Begonia,ukośnica- gatunki,odmiany,identyfikacja FOTO
No tak... świetlówka nieco komplikuje sprawę. Można zamontować zwykły pstryczek elektryczek i po bólu
Jak znam życie i forumowiczów to ustawi się kolejka po difenbachie jeśli jednak zdecydujesz się ich pozbyć. Sporo roślin jest trujących a jakoś nie słyszy się o zatruciach nimi. O takich roślinach już pisano na forum.
Życzę wszystkiego naj, naj... i niech maleństwo zdrowo i spokojnie rośnie
Pozdrawiam
Marta
Jak znam życie i forumowiczów to ustawi się kolejka po difenbachie jeśli jednak zdecydujesz się ich pozbyć. Sporo roślin jest trujących a jakoś nie słyszy się o zatruciach nimi. O takich roślinach już pisano na forum.
Życzę wszystkiego naj, naj... i niech maleństwo zdrowo i spokojnie rośnie
Pozdrawiam
Marta
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
- Babopielka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co to za kwiatek? (Begonia 'Freddie' i Pachystasys)
- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
sadzonki pędowe lub liściowe wiosną, sadzonki liściowe robimy tak - odcinamy blasze liściową, przecinami od spodu nerwy w kilku miejscach ostrym narzędziem i kładziemy na organicznym podłożu sposedm do podłoża, od góry warto przycisnąc liść kamykami lub przypiąć liśc do gleby u-kształtnymi drucikami, tak spraparowaną sadzonkę liściową trzymamy w wilgotnym i ciepłym miejscu, po pewnym czasie z nacięc wyrajastą nowe rośliny, z sadzonamki pędowymi jest mniej problemu odcinamy pęd i ukorzeniami w wodzie lub od razu w doniczce pod przykryciem z folii
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Czy możecie zidentyfikowac odmianę ?
Wydaje mi się, że to Dragon Wing Red...
Kwitła latem w półcieniu, w ogrodzie, potem na zimę powędrowała do domu.
Teraz ma ok. 1 x 1 m, jest półłysa i wybujała.
Część pędów już przycięłam na dwa węzły i odłamane kawałki ukorzeniają się w wodzie.
Co dalej mam robić z begonią mateczną ( korzeniowa)?
Wydaje mi się, że to Dragon Wing Red...
Kwitła latem w półcieniu, w ogrodzie, potem na zimę powędrowała do domu.
Teraz ma ok. 1 x 1 m, jest półłysa i wybujała.
Część pędów już przycięłam na dwa węzły i odłamane kawałki ukorzeniają się w wodzie.
Co dalej mam robić z begonią mateczną ( korzeniowa)?
Begonia kleopatra - zielone liście
Chciałabym zadać pytanie dotyczące begonii kleopatry . Chciałam kupić sobie jakąś roślinkę jako prezent . Jedynym okazem, który mnie zainteresował, była właśnie begonia kleopatra . Zanim jednak dokonam zakupu ... Zauważyłam, że wspomniany okaz ma zielone liście . Czy to prawidłowe? Kiedyś również miałam przedstawiciela tego gatunku, ale jego liście były ciemnoczerwone lub czerwone, z charakterystycznym wzorkiem . Ten okaz ma wszystkie listki zielone, a tylko jeden lub dwa czerwone. Mama twierdzi, że roślina została przelana, ginie i nie da się jej uratować . Ja nie chcę wypowiadać się na ten temat, ale na razie wstrzymałam się z kupnem . Pomyślałam, że zapytam specjalistów, czyli Was ... Proszę o możliwie szybką odpowiedź - jest to jedyny okaz i nie chcę, żeby ktoś mnie ubiegł . Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedź .
-
- Od: 27 maja 2006, o 19:35
Zaintrygowała mnie nazwa Twojej begonii, więc poszperałam w internecie. Okazało się, że jest bardzo podobna do tej, którą ja posiadam. Gdy ją kupiłam wyglądała tak:
(zdjęcie z października w2007)
Wystarczyło trochę słońca (okno od wschodu) by obecnie prezentowała się tak:
(zdjęcie z października w2007)
Wystarczyło trochę słońca (okno od wschodu) by obecnie prezentowała się tak:
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
Mirabilis... Twoja begonia to begonia tygrysia
Natomiast doczytałam się, że begonia Begonia heracleifolia "Kleopatra" jest właśnie zielona. Inna nazwa to caribbeanquen
www.forum.flowersnet.info/viewtopic.php?p=137781
Natomiast doczytałam się, że begonia Begonia heracleifolia "Kleopatra" jest właśnie zielona. Inna nazwa to caribbeanquen
www.forum.flowersnet.info/viewtopic.php?p=137781
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
Dlatego jest takie fascynujące. Nigdy się nie znudzi