Identyfikacja kaktusów i sukulentów Cz.1
- kati-1976
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Identyfikujemy kaktusy, prośby o rozpoznanie
Maniu, ta Twoja Mammillaria to najprawdopodobniej M. collinsii. Miałam identyczną pod tą nazwą. Niestety zdechłam ją
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
To może być rodzaj Oroya. Ale ten egzemplarz daje strasznie dużo odrostów, więc pewnie jest zdegenerowany i nie będzie chciał wydać kwiatków. A gdyby takowe się pojawiły to byłaby pewność o jaką roślinkę chodzi.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aha, dobrze wiedzieć
TUTAJ Oroya tez daje dużo odrostów - to też świadczy, że może być zdegenerowana?
P.S. Dzięki za zidentyfikowanie.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
W naturze nie widziałem ani jednej roślinki dającej odrosty. Ciekawe, że roślinki otrzymane z nasion w kolekcjach potrafią prolifikować. Jednak gdy nie chcę kwitnąć to znaczy, że coś może być nie tak.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 10p - Początkujący
- Od: 1 kwie 2010, o 22:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeden z moich kaktusów 2 lata temu wydał na świat jednego malucha. Rok temu kolejnego... W tym roku pojawiło się ich 6 i widzę zalążki trzech kolejnych!blabla pisze: To może być rodzaj Oroya. Ale ten egzemplarz daje strasznie dużo odrostów, więc pewnie jest zdegenerowany i nie będzie chciał wydać kwiatków. A gdyby takowe się pojawiły to byłaby pewność o jaką roślinkę chodzi.
Czy to znaczy, że go zniszczyłam???
Oczywiście nie wiem co to za kaktus. Dostałam go 5-6 lat temu jako 4-ro centymetrową kolumnę. Podejrzewam, że już wtedy był zniekształcony - nienaturalnie wyciągnięty - bo jego "dzieci" są okrąglutkie. Możliwe, że jakiś czas sama również dawałam mu zbyt wiele wody. Ale później trochę się wyedukowałam na temat kaktusów
W tym roku natomiast chyba za wcześnie zaczęłam podlewać Pierwszy raz wprowadziłam mu zimą okres spoczynku i teraz wystrzelił z odrostami jak głupi. Na nóżce pojawił się też osad.... narastał stopniowo. Czy mój kaktus jest chory? I czy ktoś potrafi mi powiedzieć co to za kaktus? Nigdy mi nie kwitł.
Stare zdjęcie:
Nowe (wybaczcie jakość, ale padł mi aparat):
Dodam jeszcze, że na drugim zdjęciu wygląda gorzej niż w rzeczywistości. Kaktus jest jędrny, mocny i ciemnozielony. Ma podpórki, bo jego okrągły czubek nie utrzymuje się sam na tej cienkiej nóżce... a gleba do kaktusów, nie trzyma za mocno.
- bartii9512
- 500p
- Od: 30 mar 2010, o 18:23
Jest to jakiś echinopsis
Nie, a czemu miałabyś go zniszczyć?
A tak dużo odrostów dał raczej dzięki przezimowaniu go, zyskał dużo siły i wydal na świat "potomków". A to że jest taki lekko zniekształcony to od niedoświetlenia się lekko wyciągnął :P . A co do tego osadu, to jest na pewno tylko osad np. od wody, czy coś twardego, jakby wrośniętego? Bo może to być drewnienie ale nie wiem. A kiedy go podlałaś pierwszy raz po zimowaniu?
Mogłem się gdzieś pomylić bo aż takim znawcą kaktusów na razie nie jestem
Czy to znaczy, że go zniszczyłam???
Nie, a czemu miałabyś go zniszczyć?
A tak dużo odrostów dał raczej dzięki przezimowaniu go, zyskał dużo siły i wydal na świat "potomków". A to że jest taki lekko zniekształcony to od niedoświetlenia się lekko wyciągnął :P . A co do tego osadu, to jest na pewno tylko osad np. od wody, czy coś twardego, jakby wrośniętego? Bo może to być drewnienie ale nie wiem. A kiedy go podlałaś pierwszy raz po zimowaniu?
