Sępolia - fiołek afrykański cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Kasia86
500p
500p
Od: 14 lut 2010, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sępolia - fiołek afrykański

Post »

Dziękuję bardzo za odpowiedź... Czyli traktować go jak inne fiołki czy takiemu maluchowi jakieś specjalne względy się należą? Ile czasu potrzebuje taka sadzoneczka aby się pełnowymiarowym fiołkiem stać? pół roku?
Pozdrawiam ciepło:)
Moje wątki ---> Kasia86
Hoje i inne domowe na sprzedaż
Awatar użytkownika
malena100
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 mar 2010, o 01:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Powinno się wysyłać sadzonki, których listki mają co najmniej 2 cm średnicy - w przypadku fiołków standard i large; z miniaturami i semi- czekamy do stadium 4 liści (notabene k888 - Twój fiołek to mini albo semimini i ma co najmniej 6 listków).

Kasia86 - jeśli to maleństwo przeżyje podróż (w co wątpię) zrób mu szklarenkę z foliowej torebki albo użyj szklanego naczynia, tylko uważaj, żeby listki nie dotykały ścianek. Trzymam kciuki, ale według mnie sadzonka jest za mała... :(

O propagacji więcej tu:

http://www2.ville.montreal.qc.ca/jardin ... ltipli.htm
Pozdrawiam
Madzia
Awatar użytkownika
k888
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 lut 2010, o 19:34

Post »

malena100 napisała
Powinno się wysyłać sadzonki, których listki mają co najmniej 2 cm średnicy - w przypadku fiołków standard i large; z miniaturami i semi- czekamy do stadium 4 liści (notabene k888 - Twój fiołek to mini albo semimini i ma co najmniej 6 listków).
I w pełni się z tym zgadzam :D , czasem jednak sytuacja zmusza do wcześniejszego rozsadzenia maluszków. U mnie roślinkami zabawił się kot :evil: , dlatego nie mogłem czekać.
Tutaj zrobiona teraz fotka odmiany standard(obecnie średnica listka 2,2 mm, przy przesadzaniu był dużo mniejszy)
Obrazek

A tutaj sadzonka również standard która została oderwana i włożona do wody aby puściła korzonki, co widać się udało. Obecna średnica największego liścia 1 cm
Obrazek

Sadzonka pokazana przez Kasia86 rzeczywiście jest mała, lecz skoro już została przesadzona to moim zdaniem nie ma nic do stracenia. Brać i juz :wink: . jaka to różnica gdzie padnie :roll:, przecież w drodze nikt nie będzie po niej skakał :;230
Tak jak napisałem wcześniej, niezwykle ważne jest zapewnienie odpowiedniej wilgotności ziemi. Na początku nawet mokrej, gdyż takie sadzonki mają jeszcze niewielki system korzeniowy.I w/g mnie właśnie to stanowi o sukcesie utrzymania maluchów przy życiu.

To wszystko tutaj nie jest prawdą absolutną :wink: , opisałem tylko moje doświadczenia.
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
malena100
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ha - co innego rozsadzanie, co innego wysyłanie niewyrośniętych sadzonek (Kasia 86 pisała o wysłaniu jej tego maleńtasa). Szczególnie w wilgotnej ziemi. Wiadomo, jak poczta traktuje przesyłki (i nie mówimy tu o skakaniu po nich - tylko po prostu o rzucaniu paczkami). Roślinka z zapasem wilgotnej ziemi przyjedzie do nas zgniła/zaparzona i cała upaćkana ziemią.

Według mnie Kasia powinna się wstrzymać z zamówieniem - czy nie lepiej poczekać i zamówić sobie bardziej wyrośniętą sadzonkę? Takie jest moje zdanie, ale zrób, dziewczyno, jak uważasz 8-)

"Jaka różnica, gdzie padnie"? A co to za ciekawe podejście, hę? :shock: Mówimy o czyjejś własności, w dodatku żywej roślince, w dodatku fiołku odmianowym.... :wink:
Pozdrawiam
Madzia
Awatar użytkownika
k888
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 lut 2010, o 19:34

Post »

Ze względu na dzisiejszy majówkowo -grilowy nastrój ;:136 faktycznie może nie do końca czytałem ze zrozumieniem :oops:
Kasia 86 napisała:
Chodzi mi o to, że jest malutka, ale jak ją chcę, to muszę ją wziąć teraz, bo bo później nie będzie możliwości.
Pisałem o osobistym odbiorze roślinki, nie o wysyłce pocztą (poczta to trochę inna bajka, wszystko zależy od zabezpieczenia roślin przez nadawcę).

Pytanie Kasi brzmiało: czy sadzonka ma szanse przeżyć? Nadal uważam, że ma spore szanse przeżyć, nie oznacza to jednak 100% powodzenia.

