Miskanty

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
gosiaczek23
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Miskanty

Post »

Tomku- bardzo dziękuję za info.
Mariusz- mieszkam pod Szczecinem. Niby u nas lżejszy klimat niż w pozostałych częściach Polski, i wiele gatunków roślin właśnie u nas ma szansę przetrwania. Muszę dokładnie przeczytać wątki na forum oraz od Ciebie. Czy trawy dostępne u Ciebie będą też jesienią w "dobrym " wyborze, czy wcześniej je trzeba rezerwować bądź zamawiać.

Mówicie że wiosną lepiej, a jeśli sadziłabym we wrześniu i zabezpieczyła rośliny - chyba byłoby o.k.

Pozdrawiam wszystkich

Gosia
tomgroch
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 14:00
Kontakt:

Post »

Jeśli chodzi o sadzenie jesienią, to gatunki bardziej wrazliwe (miskanty, nowozelandzkie itp.) sadzę najpóźniej do końca września. Mają wtedy jeszcze trochę czasu na "złapanie się korzeniami". Sadzone później mogą byc wysadzone przez mróz.
Ja swoich traw nie zabezpieczam, jedynie arundo i bambusy dostają 15 cm ściółkę z liści.
Jeżeli trawy posadzicie jesienią i okryjecie liśćmi, to można i sadzić dopóki ziemia nie zamarznie.

Tylko, że teraz wiosna bedzie to co my tu o jesieni rozmawiamy :?
Tomek
gosiaczek23
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak masz rację , piszmy i mówmy o wiośnie. W końcu wszyscy na nią czekamy. A ona chyba już nadchodzi.... :tan
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lut 2008, o 01:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

gosiaczek23 pisze:Czy trawy dostępne u Ciebie będą też jesienią w "dobrym " wyborze, czy wcześniej je trzeba rezerwować bądź zamawiać.Gosia
Nie wiem...
Popularne odmiany pewnie będą a ciekawostki trzeba zarezerwować.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Awatar użytkownika
Norel
100p
100p
Od: 8 mar 2010, o 00:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aaa-no i wiem gdzie zrobię niedługo zakupy... :wink:
Patrycja__K
50p
50p
Od: 15 cze 2009, o 12:34

świeżo posadzone miskanty

Post »

Kupiłam na znanym powszechnie portalu zakupowym dwie sadzonki miskanta.Jakoś tak nie chce rosnąć,pozostałe sadzonki już wypuściły listki a ten nic,jak zaklęty.Na razie sterczą suche badyle,czy tak ma być?
posiadacz opryskiwaczy marolex
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: świeżo posadzone miskanty

Post »

No niestety, może okazać się suchy, są pewne różnice w czasie u poszczególnych odmian, gdy wybijają liście, ale raczej niewielkie.Ja tylko raz nacięłam się kupując tę trawę gdzieś w wysyłkowym bez 'zielonego' (zależało mi na konkretnej odmianie) i niestety okazała się martwa.Kupuję najczęściej te trawy jesienią.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Moje kilkuletnie miskanty zaledwie kiełkują, więc jest jeszcze nadzieja.
Waleria
Patrycja__K
50p
50p

Post »

Oj,zmartwiłam się bardzo...sporo za nie zapłaciłam...
Patrycja__K
50p
50p

Post »

W ogóle ten sprzedawca zrobił mnie w konia,tamaryszki przyszły takie,że aż płakać się chce,miskanty (chyba)martwe,tawuły pogniecione i z chwastami...o reszcie nie wspomnę...wywalone w błoto ponad trzysta złotych :(
marysia2009
50p
50p
Od: 13 lis 2009, o 21:34

Post »

Zasadź, może jeszcze odbiją. Trawy późno odbijają, chociaż popatrzyłam na moje, po Twoim poście i wszystkie już puszczają zielone. Tawuły, to już są dość ładne u mnie, około 15 cm zielonego już mają (te miniaturowe).

A sprzedawca pozytywny? Czytałaś komentarze chociaż?
Marysia
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p
Od: 18 lut 2008, o 22:35

Post »

Ja bym dała czas miskantowi. W zeszłym roku "uszczknęłam" sobie kawałek od bliskich, którzy mają miskanta kilkunastoletniego (ogromniasta kępa), wysadziłam i generalnie myślałam, że u mnie ten sposób podziału się nie sprawdził a roślina padła. Ale tego roku to ta wielka mateczna karpa wygląda słabiutko (1,5 tyg. temu ja widziałam - ledwo, co odbiła) a mój nabytek, choć siłą rzeczy malutki - na wysokość rozrośnięty niczym okaz prosto ze sklepu (3-4 razy wyższy). Trzeba poczekać, zwłaszcza, że tego roku pogoda nas nie rozpieszcza i większość roślin ma spóźnienie na starcie.
Pzdr.
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lut 2008, o 01:12
Kontakt:

Post »

1. Dużo sadzonek miskantów w doniczkach zmarzło, jest szansa, że jeszcze coś odbije. Jak przez najbliższe 2 tygodnie nie da znaku życia to znaczy, że do wyrzucenia.
2. Istnieje wątek o miskantach, sugerowałbym nie powielać wątku i przenieść tam dalszą dyskusję.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”