Lilie - uprawa Cz.1
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Re: Lilie - uprawa
Lilie powinny być na zewnątrz, tylko nie mogą mieć całkiem sucho albo ciągle bardzo mokro (może większe doniczki), wystawić w dzień pochmurny, żeby słonko nie poparzyło nie przyzwyczajonych liści.
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
-
- 200p
- Od: 11 maja 2008, o 15:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo dziękuję za podpowiedzi Postaram sie nie zmarnować moich lilii
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
balkony baiany
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję za podpowiedź. Już odwiedziłam sklep ogrodniczy, w celu zapoznania się z ceną preparatów Na razie, pojedyńcze okazy robali zbieram ręcznie.
- MariaTeresa
I bardzo dobrze, zdecydowanie zdrowiej dla wszystkich, kontroluj też spodnią stronę liści-trzeba zniszczyć złoża jaj-podobne do jaj stonki, inaczej wylęgną się potwornie żarłoczne larwyMENA515 pisze:... Na razie, pojedyńcze okazy robali zbieram ręcznie.
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- meluzyna
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje lilie orientalne nie są aż tak duże jak Balany, ale ładnie powschodziły. Posadziłam je po kilka sztuk do donic 10 - 15 litrowych. I mam dylemat.Donice są duże więc chciałabym ich brzegi czymś obsadzić. Czy tak można? A jeśli tak, to czym? Muszą odpowiadać chyba warunkom uprawy lilii.
Teraz trochę może za późno, ale ja na początku kwietnia posadziłem pod swoimi liliami maciejkę. Ma słaby i chyba płytki system korzeniowy, jest łatwa w uprawie w praktycznie każdej glebie, więc chyba warto jako zacienienie dolnych partii lilii posadzić tą roślinkę. Chociażby ze względu na zapach
- meluzyna
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
Maciejka posiana jest w kilku innych miejscach. Wolałabym coś bardziej ozdobnego, zwisającego.
- MariaTeresa
To zależy jakie lilie orientalne , orientpety i trąbkowe pachną bardzo mocno, do doniczek z nimi maciejki bym nie siała. Lilie w doniczkach mam wysypane korą, a te w gruncie to różnie, viola odorata, rozchodniki a Dianthus barbatus w odległości kilkunastu cm od cebul
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Mam więcej lilii, a dopiero teraz dobrze widać. Na jesieni dostałem martagony z Danii z ogródka mojej mamy, przynajmniej jedną małą i drugą dużą co będzie kwitła, i też są lilie na drugiej działce, co dopiero na jesieni przejęliśmy. To są prawdopodobnie krzyżowki azjatyckie, i dopiero zobaczę ich kwiaty, a pokrzypki nic nie odstrasza.GunnarSK pisze:Moje lilie białe (Lilium candidum, lilia św. Józefa) też już dawno (na jesieni) wyszły, a przynajmniej jedna szykuje się do kwitnienia.
pozdrawiam, Gunnar
- Ketmia
- Od: 23 cze 2006, o 10:57
Witajcie . Kiedy po raz pierwszy przejrzałam ten wątek, zapragnęłam oczywiście stworzyć własną liliową kolekcję .
Tej wiosny jakiś czas temu kupiłąm i posadziłam cebule lilii orientalnych, azjatyckich oraz jeszcze skusiłam się na jakieś nowe hybrydy. Nie pamiętam niestety dokładnie, kiedy je wysadzałam. Może jednak ciut głęboko mi wyszło. Orientalne wsadzałąm najwcześniej, chyba na początku kwietnia, tak sądzę. Do tej pory w ogrodzie wzeszła mi jedna azjatka, dwie pozostałe siostry tej samej odmiany nie.
Jak sądzicie znawcy tematu, czy one jeszcze dadzą radę wyrosnąć? Dalie posadziłam niedawno (płytko) i już się pokazują...
Tej wiosny jakiś czas temu kupiłąm i posadziłam cebule lilii orientalnych, azjatyckich oraz jeszcze skusiłam się na jakieś nowe hybrydy. Nie pamiętam niestety dokładnie, kiedy je wysadzałam. Może jednak ciut głęboko mi wyszło. Orientalne wsadzałąm najwcześniej, chyba na początku kwietnia, tak sądzę. Do tej pory w ogrodzie wzeszła mi jedna azjatka, dwie pozostałe siostry tej samej odmiany nie.
Jak sądzicie znawcy tematu, czy one jeszcze dadzą radę wyrosnąć? Dalie posadziłam niedawno (płytko) i już się pokazują...
- raistand
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
Ja wysadzałem na początku kwietnia. Spośród tych lilii niektóre maja już po (na oko) 40 cm a niektóre dopiero dzisiaj raczyły wyjrzeć spod ziemi.
Jeżeli Twoje cebule były zdrowe to powinny sobie poradzić.
Jeżeli Twoje cebule były zdrowe to powinny sobie poradzić.
- Ketmia
- Od: 23 cze 2006, o 10:57
Wyglądały zdrowo . Niektóre wkopywałam jakoś tak w połowie kwietnia, więc czuję się spokojniejsza. Dzięki za odpowiedź .
Jak myślicie, czy cebula posadzona ok 20 kwietnia ma jeszcze szansę wybić? Jak długo czekacie na pierwsze pędy lilii (orientalnych) sadzonych wiosną?
Pytam, bo u mnie się jeszcze nic nie pokazało a mam w pojemniczku zastępstwo na to miejsce i waham się czy rozkopywać
Pytam, bo u mnie się jeszcze nic nie pokazało a mam w pojemniczku zastępstwo na to miejsce i waham się czy rozkopywać