Madzik - moje storczyki cz. 2
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Madzik - moje storczyki cz. 2
Lubię Phal. z takimi warżkami, tetraspis też ma włosiatą i lueddemaniana podobno też, ale niestety jeszcze nie miałam okazji się o tym przekonać. Bardzo bym chciała, zeby zakwitły...
mam pytanie odnośnie Physan-u , w jakim stężeniu/ proporcji łyżeczka na .... / stosowałaś do oprysku , a w jakim do przelania podłoża ?
pozdrawiam Ada
pozdrawiam Ada
carpe diem
- madzik
- Od: 27 gru 2007, o 09:12
Ado - przepiszę Ci to, co jest na ulotce dołączonej do Physanu. Ja zastosowałam stężenie 10ml/4l wody - do oprysku, jak i do przelania podłoża.
"Do odkażania siewek/ kwiatów ciętych stosujemy 5ml na 4litry wody, kontrola glonów/ dezynfekcja w ogrodach zimowych i orchidariach - na umyte szkło 15ml/4l wody.
Zapobiegawczo na storczyki (sprzedająca mi go osoba stosuje raz w roku lub po przywiezieniu nowych roślin, ale można raz w miesiącu) 5ml/4l wody, zabieg powtórzyć po 14 dniach .
W przypadku wystąpienia zmian chorobowych można dawkę zwiększyć do 10ml/4l wody, zabieg powtórzyć po 14 dniach.
Preparat ma nieprzyjemny zapach (nie zauważyłam...), oprysk powinien odbywać się w osobnym, dobrze wentylowanym pomieszczeniu lub (najlepiej!) na wolnym powietrzu - balkonie, ewentualnie klatce schodowej.
Nie należy go używać przy rybkach!!!"
"Do odkażania siewek/ kwiatów ciętych stosujemy 5ml na 4litry wody, kontrola glonów/ dezynfekcja w ogrodach zimowych i orchidariach - na umyte szkło 15ml/4l wody.
Zapobiegawczo na storczyki (sprzedająca mi go osoba stosuje raz w roku lub po przywiezieniu nowych roślin, ale można raz w miesiącu) 5ml/4l wody, zabieg powtórzyć po 14 dniach .
W przypadku wystąpienia zmian chorobowych można dawkę zwiększyć do 10ml/4l wody, zabieg powtórzyć po 14 dniach.
Preparat ma nieprzyjemny zapach (nie zauważyłam...), oprysk powinien odbywać się w osobnym, dobrze wentylowanym pomieszczeniu lub (najlepiej!) na wolnym powietrzu - balkonie, ewentualnie klatce schodowej.
Nie należy go używać przy rybkach!!!"
- madzik
- Od: 27 gru 2007, o 09:12
Restrepia brachypus - zakupiona w Dreźnie zaskoczyła mnie kompletnie pączkami , ale nie powiem, że to niemiła niespodzianka Baaardzo mi się podobają te delikatne, maleńkie, ale dopracowane w każdym szczególe kwiatuszki - dlatego będzie dużo zdjęć Mam nadzieję, że Was nimi nie zanudzę
-- N 16 maja 2010 15:59 --
Restrepia brachypus ciąg dalszy :P
-- N 16 maja 2010 15:59 --
Restrepia brachypus ciąg dalszy :P
- Piotr=)
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
Same cuda i cudeńka
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
jakie piekności!!! Podobają mi się violacea i equestris. Są cudne!!! Chciałabym się kiedyś doczekac kwiatu na moim violacea, a equestris mi kwitnie. Zdjęcia bardzo dobre, też bym chciala takie robić.
-
- Od: 29 lis 2007, o 13:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Madziu wszystkie piękne, ale Restepii gratuluję . To nie lada wyczyn . Niech pięknie dalej rośnie.
Madziu, ale ciekawe kwiatuszki u Restrepii !
Prążki na płatkach,wąsiki, warżka schowana w płatkach jak w łódeczce i ten sterczący "peryskop"...
