Mrówki i metody ich zwalczania. - 1cz.
- grazyna-woroch
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 kwie 2010, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mrówki i metody ich zwalczania. - 1cz.
Coś takiego chciałam zrobić, ale wahałam się nieco nad skutecznością Dzięki serdeczne!
Czy można zastosować proszek na mrówki w szklarni, mam ich pełno. Szczególnie dużo pod doniczkami z rozsadami różnych roślin.
Nie zaszkodzi to wsadzonym pomidorom, szklarnia jest mała, a musiałabym wysypać sporo wzdłuż ścieżek których się mrówy prowadzają.
Nie zaszkodzi to wsadzonym pomidorom, szklarnia jest mała, a musiałabym wysypać sporo wzdłuż ścieżek których się mrówy prowadzają.
Aśka
Zapraszam
Zapraszam
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mrówki w szklarni
Wydaje mi się że dobrze byłoby abyś zlokalizowała gniazdo ich wylęgu i w tym miejscu posypać, podobną sytuacje miałam w ubiegłym roku i spaliłam rozsadę sałaty ale nie umiem powiedzieć czy też zaszkodzi to pomidorom, najbezpieczniej zachowaj ostrożność.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Czy takie duże mrówki, które mi biegaja jak szalone po agreście piennym (mszyc nie widać)
mogą mu szkodzić?
A jeśli tak- to czy w tej fazie kwitnienia i wiązania owoców mogę jeszcze czymś prysnąć - by nie zabić pożytecznych-zapylających i nie zatruć owoców, czy tez zniechęci je np woda z czosnkiem? (zapylające też pewno zniechęci? )
mogą mu szkodzić?
A jeśli tak- to czy w tej fazie kwitnienia i wiązania owoców mogę jeszcze czymś prysnąć - by nie zabić pożytecznych-zapylających i nie zatruć owoców, czy tez zniechęci je np woda z czosnkiem? (zapylające też pewno zniechęci? )
Pozdrawiam.
- skorpion811-51
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2009, o 17:58
Re: mrówki na agreście
Przyklej na pniu taśmę przeciw owadom jest w sklepach ogrodniczych możesz jaszcze kupic proszek na mrówki chyba że chcesz oszczędzić mrówki Pozdrawiam Stasia.
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
znaczy, że szkodzą?
No to kupię jakiś lep na pień ;)
Dziękuję za wiedzę
No to kupię jakiś lep na pień ;)
Dziękuję za wiedzę
Pozdrawiam.
- skorpion811-51
- Od: 21 lis 2009, o 17:58
Nie wiem czy mrówki szkodzą ale jak Cię to stresuje to możesz zaradzić nie pryskając chemią Pozdrawiam Stasia
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mrówki na agreście
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
- KOBEA
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 sty 2010, o 18:51
Re: Mrówki w warzywach i nie tylko!
podczas sadzenia pomidorów w tunelu, kopiąć dołek odkryłam, ze mam małe mrowisko na dzień dobry, jest to mój pierwszy sezon pomidorowowy i zwracam sie do Was z pytaniem co teraz robić? jakie użyć metody na zwalczanie mrówek w tunelu a może pominąć ten fakt ?
proszę o wskazówki
Kaśka
proszę o wskazówki
Kaśka
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Ja stosuję mrówkofon -koszt do 10 zł, ale tylko w tych miejscach gdzie są naprawdę upierdliwe , jest w postaci proszku-granulek , które wysypuje się w pobliżu gniazda , mrówki wnoszą go do niego jako pokarm , pod wpływem wilgoci wytwarza się gaz i po mrówkach , oczywiście --- do czasu
Ja nie niszczę ich wszędzie , są dla mnie sygnalizatorem gdzie pojawiły się mszyce - w tym są niezawodne.
Ja nie niszczę ich wszędzie , są dla mnie sygnalizatorem gdzie pojawiły się mszyce - w tym są niezawodne.
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2010, o 21:02
Re: Mrówki w szklarni
To też zależy od rodzaju stosowanego środka. Najlepiej to zrób próbę w jednej części tunelu i obserwuj co się będzie działo.
- Joanna i Andrzej
- 10p - Początkujący
- Od: 1 lip 2006, o 01:32
Witam na moje musisz użyć Expela,jest to naprawdę niezawodny moim zdaniem środek.
Być może mrówki sygnalizują obecność mszyc,jednak po doświadczeniach z nimi radzę się ich pozbyć szczególnie jak pojawiły się w tunelu foliowym.
Być może mrówki sygnalizują obecność mszyc,jednak po doświadczeniach z nimi radzę się ich pozbyć szczególnie jak pojawiły się w tunelu foliowym.
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Są plusy i minusy takich lokatorów , jednym z plusów jest to że będą zjadać niektóre larwy i gąsienice które się zapędzą do tunelu w wiadomych celach. Nie jest powiedziane że będą niszczyć rośliny choć i tak się może zdarzyć , mogą tam mieszkać , a jeść po za domem