Miskanty

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lut 2008, o 01:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Miskanty

Post »

gosiaczek23 pisze:Czy trawy dostępne u Ciebie będą też jesienią w "dobrym " wyborze, czy wcześniej je trzeba rezerwować bądź zamawiać.Gosia
Nie wiem...
Popularne odmiany pewnie będą a ciekawostki trzeba zarezerwować.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Awatar użytkownika
Norel
100p
100p
Od: 8 mar 2010, o 00:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aaa-no i wiem gdzie zrobię niedługo zakupy... :wink:
Patrycja__K
50p
50p
Od: 15 cze 2009, o 12:34

świeżo posadzone miskanty

Post »

Kupiłam na znanym powszechnie portalu zakupowym dwie sadzonki miskanta.Jakoś tak nie chce rosnąć,pozostałe sadzonki już wypuściły listki a ten nic,jak zaklęty.Na razie sterczą suche badyle,czy tak ma być?
posiadacz opryskiwaczy marolex
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: świeżo posadzone miskanty

Post »

No niestety, może okazać się suchy, są pewne różnice w czasie u poszczególnych odmian, gdy wybijają liście, ale raczej niewielkie.Ja tylko raz nacięłam się kupując tę trawę gdzieś w wysyłkowym bez 'zielonego' (zależało mi na konkretnej odmianie) i niestety okazała się martwa.Kupuję najczęściej te trawy jesienią.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Moje kilkuletnie miskanty zaledwie kiełkują, więc jest jeszcze nadzieja.
Waleria
Patrycja__K
50p
50p

Post »

Oj,zmartwiłam się bardzo...sporo za nie zapłaciłam...
Patrycja__K
50p
50p

Post »

W ogóle ten sprzedawca zrobił mnie w konia,tamaryszki przyszły takie,że aż płakać się chce,miskanty (chyba)martwe,tawuły pogniecione i z chwastami...o reszcie nie wspomnę...wywalone w błoto ponad trzysta złotych :(
marysia2009
50p
50p
Od: 13 lis 2009, o 21:34

Post »

Zasadź, może jeszcze odbiją. Trawy późno odbijają, chociaż popatrzyłam na moje, po Twoim poście i wszystkie już puszczają zielone. Tawuły, to już są dość ładne u mnie, około 15 cm zielonego już mają (te miniaturowe).

A sprzedawca pozytywny? Czytałaś komentarze chociaż?
Marysia
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p
Od: 18 lut 2008, o 22:35

Post »

Ja bym dała czas miskantowi. W zeszłym roku "uszczknęłam" sobie kawałek od bliskich, którzy mają miskanta kilkunastoletniego (ogromniasta kępa), wysadziłam i generalnie myślałam, że u mnie ten sposób podziału się nie sprawdził a roślina padła. Ale tego roku to ta wielka mateczna karpa wygląda słabiutko (1,5 tyg. temu ja widziałam - ledwo, co odbiła) a mój nabytek, choć siłą rzeczy malutki - na wysokość rozrośnięty niczym okaz prosto ze sklepu (3-4 razy wyższy). Trzeba poczekać, zwłaszcza, że tego roku pogoda nas nie rozpieszcza i większość roślin ma spóźnienie na starcie.
Pzdr.
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

1. Dużo sadzonek miskantów w doniczkach zmarzło, jest szansa, że jeszcze coś odbije. Jak przez najbliższe 2 tygodnie nie da znaku życia to znaczy, że do wyrzucenia.
2. Istnieje wątek o miskantach, sugerowałbym nie powielać wątku i przenieść tam dalszą dyskusję.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Mania pisze:Ja bym dała czas miskantowi. W zeszłym roku "uszczknęłam" sobie kawałek od bliskich, którzy mają miskanta kilkunastoletniego (ogromniasta kępa), wysadziłam i generalnie myślałam, że u mnie ten sposób podziału się nie sprawdził a roślina padła. Ale tego roku to ta wielka mateczna karpa wygląda słabiutko (1,5 tyg. temu ja widziałam - ledwo, co odbiła) a mój nabytek, choć siłą rzeczy malutki - na wysokość rozrośnięty niczym okaz prosto ze sklepu (3-4 razy wyższy). T
Pzdr.
Miskanty są najżywotniejsze na obrzeżu kępy, odkopałaś silą rzeczy z brzegu, dlatego masz silnie rosnącą sadzonkę, a z' matecznej' został w większości zamierający środek kępy.Niektóre odmiany szybko zamierają w środku, trzeba je często dzielić i odmładzać oddzielając boki, a wyrzucając środek.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Mariusz_Surowinski pisze:1. Dużo sadzonek miskantów w doniczkach zmarzło, jest szansa, że jeszcze coś odbije. Jak przez najbliższe 2 tygodnie nie da znaku życia to znaczy, że do wyrzucenia.
2. Istnieje wątek o miskantach, sugerowałbym nie powielać wątku i przenieść tam dalszą dyskusję.
Mariusz, które Miskanty przeżyły u Ciebie na pewno? Może podasz listę (i cennik). Może być na prw. Pozdrawiam! :wit
ewka0207
50p
50p
Od: 25 wrz 2008, o 09:27

Post »

Witam.Mam pytanie,ponad tydzień temu posadziłam Miskanta Zebrinus,zauważyłam,że zaczyna jakby brązowieć od podstawy :( NIe wypuszcza również nowych liści,czy jest jeszcze szansa,że się przyjmie?czy może kupić nową sadzonkę.
Ewka
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Za wcześnie na panikę. Trzeba czekać.
Mariusz Surowiński