Kiedy wysadzić arbuza?
Kiedy wysadzić arbuza?
czeasc, kupiłam nasiona arbuza wysiałam do doniczki. Te małe pestki obecnie maja po dwa listki. Czy moze mi ktos powiedziec kiedy nalezy je przesadzic do gruntu ? Czy tak jak ogorki gdy maja cztery listki.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kiedy wysadzić arbuza?
Ula , rozsada powinna troche tych liści mieć ... Ale bez przesady , to nie apteka .Mniej ważne czy 3 czy też liści jest 6 -ważniejsze są warunki w miejscu sadzenia . Najlepiej żeby roślina po wysadzeniu od razu ruszyła , więc patrzeć trzeba na aure . Troche można sobie pomóc , np.wyłożyć wcześniej czarną folie aby gleba sie nagrzała , po posadzeniu oslonić włókniną ... Niektorzy bawią sie z robieniem cieplego podkładu z obornika ... Z arbuzem troche zabawy jest , jako że ma najwyższe wymagania cieplne . Arbuza w grunt wysadzalem zawsze miedzy 20maja-5 czerwca.
frant pisze:Ula , rozsada powinna troche tych liści mieć ... Ale bez przesady , to nie apteka .Mniej ważne czy 3 czy też liści jest 6 -ważniejsze są warunki w miejscu sadzenia . Najlepiej żeby roślina po wysadzeniu od razu ruszyła , więc patrzeć trzeba na aure . Troche można sobie pomóc , np.wyłożyć wcześniej czarną folie aby gleba sie nagrzała , po posadzeniu oslonić włókniną ... Niektorzy bawią sie z robieniem cieplego podkładu z obornika ... Z arbuzem troche zabawy jest , jako że ma najwyższe wymagania cieplne . Arbuza w grunt wysadzalem zawsze miedzy 20maja-5 czerwca.
a moje arbuzy posiane ponad miesiac temu wcale nie wzeszły:(
Ja też 3 razy siałam nasiona arbuza i nic nie wschodziło. Już myślałam, że nasiona są do niczego, a tu w czwartej partii wyrosły wszystkie 4. Na razie mają tylko 2 pierwsze listki i sa bardzo wyciągnięte do światła, więc sama nie wiem czy coś z nich będzie.
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2010, o 21:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja to sobie chyba odpuszczę te arbuzy to to tylko zabawa. Moje nawet dobrze wykiełkowały i jak już wypuściły drugie listka to stanęły i stoją drugi tydzień. A ten rok coś się nie zapowiada na ciepły i suchy. Ja tam nie wiem ale tak mówią górole
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 lut 2010, o 11:45
u mnie podobnie, nie widze żadnego progresu w ich wzrościeGroser pisze:Ja to sobie chyba odpuszczę te arbuzy to to tylko zabawa. Moje nawet dobrze wykiełkowały i jak już wypuściły drugie listka to stanęły i stoją drugi tydzień. A ten rok coś się nie zapowiada na ciepły i suchy. Ja tam nie wiem ale tak mówią górole
C18H27NO3 my love.
Pozdrawiam, Adrian.
Pozdrawiam, Adrian.
-
Nie upadajcie na duchu ! Ledwo pare dni nieco chłodniejszych a Wy już panikujecie , przyjdzie czas to arbuz ruszy . W ubiegłym roku też już myślałem , że nic nie wyjdzie bo nawet w czerwcu bylo zimno , ale potem sie jakoś odwrociło i pare dobrych tygodni zrobiło cuda . Arbuz wyrosł i dojrzał na pocz. września ...
Dzięki bardzo. Z całego opakowania tylko 3 wykiełkowały. O aure sie nie boje bo mam ochote posdzic je w szklarni. a moze by mi ktos jeszcze powiedzial jak czesto sie je podlewa?
-
Jaka by to nie była roślina , arbuz nie-arbuz to i tak nie ma sztywnej reguły co ile dni podlewać . Po prostu podlewamy wtedy gdy trzeba , na początku rzadziej co 4-6 dni a gdy już zacznie owoc dorastać to nawet codziennie ... Dużo od gleby zależy , glina trzyma dlugo wode , a przez piasek przeleci jak przez sito - wiadomo . W czas dojrzewania nie podlewam w ogole !
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2010, o 21:02
Po cudotwórczej optymistycznej wypowiedzi franta moje arbuzy ruszyły:) A tak poważnie to po prostu wyniosłem je do tunelu i tam im bardziej służy niż parapet. I teraz moje pytanie, bo miejsce dla kawona już zajęte i co myślicie o pomyśle posadzenia go pod pomidorami? Bo w zasadzie to pomidory jak się wyprowadzi do góry to to trochę miejsca jest dołem...frant pisze:Nie upadajcie na duchu ! Ledwo pare dni nieco chłodniejszych a Wy już panikujecie , przyjdzie czas to arbuz ruszy . W ubiegłym roku też już myślałem , że nic nie wyjdzie bo nawet w czerwcu bylo zimno , ale potem sie jakoś odwrociło i pare dobrych tygodni zrobiło cuda . Arbuz wyrosł i dojrzał na pocz. września ...
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja już trzeci rok sieję arbuza prosto do gruntu.W tym roku siałam go 2 tyg.temu. Nawet go nie przykrywam. Owoce są nieduże, jest ich nie wiele, ale są pyszne