Sępolia - fiołek afrykański cz.1
- myszkas21
- 500p
- Od: 12 mar 2010, o 19:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sępolia - fiołek afrykański
Graszka czy ja mogę uśmiechnąć się po listeczek???
Jak najbardziej.Ale zapewniam Cię , że one nie przekazują swoich cech z listka.
Mam kilka próbek z tamtego roku. Nie ma sensu. Kupisz je za 7 złotych w marketach.
W Tesco były ostatnio przepiękne.
to jest kwiatek z listka tego biało-niebieskiego, który jest bardzo duży i kwitnie niestrudzenie , bogato prawie przez cały rok.
kolorek blado niebieski, roślinka drobniutka. Uroczy fiołek , ale gdzie mu tam do rodzicielki.
Pozdrawiam. Graszka 2
Mam kilka próbek z tamtego roku. Nie ma sensu. Kupisz je za 7 złotych w marketach.
W Tesco były ostatnio przepiękne.
to jest kwiatek z listka tego biało-niebieskiego, który jest bardzo duży i kwitnie niestrudzenie , bogato prawie przez cały rok.
kolorek blado niebieski, roślinka drobniutka. Uroczy fiołek , ale gdzie mu tam do rodzicielki.
Pozdrawiam. Graszka 2
- myszkas21
- 500p
chodzi mi o tego bordo a o jakich cechach mówisz??? Bo ja te co mam z listków to są takie jak sadzonka macierzysta. Ja wiem że czsem roślinki same sie mutują i np powstają piękne niespotykane okazy, które już nie da się powielić
- myszkas21
- 500p
to mu się troszke pokręciło ale tak to już jest. Tak właśnie powstają niespodzianki. Wszystkie i tak są piękne
Sa piękne, ale nie tak jak rodzic.
To jest roślinka
od tego fiołeczka
myszkas21
Przy następnym obrywaniu listków odezwę sie do Ciebie.
Bordo jest teraz w pełnym rozkwicie.
Kwitnie na długich łodyżkach i kwiatki na ich końcach utworzyły kule. Pięknie to wygląda.
Na zdjęciu tego nie widać , tylko jedna jest widoczna , po prawej stronie.Żaden z moich fiołków tak nie kwitł do tej pory.
Pozdrawiam. Graszka 2
To jest roślinka
od tego fiołeczka
myszkas21
Przy następnym obrywaniu listków odezwę sie do Ciebie.
Bordo jest teraz w pełnym rozkwicie.
Kwitnie na długich łodyżkach i kwiatki na ich końcach utworzyły kule. Pięknie to wygląda.
Na zdjęciu tego nie widać , tylko jedna jest widoczna , po prawej stronie.Żaden z moich fiołków tak nie kwitł do tej pory.
Pozdrawiam. Graszka 2
- myszkas21
- 500p
będę czekać z niecierpliwością. Super
- treissi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2008, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- myszkas21
- 500p
po prostu musisz przerzedzić te cuda bo mają za dużo liści. Fiołeczki nie powinna miec tyle liści bo nie będą mogły zakwitnać
- myszkas21
- 500p
te boczne odrosty też poobcinaj (możesz je wstawić do wody i uzyskasz wtedy maluszki )
- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Moniko..też tak miałam z kilkoma fiołkami. Zaczęłam przerzadzć aż wyrosła gęsia szyjka. . Nie wiem czy taki kiedykolwiek zakwitnie, no i niezbyt ładnie wygląda.
- treissi
- Od: 8 sty 2008, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Myszko próbowałam przerzedzania, ale co oderwałam kilka listków to w tym miejscu wyrastały młode odrosty... I w efekcie robi się tak jak Zenia pisze Kilka roślinek już wyrzuciłam, zostawiając tylko listki do ukorzenienia Ale jak w kółko tak będzie to nie doczekam się żadnych kwiatów
- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Otóż to. Czyli Moniko robiłyśmy i myślimy to samo. Na swojego fiołeczka czekałam aż zakwitnie z niecierpliwością bo to był odmianowy NN. Chciałam aby zakwitł by się dowiedzieć co to za odmiana. Zrobiłam tak jak ty..znów go ukorzeniam. A od listka do dorosłego kwitnącego fiołka to czasem i dwa lata trzeba czekać.treissi pisze:( Kilka roślinek już wyrzuciłam, zostawiając tylko listki do ukorzenienia Ale jak w kółko tak będzie to nie doczekam się żadnych kwiatów