Ile kosztuje ....
Re: Ile kosztuje robocizna w ogrodnictwie...
Ja mam opracowany własny cennik usług ogrodniczych i projektowych. Pamietajmy ze każda firma ma inne koszty. Nie posługuje się wycenami podawanymi w internecie bo są mocno szacunkowe.
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy Tobie może przeszkadza nawet ta namiastka wolnego rynku usług, którą mamy w naszym krajutopsin pisze:Wiem że to pobożne życzenie ale moim zdaniem najlepiej by było żeby był ustalony przedział cenowy na podstawowe usługi ogrodnicze bo rzecz jasna wszystkich nie da się określić. Wtedy konkurencja ograniczała by się do jakości usług a nie ceny bo czasami robienie po kosztach może bardziej zaszkodzić niż wnieść pożytku mam tu na myśli zaniżanie cen. Ni cóż jak już pisałem ro tylko życzenie:)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- topsin
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 lut 2010, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To było nawiązanie do rozmowy o przysłowiowym panie Mietku irytuje mnie czasami jak ktoś dzwoni i myśli że zrobię wszystko za przysłowiową flaszkę
Mam pytanie co do cennika usług
Czy ktoś próbował opierać swój cennik na cennikach z KNR-ów?
Może robiąc kosztorys robicie go korzystając z jakiegoś programu komputerowego.
Pozdrawiam.
Czy ktoś próbował opierać swój cennik na cennikach z KNR-ów?
Może robiąc kosztorys robicie go korzystając z jakiegoś programu komputerowego.
Pozdrawiam.
- nocny_drwal
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Ja to miałem na studiach na kosztorysowaniu. Prawdę powiedziawszy to jakieś to dziwne jest. Podają jakieś klasy , czy stopnie ogrodników, bez żadnego wytłumaczenia i opisu... Ciężko się w tym połapać
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
Witam!
A czy ktoś wie jak liczy się koszt budowy oczka wodnego bo szczerze powiem, że bladego pojęcia nie mam.
Pozdrawiam.
A czy ktoś wie jak liczy się koszt budowy oczka wodnego bo szczerze powiem, że bladego pojęcia nie mam.
Pozdrawiam.
- nocny_drwal
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Z roboczogodzin + materiał.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
kiedyś gdzieś obiło mi się o uszy albo o oczy, że około 400 - 500 zł za m2 powierzchni lustra wody z materiałem ale więcej szczegółów nie znam.
Dzięki za odpowiedź
Dzięki za odpowiedź
- topsin
co do oczka to zależy czy robisz je na betonie czy tzw. ala staw bo jak to pierwsze to nie bardzo zmieścisz się z materiałem w tych 500zł no i filtracja ja na ogół instaluje Oase najtańszy zestaw kosztuje ok1500zł ale warto
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 kwie 2010, o 13:07
Jestem zdania że trzeba sią cenić,jeśli ma się w ręku fach.Obserwowałam ogrodnictwo w Londynie,tam ogrodnik to jest ktoś i jego praca jest doceniana.Pewnie ma to związek z miłością Anglików do ogrodów,ale to widać w każdym parku czy ogrodzie.Polska dopiero raczkuje w tym temacie(o parkach nie wspomnę).Odrazu widać czy pracę wykonał Mietek czy ogrodnik,ale jak ktoś woli Mietka,to potem zazdości sąsiadowi pięknego trawnika.Ludzie się przekonają że chytry dwa razy traci i przestaną robić wiochę.Jak zepsuje się samochód to biegiem do mechanika,jak cieknie woda,po hydraulika.Chyba że ktoś woli Mietka Pozdrawiam ogrodników i życzę powodzenia
- topsin
bessa zgadzam się z Tobą, ale u nas na Podkarpaciu dalej każdy uważa, że na budowę domu warto wydać wiele set tysięcy złotych natomiast na ogród to jak naj mnie bo to tylko rośliny
-
- 10p - Początkujący
- Od: 4 maja 2010, o 22:09
Cennik podany był jak najbardziej aktualny z tym że warto dodać jeszcze montaż automatycznego nawadniania. Cena oscyluje od 6 do 15 zl za m2.
żyję w zieleni:)