Poza tym:
"Jaka różnica, gdzie padnie"? A co to za ciekawe podejście, hę? :shock: Mówimy o czyjejś własności, w dodatku żywej roślince, w dodatku fiołku odmianowym.... :wink:
Każdej roślinki szkoda i nie ma znaczenia czy to odmianowy czy nie, ale mam takie fatalistyczne ;:14 podejście do życia, że jak coś ma się stać, to i tak się stanie :wink:

A ogólnie malena100 to co napisałaś to święta racja ;:138 . Szanuję Twoje zdanie ;:180 , co nie znaczy, że nie mogę mieć swojego troszkę innego :D

A Kasia86 w pełni zna sytuację i chyba najlepiej zrobi po przeczytaniu pewnie niejednego wątku fiołkowego, jak zda się na swoją wiedzę i zdrowy rozsądek, bo to ona będzie musiała opiekować się maleństwem i ponosić ewentualne straty.

Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
malena100
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

k888 pisze:Ze względu na dzisiejszy majówkowo -grilowy nastrój ;:136 faktycznie może nie do końca

Pytanie Kasi brzmiało: czy sadzonka ma szanse przeżyć? Nadal uważam, że ma spore szanse przeżyć, nie oznacza to jednak 100% powodzenia.
No oczywiście - ja też uważam, że roślinka ma szanse na przeżycie - według mnie 50% - albo przeżyje, albo nie... :wink: Żartowałam! :lol: Ale wielkość sadzonki ma tu decydujący wpływ ;:108
k888 pisze: Każdej roślinki szkoda i nie ma znaczenia czy to odmianowy czy nie
no, chyba, że to chimera Yukako za 180PLN... :shock:
k888 pisze: A ogólnie malena100 to co napisałaś to święta racja ;:138 . Szanuję Twoje zdanie ;:180 , co nie znaczy, że nie mogę mieć swojego troszkę innego :D
Ja również szanuję Twoje zdanie, Wojtku i cieszę się, że nie zmuszasz mnie do zmiany mojego :)
k888 pisze: A Kasia86 w pełni zna sytuację i chyba najlepiej zrobi po przeczytaniu pewnie niejednego wątku fiołkowego, jak zda się na swoją wiedzę i zdrowy rozsądek, bo to ona będzie musiała opiekować się maleństwem i ponosić ewentualne straty.
Otóż to. ;:138

Kasiu, zdradź nam, jaka to odmiana, może mamy jakąś większą sadzoneczkę na swoich parapetach? :wink:
Pozdrawiam
Madzia
Awatar użytkownika
Kasia86
500p
500p

Post »

Nie przypuszczałam, że taka dyskusję spowoduję :shock:

Już mówię - jest to odmiana Kiwiland Pride jeżeli coś takiego istnieje ;:108 Ma różowe pełne kwiatki, o których marzę :tan

Wezmę tą roślinkę i zobaczymy. Nie mam doświadczenia jeżeli chodzi o fiołkowe maluchy, dlatego czytam i czytam i czytam co tylko się da na ten temat. Nie kosztuje mnie ten maluch wiele, bo tylko koszty przesyłki, więc szkoda nie spróbować.

Będę zdawać relację ;:108

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
Moje wątki ---> Kasia86
Awatar użytkownika
malena100
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Kiwiland Pride (A. Hunt) Double bright orchid-lavender. Light green, plain, serrated. Semiminiature trailer (ANZ 455, 1979)

http://farm4.static.flickr.com/3636/340 ... 1d6f_m.jpg

Semiminiaturowy trailer... Niestety, mam tylko jednego trailera, tak jakoś wyszło, że większość moich fiołków to standardy i fiołki large :oops:
Pozdrawiam
Madzia
Awatar użytkownika
renata d
100p
100p
Od: 4 paź 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To są moje fiołki, które aktualnie kwitną. Piękne prawda :tan
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

renata d pisze:Piękne prawda :tan
tak piękne :D
Awatar użytkownika
Kasia86
500p
500p

Post »

;:152 ;:152 ;:152 ;:152 ;:152 ;:111 ;:111 ;:111 ;:111 ;:333 Fantastyczne
Moje wątki ---> Kasia86
Awatar użytkownika
pati1311
500p
500p
Od: 11 cze 2009, o 01:16

Post »

Renatko Śliczne Twoje fiołeczki :D

Kasiu a czy moja miniaturka nie jest podobna do tego fiołeczka co Ci się marzy??
Jeśli chcesz możesz się uśmiechnąć do mnie o listeczki :wink:
Awatar użytkownika
Kasia86
500p
500p

Post »

Bardzo mi się podoba - nawet o tym u Ciebie rozmawiałyśmy ;:224 Masz PW :wit
Moje wątki ---> Kasia86
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”