcze młoda, posiada ładne liście, które posiadają już charakterystyczne plamy ( zakupiony w sierpniu 2009). W zimie faktycznie wzrost był wstrzymany, w styczniu nowy liść był praktycznie szeroki na 10 cm. Obecnie wszystko wraca do normy. Inwazja przędziorków to faktycznie problem, warto zakupić tabletki, które należy rozpuszczać, w wodzie i stosować oprysk w odstępie 3 dni. Jeśli na forum można podać nazwę środka, to chętnie go podam. Na moich roślinkach podziałało w 100%.
x-M-8
---

Post »

Oczywiście,że można podać nazwę.
Najlepiej na przędziorka to wilgotność..on tego nie lubi..zraszanie i jeszcze raz zraszanie dodatkowo od spodu trzeba przemywać liście mokrą gąbką raz w tygodniu,ale jak się pojawi przędziorek to tylko chemia....
Dodam,iż w okresie letnim i wiosennym to banan wydaje średnio 1 liść na 2 tygodnie,więc to roślina dość szybko rosnąca... :D
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja spryskuję 2-3 razy dziennie ;) I przecieram wg. Twoich rad :) podlewam około 2 razy w tyg.... ;)
Na powierzchni ziemi jest keramzyt jak i w ziemi na spodzie doniczki :D
x-M-8
---

Post »

;:63 ;:63 Widać,że masz zadbanego bananka :D
Przedziorek
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Osobiście stosuję preparat Bros-Tarczniki, są to brykiety pakowane oddzielnie. Ten środek stosuje się, bezpośrednio do ziemi, jenak ja stosowałam ten preparat jako oprysk ( 1 brykiet na litr wody) zadziałało po jednorazowym zastosowaniu. Miro78 ja nadal zastanawiam się czy warto rozdzielać bananowce ? Czytałam, że może to bardzo osłabić największy okaz, jeśli roślina jest mała, można się skusić, jednak taki gęsty "krzak" warto pozostawić. Bananowiec traci dolne liście, może warto aby mniejsze okazy, zasłaniały pień. Osobiście jest mi szkoda rozdzielać :oops:
Przedziorek
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

To się porobiło z moimi bananowcami. Bardzo kusiło mnie aby jednak rozdzielić te młode odrosty, w doniczkach były zarówno duże takie na 30 cm, jak i małe na 10-15 cm. Po wyjęciu z doniczki okazało się, że duże mają takie słabe i delikatne korzenie, że wręcz same odpadały, razem z podłożem. Małe natomiast mają znacznie lepsze korzenie, jednak liście słabsze, ze względu na brak światła, spowodowany zasłanianiem odrostów, przez największe okazy. Obecnie mam kilkanaście doniczek, mam nadzieję, że połowa przetrwa. Teraz już wiem, że wszystkie małe odrosty, będą z wielkim żalem, lecz dokładnie usuwane, aby nie osłabiały największych okazów. Obecnie w jednej doniczce mam cztery sadzonki, w pozostałych po jednej. Na liściach zbiera się woda, wygląda na to, że jednak korzenie są całe :)
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dawno tutaj nie pisałem.. Na listku pojawiło się takie coś:
Cz to ze starości listka?
Obrazek Obrazek
Mirku, Czarodzieju pomóżcie
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Starość to jedno ale za dużo wody w jakimś momencie to druga z przyczyn. :wink:
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obecnie wygląda tak:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

Mój bananowiec trochę się oprawił, widać służy mu tarasowe słoneczko
i częste zraszanie, nawet przybyło mu kilka maluszków :D

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”