Zwartnica,Hippeastrum cz.2

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Amarylis, Hypeastrum /2

Post »

Czyli Józefie piękne widoki Twoich hippeastrów dopiero przed nami? ;:183
Się już nie mogę doczekać ;:65
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przy moich kilku sztukach jeszcze łatwo o brak dublerków ...a ten zapach-bajka :wink:
Jeszcze jedno pytanko-hipek,który zimuje już z 5 miesięcy w piwnicy zaczyna wypuszczać mi listeczka.Jeszcze mi nie kwitł-ma około 2 lat(nie więcej).Czy posadzić go do ziemi czy jeszcze przetrzymać?
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Bogusiu- hippeczki, które mają mniej niż 3 lata nie zasuszamy i nie zimujemy, trzeba dać im czas na tzw. dojrzewanie :wink: - aby cebula zakwitła musi osiągnąć pewien rozmiar- należy ją dobrze nawozić w okresie wegetacyjnym, bo to straszny żarłok jest. Im więcej "szczypioru" ma cebula, tym większa szansa na kwiaty w przyszłym sezonie. Ja bym ją wsadziła do doniczki i zaczęła podlewać 1 w tygodniu, i dołożyła jakiś nawozik. Na doniczkę łyżeczka od herbaty polifoski, nie rozpuszczonej, przysypujemy ziemią i zobaczysz jak cebula ruszy z kopyta, polifoska świetnie też działa, że tak powiem na szerokość ;:109
P.S Najczęściej zakwitają pierwszy raz 3-4 letnie cebule :)
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

W takim razie posadzę :wink:
Rozmiarowo jest bardzo zbliżona do tej Amoretty :roll: Tak więc w przyszłym roku jej nie przepuszczę ;:224
Filifionka
200p
200p
Od: 18 lut 2009, o 11:33

Post »

patrzę ze nie tylko ja bawię się w hodowanie własnych cebul :wink: ja mam 4 cebulki młode od apple blossom ale 2 z nich mają jakieś choróbsko niby rosną mają ładne liście ale jakoś tak te liście dostają czerwonych plam nie wiem może to od słońca? Mam jeszcze 3 maleństwa od moonlight świetnie się trzymają i rosną jak dzikie mam nadzieje że zakwitną za jakiś czas :D
modesta
50p
50p
Od: 20 mar 2009, o 20:24

Post »

Filifionka, czerwone plamy na liściach to nie od słońca :( To przypuszczalnie czerwona plamistość :(
Najlepiej pokaż zdjęcia.
Dorota
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Najprawdopodobniej to czerwona plamistość ale jak napisała modesta potrzebne są zdjęcia do identyfikacji. :wink:
Filifionka
200p
200p

Post »

pewnie macie racje niestety :cry: dziwi mnie to ze jedna cebula straciła całe liście i długo nic nie wypuszczała a teraz puszcza nowe listeczki całkowicie zdrowe, ciekawe czy też zachorują :?:
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Z czasem też pojawi się na nich choroba, jeśli cebula była zainfekowana i nie wyleczona będzie z powrotem choroba. Pokaż zdjęcia do diagnozy. :wink:
Filifionka
200p
200p

Post »

oczywiście postaram się wstawić zdjęcie jeszcze w tym tygodniu, ale obawiam się że jednak macie rację
Awatar użytkownika
Meva
200p
200p
Od: 11 lut 2010, o 14:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

a czerwona plamistość da się w ogóle wyleczyć? :?:
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

evluk pisze:Bogusiu- hippeczki, które mają mniej niż 3 lata nie zasuszamy i nie zimujemy, trzeba dać im czas na tzw. dojrzewanie :wink: - aby cebula zakwitła musi osiągnąć pewien rozmiar- należy ją dobrze nawozić w okresie wegetacyjnym, bo to straszny żarłok jest. Im więcej "szczypioru" ma cebula, tym większa szansa na kwiaty w przyszłym sezonie. Ja bym ją wsadziła do doniczki i zaczęła podlewać 1 w tygodniu, i dołożyła jakiś nawozik. Na doniczkę łyżeczka od herbaty polifoski, nie rozpuszczonej, przysypujemy ziemią i zobaczysz jak cebula ruszy z kopyta, polifoska świetnie też działa, że tak powiem na szerokość ;:109
P.S Najczęściej zakwitają pierwszy raz 3-4 letnie cebule :)
Ewuniu-a jednak mój 2-latek będzie kwitł :tan i dwa następne również :uszy
Obrazek
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21

Post »

No proszę jaki przystojniak ;:63
Moje linki
KATARZYNA
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”