Sprawiły Ci miłą niespodziankę, podobnie jak u mnie Masd. coccinea.
Phal.violacea i equestris kwitną b. efektownie.
Masz więc dużo radości w te ponure dni (i my dzięki Twoim kwitnieniom - również )
Prążki na płatkach,wąsiki, warżka schowana w płatkach jak w łódeczce i ten sterczący "peryskop"...
Sprawiły Ci miłą niespodziankę, podobnie jak u mnie Masd. coccinea.
Phal.violacea i equestris kwitną b. efektownie.
Masz więc dużo radości w te ponure dni (i my dzięki Twoim kwitnieniom - również )
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- Baryczka
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Madziu, a u Ciebie znów cudeńka. Gratuluję tak pięknych kwitnień!
Naprawdę bardzo miło ogląda się Twoje (Męża) fotki!
Naprawdę bardzo miło ogląda się Twoje (Męża) fotki!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
Madziu
piękne storczyki w moim kolorze : Phal.violacea i Phal.equestris są niesamowicie wdzięczne jako obiekty dla
fotografa. Wcale niełatwe ale efektowne.
Mam skojarzenia zawsze, gdy na nie patrzę -oj, biedna moja wyobraźnia!
A to zadziorne pozy dostrzegam, miny marsowe....itp......czyżby pogoda przekłamuje obrazy?
Gratulacje dla Ciebie za uprawę z powodzeniem ,a Sz.M.....za pastwienie się z aparatem. Cudeńka wychodzą.
O maleństwie nie piszę,udało się wspaniale go "zdjąć" z każdej strony i w szczegółach tych najistotniejszych..
Restrepia to są storczyki ,które jak widzę to się śmieję i pytam ..jak w reklamie ..*a o sooo chozzzzi.......*
Na szczęście już potrafię je dostrzec, ale :P wolę podziwiać u Innych.
Nie jest to krytyką ;na szczęście nie musimy w tej naszej pasji mieć jednakowych upodobań.
To by się dopiero nam nudziło :P ,a tak.... tylko podziwiam.
pozdrawiam, gratuluję
JOVANKA
piękne storczyki w moim kolorze : Phal.violacea i Phal.equestris są niesamowicie wdzięczne jako obiekty dla
fotografa. Wcale niełatwe ale efektowne.
Mam skojarzenia zawsze, gdy na nie patrzę -oj, biedna moja wyobraźnia!
A to zadziorne pozy dostrzegam, miny marsowe....itp......czyżby pogoda przekłamuje obrazy?
Gratulacje dla Ciebie za uprawę z powodzeniem ,a Sz.M.....za pastwienie się z aparatem. Cudeńka wychodzą.
O maleństwie nie piszę,udało się wspaniale go "zdjąć" z każdej strony i w szczegółach tych najistotniejszych..
Restrepia to są storczyki ,które jak widzę to się śmieję i pytam ..jak w reklamie ..*a o sooo chozzzzi.......*
Na szczęście już potrafię je dostrzec, ale :P wolę podziwiać u Innych.
Nie jest to krytyką ;na szczęście nie musimy w tej naszej pasji mieć jednakowych upodobań.
To by się dopiero nam nudziło :P ,a tak.... tylko podziwiam.
pozdrawiam, gratuluję
JOVANKA
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
I ja podziwiam kolejne kwitnienia u Ciebie. Bardzo mi się spodobało zdjęcie Violacei w zbliżeniu, gdzie warżka jest przyprószona pyłkiem i te włoski na niej...
I maleństwo drezdeńskie też śliczne, pierwszy raz takie cudo oglądam na fotkach
I maleństwo drezdeńskie też śliczne, pierwszy raz takie cudo oglądam na fotkach
- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale piękności phal. violacea - cudeńko Pilnuj Madzi, bo się zakradnę i Eqestris pięknie rozwinął kwiatuszki a Restrepia ma ten kwiatek taki niespotykany wyjątkowy. Jak dla mnie to egzotyk.
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam ))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam ))