Identyfikacja kaktusów i sukulentów Cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Identyfikujemy kaktusy, prośby o rozpoznanie

Post »

Maniu, ta Twoja Mammillaria to najprawdopodobniej M. collinsii. Miałam identyczną pod tą nazwą. Niestety zdechłam ją
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Artur89 pisze:Ciekawi mnie co to za jeden - przykuł moją uwage w Obi.

Obrazek
To może być rodzaj Oroya. Ale ten egzemplarz daje strasznie dużo odrostów, więc pewnie jest zdegenerowany i nie będzie chciał wydać kwiatków. A gdyby takowe się pojawiły to byłaby pewność o jaką roślinkę chodzi.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

blabla pisze:
Artur89 pisze:Ciekawi mnie co to za jeden - przykuł moją uwage w Obi.

Obrazek
To może być rodzaj Oroya. Ale ten egzemplarz daje strasznie dużo odrostów, więc pewnie jest zdegenerowany i nie będzie chciał wydać kwiatków. A gdyby takowe się pojawiły to byłaby pewność o jaką roślinkę chodzi.
Aha, dobrze wiedzieć :)
TUTAJ Oroya tez daje dużo odrostów - to też świadczy, że może być zdegenerowana?
P.S. Dzięki za zidentyfikowanie.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

W naturze nie widziałem ani jednej roślinki dającej odrosty. Ciekawe, że roślinki otrzymane z nasion w kolekcjach potrafią prolifikować. Jednak gdy nie chcę kwitnąć to znaczy, że coś może być nie tak.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Lileczka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 kwie 2010, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

blabla pisze: To może być rodzaj Oroya. Ale ten egzemplarz daje strasznie dużo odrostów, więc pewnie jest zdegenerowany i nie będzie chciał wydać kwiatków. A gdyby takowe się pojawiły to byłaby pewność o jaką roślinkę chodzi.
Jeden z moich kaktusów 2 lata temu wydał na świat jednego malucha. Rok temu kolejnego... W tym roku pojawiło się ich 6 i widzę zalążki trzech kolejnych!
Czy to znaczy, że go zniszczyłam???

Oczywiście nie wiem co to za kaktus. Dostałam go 5-6 lat temu jako 4-ro centymetrową kolumnę. Podejrzewam, że już wtedy był zniekształcony - nienaturalnie wyciągnięty - bo jego "dzieci" są okrąglutkie. Możliwe, że jakiś czas sama również dawałam mu zbyt wiele wody. Ale później trochę się wyedukowałam na temat kaktusów :wink:
W tym roku natomiast chyba za wcześnie zaczęłam podlewać :( Pierwszy raz wprowadziłam mu zimą okres spoczynku i teraz wystrzelił z odrostami jak głupi. Na nóżce pojawił się też osad.... narastał stopniowo. Czy mój kaktus jest chory? I czy ktoś potrafi mi powiedzieć co to za kaktus? Nigdy mi nie kwitł.

Stare zdjęcie:
Obrazek
Nowe (wybaczcie jakość, ale padł mi aparat):
Obrazek

Dodam jeszcze, że na drugim zdjęciu wygląda gorzej niż w rzeczywistości. Kaktus jest jędrny, mocny i ciemnozielony. Ma podpórki, bo jego okrągły czubek nie utrzymuje się sam na tej cienkiej nóżce... a gleba do kaktusów, nie trzyma za mocno.
Awatar użytkownika
bartii9512
500p
500p
Od: 30 mar 2010, o 18:23

Post »

Jest to jakiś echinopsis
Czy to znaczy, że go zniszczyłam???

Nie, a czemu miałabyś go zniszczyć?
A tak dużo odrostów dał raczej dzięki przezimowaniu go, zyskał dużo siły i wydal na świat "potomków". A to że jest taki lekko zniekształcony to od niedoświetlenia się lekko wyciągnął :P . A co do tego osadu, to jest na pewno tylko osad np. od wody, czy coś twardego, jakby wrośniętego? Bo może to być drewnienie ale nie wiem. A kiedy go podlałaś pierwszy raz po zimowaniu?