Mogłem się gdzieś pomylić bo aż takim znawcą kaktusów na razie nie jestem
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 1 kwie 2010, o 22:27
Podlałam w środku marca, jakiegoś słoneczniejszego dnia, delikatnie.bartii9512 pisze:A co do tego osadu, to jest na pewno tylko osad np. od wody, czy coś twardego, jakby wrośniętego? Bo może to być drewnienie ale nie wiem. A kiedy go podlałaś pierwszy raz po zimowaniu?
Co do drewnienia... chodzi Ci o: Zgorzelowa plamistość kaktusów - objawia się powstawaniem na powierzchni roślin ostro zarysowanych, okrągłych lub nieregularnych twardych plam. Plamy są nieco zagłębione, koloru różowobrunatnego z czerwonobrązową obwódką. Chorobie sprzyja duża wilgotność powietrza i wysoka temperatura. Kaktusy należy często przewietrzać. Przy małym nasileniu plam, ostrożnie odrywamy skorupkę, a rankę pudrujemy sproszkowanym węglem drzewnym zmieszanym na przykład ze środkiem grzybobójczym.
??
Zeskrobałam "narośle" zachowując wszelką ostrożność, ale pojawiły się znowu. Nie większe, nie liczniejsze... Po prostu są. A więc nie wiem co to takiego. Jak dorwę aparat to zrobię dokładniejsze zdjęcie. Zaczęłam przyzwyczajać kaktusa do przebywania na świeżym powietrzu - może to pomoże.
Co do "osadu" - niestety kaktusik jest pod nim miększy Naciskanie na niego w jego zielonych częściach nie powoduje żadnych odkształceń - ucisk w miejscach osadu sprawia, że kaktus lekko ustępuje - a więc chyba przelanie.....? Gnicie od wewnątrz...?
- bartii9512
- 500p
- Od: 30 mar 2010, o 18:23
Możliwe ze to jakaś zgnilizna lub po prostu przez wiek kaktusa (starzeje się ), ale zrób dokładne zdjęcia, nawet kilka i załóż nowy wątek to wtedy więcej ludzi się wypowie i będą większe szanse na dokładne zidentyfikowanie choroby
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
Pomożecie? Mam takie sukulenciaka znajomej i prosiła mnie o rozpoznanie. Spotkałem się już z tą roślina, ale nie wiem jak się nazywa. Myślałem, że to może jakieś aeonium? Ale to pewnie też strzał i to niecelny :P
Uploaded with ImageShack.us
Uploaded with ImageShack.us
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Aichryson. Może laxum, ale nie jestem pewna nazwy gatunkowej
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Witam serdecznie
proszę o pomoc w identyfikacji nowych nabytków - z wyjątkiem tych dwóch Astro, których nazwy znam z góry bardzo dziękuje
proszę o pomoc w identyfikacji nowych nabytków - z wyjątkiem tych dwóch Astro, których nazwy znam z góry bardzo dziękuje
kochajmy zielone
pozdrawiam serdecznie Kasia
pozdrawiam serdecznie Kasia
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Strasznie napompowane te roślinki, co utrudnia ich identyfikację. To mogą być:
Jakaś Weingartia
Echinopsis mamillosa
Echinopsis obrepanda lub coś blisko spokrewnionego (z Boliwii).
Prawdopodobnie Lobivia arachnacantha lub jakiś hybryd lobiwii.
Jakaś Weingartia
Echinopsis mamillosa
Echinopsis obrepanda lub coś blisko spokrewnionego (z Boliwii).
Prawdopodobnie Lobivia arachnacantha lub jakiś hybryd lobiwii.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Witam, kolejne kaktusy ;'D
Po raz kolejny nie wiem czy będziecie w stanie je zidentyfikować ;)
Powodzenia ;)
Po raz kolejny nie wiem czy będziecie w stanie je zidentyfikować ;)
Powodzenia ;)