Skrzydłokwiat - kwitnienie
Skrzydłokwiat - kwitnienie
Witam, zastanawiam się co robić, gdy te białe kwiaty zielenieją. Wiem, że tym samym czas ich kwitnienia skończył się. Ale co z nimi robić: obcinać, czy zostawić w spokoju? Czy ma to jakieś znaczenie dla rośliny? Proszę o poradę. Leo
Czy chętniej będzie kwitł raczej nie ale ścięcie przekwitniętych kwiatów umożliwi lepszy rozwój całej rośliny(nie będą ją kwiaty męczyły wytworzeniem nasion-co i tak jest rzadkie by uzyskały wschodliwość zebrane nasiona o ile się zawiążą) przez co skrzydłokwiat rozrasta się na większy okaz a co za tym idzie w późniejszym okresie kwitnie obficiej i większymi kwiatami.
Skrzydłokwiat miniaturka
Dlaczego kwiaty skrzydłokwiatu miniaturki wybarwiają sie na zielono? zostało ograniczone światło a mimo tego kwitnie na zielono (początkowo kwitł na biało)
Mimo tego? Chyba właśnie dla tego! Skrzydłokwiat potrzebuje dużo światła i wilgoci.
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Re: Skrzydłokwiat miniaturka
Kwiat Skrzydłokwiatu w miarę przekwitania zielenieje aż w końcu zasycha,
to normalne zjawisko i nie ma czym się przejmować
to normalne zjawisko i nie ma czym się przejmować
- basga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sie 2007, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No ja też już zgłupiałam...z tego co dotychczas wiedziałam,to te rośliny właśnie lubią półcień,mój też miniaturowy kończąc kwitnienie też robił się zielony.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Skrzyd%C5%82okwiat
,Teraz nie kwitnie ale stoi dalej od okna-czy mam go przestawić?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Skrzyd%C5%82okwiat
,Teraz nie kwitnie ale stoi dalej od okna-czy mam go przestawić?
Ja powiem tak swojego skrzydłokwiata mam na południowym parapecie ale pod kątem 45 stopni pada na niego światło, stoi na częściowo zasłoniętym parapecie przez ekran jak to w blokach i rośnie świetnie, natomiast co do stanowiska skrzydłokwiaty lubią miejsce jasne ale nie bezpośrednio nasłonecznione bo można w ten sposób poparzyć im liście, myślę że jakiś metr do półtora od okna wschodniego lub południowego ewentualnie bliski parapet okna północnego będą idealne dla niego.
U mojego skrzydlokwiata bylo podobnie , nawet mlode listki wyrastaly cale czarne . Doniczka z kwiatkiem stala na parapecie , pod ktorym byl kaloryfer , ciagle ja spryskiwalam i chyba za duzo podlewalam. . Przenioslam kwiata w inne miejsce , przestalam spryskiwac i kontroluje podlewanie a liscie obcielam. Teraz wypuszcza nowe listki - zielone , bez plam.
(NL1)