Mogłem się gdzieś pomylić bo aż takim znawcą kaktusów na razie nie jestem :wink: :wink:
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
Lileczka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 kwie 2010, o 22:27

Post »

bartii9512 pisze:A co do tego osadu, to jest na pewno tylko osad np. od wody, czy coś twardego, jakby wrośniętego? Bo może to być drewnienie ale nie wiem. A kiedy go podlałaś pierwszy raz po zimowaniu?
Podlałam w środku marca, jakiegoś słoneczniejszego dnia, delikatnie.
Co do drewnienia... chodzi Ci o: Zgorzelowa plamistość kaktusów - objawia się powstawaniem na powierzchni roślin ostro zarysowanych, okrągłych lub nieregularnych twardych plam. Plamy są nieco zagłębione, koloru różowobrunatnego z czerwonobrązową obwódką. Chorobie sprzyja duża wilgotność powietrza i wysoka temperatura. Kaktusy należy często przewietrzać. Przy małym nasileniu plam, ostrożnie odrywamy skorupkę, a rankę pudrujemy sproszkowanym węglem drzewnym zmieszanym na przykład ze środkiem grzybobójczym.
??

Zeskrobałam "narośle" zachowując wszelką ostrożność, ale pojawiły się znowu. Nie większe, nie liczniejsze... Po prostu są. A więc nie wiem co to takiego. Jak dorwę aparat to zrobię dokładniejsze zdjęcie. Zaczęłam przyzwyczajać kaktusa do przebywania na świeżym powietrzu - może to pomoże.

Co do "osadu" - niestety kaktusik jest pod nim miększy :( Naciskanie na niego w jego zielonych częściach nie powoduje żadnych odkształceń - ucisk w miejscach osadu sprawia, że kaktus lekko ustępuje - a więc chyba przelanie.....? :( Gnicie od wewnątrz...?
Awatar użytkownika
bartii9512
500p
500p
Od: 30 mar 2010, o 18:23

Post »

Możliwe ze to jakaś zgnilizna lub po prostu przez wiek kaktusa (starzeje się :wink: :wink: ), ale zrób dokładne zdjęcia, nawet kilka i załóż nowy wątek to wtedy więcej ludzi się wypowie i będą większe szanse na dokładne zidentyfikowanie choroby :)
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
Jakub_
200p
200p
Od: 16 sie 2009, o 17:31

Post »

Pomożecie? Mam takie sukulenciaka znajomej i prosiła mnie o rozpoznanie. Spotkałem się już z tą roślina, ale nie wiem jak się nazywa. Myślałem, że to może jakieś aeonium? Ale to pewnie też strzał i to niecelny :P

Obrazek

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Aichryson. Może laxum, ale nie jestem pewna nazwy gatunkowej :D
Awatar użytkownika
Zofijka
500p
500p
Od: 3 wrz 2009, o 19:44

Post »

Witam serdecznie :D

proszę o pomoc w identyfikacji nowych nabytków - z wyjątkiem tych dwóch Astro, których nazwy znam ;:108 z góry bardzo dziękuje ;:180

Obrazek
Obrazek
kochajmy zielone :)

pozdrawiam serdecznie Kasia
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Strasznie napompowane te roślinki, co utrudnia ich identyfikację. To mogą być:
Jakaś Weingartia
Echinopsis mamillosa
Echinopsis obrepanda lub coś blisko spokrewnionego (z Boliwii).
Prawdopodobnie Lobivia arachnacantha lub jakiś hybryd lobiwii.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Minutka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 maja 2010, o 20:17

Post »

Witam, kolejne kaktusy ;'D
Po raz kolejny nie wiem czy będziecie w stanie je zidentyfikować ;)
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Powodzenia ;)
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”