Przesadzać nowe kaktusy?

ODPOWIEDZ
anisia219
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 lut 2010, o 12:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Przesadzać nowe kaktusy?

Post »

1.Czy kaktusy od razu po zakupie można przesadzić do nowej większej doniczki,czy nie powinno się ich w ogule ruszać.?
2.Czy Mamilarie moga rosnąć razem eriocactusami?.
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nie wiem co zrobić

Post »

A co ma zakup do przesadzania? :] Pewnie, że można. Najważniejsze, to nie podlewać ze 2 tygodnie po przesadzeniu, z uwagi na uszkodzenia korzeni.

Pewnie, że mogą. Dadzą radę identycznie traktowane. Tyle tylko, że to taki geograficzny miszmasz :]
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Awatar użytkownika
bartii9512
500p
500p
Od: 30 mar 2010, o 18:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

1. Najlepiej odrazu przesadzić ponieważ rosną w marketowej ziemi która jest do kitu. Przesadź najlepiej do ziemi piaszczystej i żeby była ona przepuszczalna.
2. Możesz posadzić razem ale proponował bym osobno, zawsze gdy np jeden kaktus zachoruje będą większe szanse ze drugiego to już nie złapie. I tak jak powiedział poprzednik geograficzny miszmasz :P :P jeden lubi ziemię taką a drugi inną.
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
anisia219
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

A nie będzie mu z eriocactusem za ciasno?.
anisia219
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

albo nie będe ryzykować,spróbuje go posadzić na razie osobno jeśli mi nie padnie jak poprzednia tak sie przyzwyczaiła tamta do sklepowej doniczki , że po przesadzeniu najpierw przestała kwitnąć no a potem zaczęły jej się robić takie brązowe plamy i dziury.Dochodze do wniosku,że mamilarie nie są łatwe w uprawie bo wystarczy jeden mały błąd i już po mamilari
Awatar użytkownika
bartii9512
500p
500p
Od: 30 mar 2010, o 18:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przesadzać nowe kaktusy?

Post »

Plamy i dziury to jest przyczyna złego środowiska albo jakaś choroba itd.
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Anisiu, a ja polecam od razu przesadzić kaktusy do odpowiedniego podłoża. Te w torfie nie jest łatwo podlewać, albo się je przesuszy, albo zaleje (torf długo trzyma wilgoć, powodują gnicie korzeni).
Torf należy dokładnie wybrać spomiędzy korzonków, wymienić go na ziemię do kaktusów z piaskiem/drobnym żwirkiem (1:1) z drenażem na dnie. Roślinę nie podlewa się nawet do 2 tyg, by ranki na korzonkach mogły się zasklepić.
Inaczej jest, gdy kaktus ma pąki, lepiej jest go nie ruszać, ale to już wybór właściciela rośliny.
Jeśli pojawiają się jakieś plamy to wato zmienić stanowisko kaktusa na bardziej suche, oszczędniej podlewać i zastosować oprysk śr. p/grzybowym (Previcur, Amistar, Topsin).

Myślę, że kaktus nie przyzwyczaja się do doniczki, a w nowej i w odp. podłożu na pewno będzie mu lepiej niż w warunkach, które miał w sklepie (torf, kiepskie oświetlenie, szkodniki, a i obecność innych "zagrzybionych" kakt.)

Jeśli masz chęć posadzić kaktusy razem zajrzyj tutaj i się upewnij, że mają podobne wymagania :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Edzia89
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 maja 2009, o 13:31

Post »

ale prześwietna jest ta strona Baryczka :)
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też tak uważam :D
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Będąc niedawno na wystawie kaktusów zauważyłem,że wiele pięknych okazów rosło w ziemi z dodatkiem gliny min - ferrocactusy,astrophytum i wile innych.Chyba też zacznę dodawać niewielkie ilości gliny do podłoża kaktusowego bo widocznie ma to pozytywny wpływ na ich rozwój.
Awatar użytkownika
OnArt
200p
200p
Od: 4 sie 2009, o 18:01

Post »

Odp 1) To zależy w jakim podłożu kupujesz kaktusy. Jeżeli jest o "typowy" zakup w jednym z hipermarketów, to bez względu na to, czy mają jakieś pąki kwiatowe czy też nie, o ile chcesz uratować roślinę (bez względu na kwitnienie) to należy ją przesadzić do odpowiedniego substratu.
Pamiętaj, że hipermarketowe kaktusy są sadzone w torfie, o ile torf nie przesuszony przyjmuje wodę, to jeżeli wyschnie po dłuższym niepodlewaniu, staje się hydrofobowy i w ogóle nie przyjmuje wody.Życzę powodzenia ;:333
Odp.2) Nie wiem - wszystkie egzemplarze trzymam w oddzielnych doniczkach.
Kaktusiarze - tacy - jesteśmy.
Moje STORCZYKI
Moje KAKTUSY
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”